Συντάχθηκε από Δέσποινα Γρηγοριάδου

Είναι τελικά απόλυτα λογικό που το περιβάλλον «ρυθμίζει» ζωή μας και προφανώς επηρεάζει ακόμα τις προτιμήσεις μας και τις συνήθειές μας! Το τοπίο και περιβάλλον της Καππαδοκίας είναι καθαρά σεληνιακό και τα χρώματα που επικρατούν είναι το χρώμα του πέτρινου βράχου, το χρώμα της άμμου, το χρώμα του σάπιου μήλου, χρώματα παστέλ, γήινα, καφέ στο χρώμα του φλοιού του ξύλου, το μπεζ εκρού του χώματος ή της δομής του ξύλου και το βαθύ κεραμιδί του ηλιοβασιλέματος!

Σε χονδρό λινό εκρού χρώματος, μπορείτε να ξεσηκώσετε αυτό το πολύ παλιό τετράγωνο μοτίβο με απλή σταυροβελονιά. Το μοτίβο είναι κεντημένο σε χρώμα σάπιου μήλου ή ανοικτό κεραμιδί, λίγο ανοικτότερο χρώμα σάπιου μήλου και ροζ-εκρού χρώμα!Το παραλληλόγραμμο σχεδιάκι είναι για τις άκρες! Δεν είναι καθόλου δύσκολο, είναι μέχρι να πάρετε τον αέρα του μετρήματος, θα χρησιμοποιήσετε δε κλωστές μουλινέ! θα γίνει όνειρο, σας το υπόσχομαι, τα σχέδια κεντημάτων από το μπαουλάκι της γιαγιάς δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητα!

Αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τραπεζομάντηλο με πετσετάκια, couvre-lit, αλλά και ριχτάρι για τη πολυθρόνα της γιαγιάς!

Αρθρογραφικό υστερόγραφο

Το να ξαναγυρίζουμε στις παραδόσεις μας είναι θεραπευτικό, θα έλεγα! Στις παραδόσεις μας οτιδήποτε χειροποίητο και ιδιαίτερα η κεντητική είναι τέχνη και έχει ανεκτίμητη αξία! Το βασικότερο όμως είναι ότι μας χαρίζει ηρεμία και τη χαρά της δημιουργίας! Είναι η καλύτερη διέξοδος στη κρίση που περνάμε. Τα παλιά χρόνια οι νοικοκυρές με το κέντημα ή το πλεκτό στο χέρι καθόντουσαν γύρω από το τραπέζι και έπιναν το καφέ τους, τραγουδούσαν, κουβέντιαζαν!

… Υπήρχε η επαφή της γειτονιάς. Τι πιο όμορφο!

Λίγα λόγια για το συντάκτη του άρθρου

Author: Δέσποινα Γρηγοριάδου Email:[email protected]

Προηγούμενο άρθροΤο στεφανάκι από κλαδί ελιάς με το περιστέρι
Επόμενο άρθροΤο χειροποίητο εικαστικό κόσμημα: Βραχιόλι