Συντάχθηκε από Δέσποινα Γρηγοριάδου

Είναι κάποιες πέτρες ημιπολύτιμες μεν φίλοι μου, αλλά πανέμορφες!

Μία απ’ αυτές είναι και ο μαλαχίτης, που το όνομά της προέρχεται από την Ελληνική λέξη: μολόχα, για τις διάφορες αποχρώσεις του πράσινου χρώματός της. Αστρολογικά ανήκει στο ζώδιο του Ταύρου.

Οι δε θεραπευτικές ιδιότητες αυτής της πέτρας… έλεγαν οι Αρχαίοι Έλληνες ότι ενισχύει την όρασή μας, θεράπευε την αϋπνία, τους πονοκεφάλους και τα συναισθηματικά προβλήματα!
Τα παλιά χρόνια -θυμούμαι- οι μωρομάνες έβαζαν τη νύχτα στα μωρά τους φυλαχτό από μαλαχίτη, για να κοιμούνται ήσυχα!

Αποφορτίζεται με το χλιαρό νερό και φορτίζεται στο φως του ήλιου. Στην Αρχαία Αίγυπτο πίστευαν ότι προστάτευε από τη μαγεία, σε σκόνη δε ο μαλαχίτης χρησιμοποιούταν σαν χρωστικό καλλυντικό για το maquillage των Φαραώ! Στην Αναγέννηση χρησιμοποιήθηκε πολύ σαν χρώμα στη Τέχνη, στη Ζωγραφική.

Κοιτάσματα από μαλαχίτη βρέθηκαν πολλά στη Κίνα, Ινδία, Αριζόνα, Μεξικό, Κούβα, Ζαΐρ, Νικαράγουα, Ναμίμπια, Μαρόκο. Σπουδαία κοιτάσματα βρέθηκαν επίσης στη Ρωσία, στα Ουράλια όρη, στην Ουγγαρία και βεβαίως στη Γαλλία.

Στο Μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης βλέπουμε και είδα προσωπικά εξαιρετικά διακοσμητικά από μαλαχίτη, όπως επίσης και στις Βερσαλλίες. Είναι μία πέτρα ευαίσθητη στα χτυπήματα, συνεπώς πρέπει να τη προσέχουμε, συνήθως δε την επεξεργαζόμαστε στα κοσμήματα σε cabochon, δηλ. στρογγυλοποιημένη. Παλιά την έδεναν πάνω σε μία γυναίκα που γεννούσε, διότι πίστευαν ότι διευκόλυνε τη γέννα.

Τη βρίσκουμε με ραβδώσεις λαμπερού πρασινοκίτρινου χρώματος και σαν μαλακή πέτρα τη χρησιμοποιούμε συνήθως για δακτυλίδια, δίδοντας την γυαλάδα διότι είναι αδιαφανής πέτρα.
Στο εμπόριο τη βρίσκουμε επίσης σε χάνδρες, καρφίτσες και μενταγιόν. Προσέξτε όμως φίλες μου, γίνονται απομιμήσεις σε… γυαλί!

Λίγα λόγια για το συντάκτη του άρθρου

Author: Δέσποινα Γρηγοριάδου Email:[email protected]

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στην Ανάληψη.


Κόρη του Φωκίωνος και της Χριστίνας Γρηγοριάδη εκ Κωνσταντινουπόλεως.

-Φοίτησε στο Ελληνοελβετικό δημοτικό Αγλαΐας Σχοινά και στη συνέχεια στο Ελληνογαλλικό κολλέγιο Calamari. Αυτό ήσαν δύο ιστορικά σχολεία της Θεσσαλονίκης.

-Από μικρή είχε μία ιδιαίτερη κλήση στον γραπτό λόγο και πήρε από την Εθνική Τράπεζα το Πρώτο βραβείο στη Θεσσαλονίκη για την έκθεση που έγραψε με θέμα: «Η Αποταμίευση».

-Είχε κλήση επίσης στην Ιστορία, στη Γεωγραφία, με αποτέλεσμα αργότερα να γίνει επίτιμο μέλος του National Geographic.

