Συντάχθηκε από Ηλίας Ασπρούκος

Οι περιπτώσεις των κατά συρροή δολοφόνων στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα περιορισμένες σε σύγκριση με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές.

Η πρώτη περίπτωση που καταγράφηκε στη νεότερη ιστορία αφορά τη δράση των Γερμανών Χανς Μπασενάουερ και Χέρμαν Ντουφτ, οι οποίοι μέσα σε 40 ημέρες δολοφόνησαν 5 ανθρώπους στην Ελλάδα. Οι δύο 32χρονοι υδραυλικοί, που ήρθαν για διακοπές στη χώρα μας, πραγματοποίησαν τις 5 ανθρωποκτονίες στο διάστημα από τις 5 Μαρτίου μέχρι τις 12 Απριλίου 1969 και εκτελέστηκαν σε Αίγινα και Κέρκυρα το Δεκέμβριο του 1969.

Τον Οκτώβριο του 1995 βρέθηκε τεμαχισμένο το πτώμα της 29χρονης ιερόδουλης Ελένης Παναγιωτοπούλου. Τα κομμένα μέλη της έχουν σκορπιστεί σε διάφορα σημεία της περιοχής, ενώ ο δολοφόνος έχει αφαιρέσει τα σπλάχνα της και έχει κόψει τις θηλές της. Δυο μήνες αργότερα βρέθηκε στραγγαλισμένη η 26χρονη ιερόδουλη Αθηνά Λαζάρου. Δράστης των δύο φόνων ήταν ο 22χρονος Αντώνης Δαγκλής.

Στο διάστημα 19 με 22 Οκτωβρίου 1999, ο 23χρονος Παντελής Καζάκος, υπάλληλος της ΕΡΤ, σκότωσε 2 μετανάστες και τραυμάτισε σοβαρά 6 αλλοδαπούς. Αυτόπτες μάρτυρες κατέθεσαν ότι ενώ πυροβολούσε τους αλλοδαπούς φώναζε: «Είμαι ορθόδοξος εγώ, ρε!»


Για πέντε χρόνια ο Δημήτρης Βακρινός άφηνε πίσω του πτώματα τα οποία η αστυνομία δεν μπορούσε να συσχετίσει. Κανένα κοινό δεν συνέδεε τα 5 πτώματα που είχε αφήσει πίσω του ο μικροκαμωμένος ταξιτζής σε διάστημα 5 ετών.
«Με θεωρούσαν άνθρωπο της καρπαζιάς. Έτσι με αντιμετώπιζαν. Με το όπλο αισθανόμουν θεός» εξομολογήθηκε στην Ασφάλεια τον Απρίλιο του 1997, όταν και συνελήφθη.

Τον Δεκέμβριο του 1995 σκότωσε τα αδέλφια Κώστα και Αντώνη Σπυρόπουλο λόγω οικονομικών διαφορών. Τον Μάιο του 1996 σκότωσε τον Σεραφείμ Αγιαννίδη γιατί νόμισε πως του χάλασε ένα προξενιό. Σκότωσε επίσης το συγκάτοικό του Παναγιώτη Δαγλιά γιατί του έκλεψε ένα κυνηγετικό όπλο, την 25χρονη Αναστασία Σιμιτζή, την οποία έκαψε ζωντανή γιατί τον είπε «κοντό», και το συνάδελφό του Θεόδωρο Ανδρεάδη γιατί δεν τον άφησε να πάρει κάποιον πελάτη.

Ο «δράκος» Κυριάκος Παπαχρόνης ήταν έφεδρος ανθυπολοχαγός των ΛΟΚ. Σε ηλικία 19 χρονών ξεκίνησε τη δράση του με βιασμούς και δολοφονίες γυναικών. Δύο βιασμοί, πέντε απόπειρες βιασμού, πέντε ανθρωποκτονίες και τρεις απόπειρες ανθρωποκτονίας είναι ο απολογισμός του. Τον Δεκέμβριο του 2004, ο Παπαχρόνης αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Λίγα λόγια για το συντάκτη του άρθρουAuthor: 

Ηλίας Ασπρούκος Email:[email protected]

Γεννήθηκε στο Αίγιο Αχαΐας από πατέρα βέρο Aιγιώτη και από μητέρα παλιάς οικογένειας της Ακράτας (Κουμπή).

Είναι παντρεμένος με την Μεταφράστρια – Διερμηνέα του ΥΠΕΧΩΔΕ και Ιστορικό Τέχνης Δέσποινα Φ. Γρηγοριάδου από την Θεσσαλονίκη.

Έχει μια κόρη, τη Χριστίνα, πτυχιούχο Γαλλικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακό International Master of Business Administration (Liverpool Hope University). Είναι παντρεμένη με τον Νίκο Παπαδόπουλο, Οικονομολόγο με Master of Business Administration.

Η Χριστίνα είναι στέλεχος στην «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε» του Υπουργείου ΥΠΟ.ΜΕ.ΔΙ και εκδότρια του εφημεριδοπεριοδικού «Νέοι Καιροί εν Αιγίω». Έχει δύο κόρες, την Μαριάννα και την Ηλιάνα που γεννήθηκαν το 2007 και το 2013 αντίστοιχα στη Θεσσαλονίκη.

Υπηρέτησε στην Αεροπορία και έγινε επάξια Έφεδρος Ανθυποσμηναγός, αποφοιτήσας 2ος από τη ΣΕΑΠ Ηρακλείου, κι ας ήταν Αεροπόρος.

Είναι αριστούχος απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών και Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Διετέλεσε Προϊστάμενος στο ΥΠΕΧΩΔΕ με υπευθυνότητα το Πράσινο Λεκανοπεδίου Αττικής με απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθήνας και παράλληλα του είχε ανατεθεί ο συντονισμός των μεγάλων έργων πρασίνου πανελλαδικά και η στερέωση των πρανών των Εθνικών δρόμων από τις διαβρώσεις.

Υπηρέτησε στο ΥΠΕΧΩΔΕ επί 35 χρόνια.

Γνωρίζει την Αγγλική γλώσσα.

Διετέλεσε Διευθυντής Γραφείου του Υπουργού Δημοσίων Έργων ως και Ειδικός Σύμβουλός του σε θέματα Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Ποιότητας Ζωής

Διετέλεσε Διευθυντής Γραφείου του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Διετέλεσε Κοσμήτωρ του ROTTARY CLUB Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Εκλέχθηκε για 14η συνεχή φορά πανελλαδικά με συντριπτική πλειοψηφία στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων. Υπήρξε ο μακροβιότερος αιρετός εκπρόσωπος στο Ανώτατο Υπηρεσιακό και Πειθαρχικό Συμβούλιο σε όλα τα Υπουργεία από συστάσεως του θεσμού αυτού.

Υπήρξε Επίτιμος Πρόεδρος της ΔΑΚΕ και ΕΚΟ του ΥΠΕΧΩΔΕ μετά από μακροχρόνια θητεία στη θέση του προέδρου. Του απενεμήθηκε από τις Οργανώσεις αυτές τιμητική διάκριση – πλακέττα για το πολύπλευρο έργο του.

Διετέλεσε ακόμα Πρόεδρος της Δευτεροβαθμίου ΔΑΚΕ Ομοσπονδίας ΥΠΕΧΩΔΕ, Γενικός Γραμματέας της ΔΑΚΕ Δημοσίου Τομέα Θεσσαλονίκης, εκλεγμένος στην Εκτελεστική της ΔΑΚΕ Δ.Τ. πανελλαδικά, Ενεργό Μέλος του ΓΕΩΤΕΕ, ΠΕΔΔΥ.

Διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων ΥΠΕΧΩΔΕ (ΠΟΣΥΠΕΧΩΔΕ)

Διετέλεσε ιδρυτής και Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου (ΥΠΕΧΩΔΕ) για την προστασία του περιβάλλοντος.

Διετέλεσε Μέλος της Γραμματείας Συνδικαλισμού της ΝΔ (τιμής ένεκεν).

Υπήρξε Απόφοιτος Σχολής Στελεχών ΝΔ.

Υπήρξε Μέλος Ομάδας Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (Ο.Κ.Ε.)της ΝΔ στο ΥΠΕΧΩΔΕ από το 1982.

Είναι ο Μελετητής και Επιβλέπων του περιβάλλοντα χώρου των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων Καλογρέζας.

Είναι ο Συντάκτης προδιαγραφών & ανάλυσης τιμών εργασιών περιβάλλοντος.

Έχει εκτελέσει οδοιπορικά σε όλη την Ελλάδα σε πληγείσες περιβαλλοντικά περιοχές, τα οποία έχουν δημοσιευτεί στον ημερήσιο και επαρχιακό τύπο.

Διετέλεσε Πολιτικό Στέλεχος της ΝΔ με απόφαση του Προέδρου.

Έχει διακρίσεις από το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο για τις μελέτες πρασίνου – περιβάλλοντος και στερεώσεις πρανών.

Τέθηκε επικεφαλής της Επιστημονικής Ομάδας για το Περιβάλλον στην Κοινοπραξία Δημοσιογράφων Ελλάδας και χωρών της ΕΟΚ.

Έχει δώσει συνεντεύξεις για το περιβάλλον σε τηλεοπτικές εκπομπές της Αθήνας και επαρχιακών καναλιών και αρθρογραφεί στον ημερήσιο Αθηναϊκό και Επαρχιακό Τύπο, καθώς και σε έγκριτα περιοδικά.

Διαβάστε περισσότερα στο προσωπικό του ιστότοπο http://www.asproucos.gr

Προηγούμενο άρθροΗ τελευταία εκτέλεση στην Ελλάδα με αποκόμματα εφημερίδων
Επόμενο άρθροΙΣΤΟΡΙΑ Απόκομμα από την «Βραδυνή» της 12ης Νοεμβρίου 1970