-Γνωρίζει άριστα Γαλλικά με δίπλωμα από τη Γαλλική Λαϊκή Αποστολή (Μission Laique Francaise).

-Γνωρίζει πολύ καλά Αγγλικά.

-Φοίτησε στο Γερμανικό Ινστιτούτο Goethe αλλά δεν ολοκλήρωσε το εντατικό τμήμα σπουδών, διότι παντρεύτηκε 19 ετών. Είναι αλήθεια ότι τη θλίβει πολύ το γεγονός ότι άφησε τη Γερμανική γλώσσα και το πιάνο που η μητέρα της (πολύ καλή πιανίστα) την εκπαίδευε.

-Από πολύ μικρή ζωγράφιζε, κεντούσε και έγραφε ποιήματα. Σκέπτεται να εκδώσει τη πρώτη ποιητική της συλλογή.

-Από βιώματα που έχει και λόγω της έφεσης της στις ξένες γλώσσες, καταλαβαίνει και Ιταλικά και Τουρκικά, αλλά δυσκολεύεται να μιλήσει! Στόχος της είναι να μάθει και πιστεύει φανατικά στη δια βίου μάθηση.

-Εργάσθηκε στη Γερμανική Καπνεμπορική Εταιρεία Intertab, S.A και στην Αμερικάνικη Καπνεμπορική Εταιρεία Gretoba, S.A, καθώς και στη ΔΕΗ με σύμβαση.

-Μετά διορίσθηκε στο Υπουργείο Δημοσίων Έργων σαν Μεταφράστρια-Διερμηνέας και συνταξιοδοτήθηκε με 22 χρόνια υπηρεσία.

-Είναι παντρεμένη με τον Γεωτεχνικό- Περιβαλλοντολόγο Ηλία Ασπρούκο, προϊστάμενο στο ΥΠΕΧΩΔΕ και έχει μία κόρη τη Χριστίνα, πτυχιούχο Γαλλικής Φιλολογίας, και μία εγγονή 4 ετών τη Μαριάννα.

-Εκλεγόταν επί σειρά ετών με τη ΔΑΚΕ που ήταν ιδρυτικό μέλος στην ΠΟΣΥΠΕΧΩΔΕ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημ. Έργων).

-Έλαβε μέρος ως εκλεγμένη σύνεδρος σε 3 συνέδρια της Νέας Δημοκρατίας περισσότερο για αλλαγή απόψεων και λιγότερο από «κομματικό χρέος», δεδομένου ότι διαφωνεί σε πολλά, ιδιαίτερα δε σε γυναικεία θέματα, περιβάλλοντος και εργασιακά!

-Σπούδασε και αποφοίτησε με άριστα Ιστορία Τέχνης, Ιστορία Τέχνης μη Δυτικών Χωρών, Ζωγραφική και Χρωματολογία, Επικοινωνία-Δημόσιες Σχέσεις και Εικαστικό Κόσμημα, στο ATHENS COLLEGE OF FINE ARTS (University of Bolton) και πήρε μέρος σε πολλά σεμινάρια που αφορούν τη Τέχνη. Κάνει συνέχεια οδοιπορικά που αφορούν τη Τέχνη των Λαών και αρθρογραφεί.

-Είναι συνεργάτης στο εφημεριδοπεριοδικό «ΝΕΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΕΝ ΑΙΓΙΩ» όπου εκδότρια είναι η κόρη της.

-Η κατασκευή του Εικαστικού Κοσμήματος ιδιαίτερα τη συγκινεί και ήδη έκανε μία επιτυχή έκθεση στη ΧΕΝ Γλυφάδας.

-Από μικρό παιδί δούλευε (παράλληλα με το σχολείο) στο δικηγορικό γραφείο του παππού της ποινικολόγου Εμμανουήλ Λεωνίδα. 


Προηγούμενο άρθροΛαζούλιθος (Λάπις Λάζουλις)
Επόμενο άρθροΟ Ροδονίτης