Συντάχθηκε από Δέσποινα Γρηγοριάδου

Κατ’ ευθείαν στο ψητό…

κι’ η Δίαιτα από Δευτέρα!

 «Σεμινάριο» Γαστρονομικής Κουλτούρας και Γευσιγνωσίας 

για απαιτητικούς μερακλήδες!!!

Αγαπημένες μου φίλες, 

κρατείστε αυτές τις δύο συνταγές και σας διαβεβαιώνω πως δεν θα καταλάβαιτε ότι νηστεύετε, είναι δύο πίτες πεντανόστιμες. Η μεν μελιτζανόπιτα τρώγεται ως κυρίως φαγητό, η δε μηλόπιτα… όλες τις ώρες!

Μελιτζανόπιτα νηστίσιμη

Υλικά ζύμης                                 Υλικά γέμισης

 1 κ. αλεύρι                               1500 gr. μελιτζάνες

  300 gr. Μαργαρίνη                        3 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
  500 ml. Νερό                                     400 gr. πράσα                                                 

 10 gr. αλάτι                                    λάδι για το άχνισμα

 20 ml. ξύδι                               αλάτι, πιπέρι και μαϊντανό
 20 mg. Καλαμποκέλαιο             ½ ποτηράκι του καφέ ρύζι

Παρασκευή

Σοτάρουμε στο τηγάνι με λάδι τα ψιλοκομμένα πράσα και κρεμμύδια.

Ρίχνουμε τις μελιτζάνες σε κυβάκια και όλα μαζί τα σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν.
Μετά ρίχνουμε το αλατοπίπερο και το μαϊντανό και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.
Ρίχνουμε στο μίξερ το χλιαρό νερό, το αλάτι, το ξίδι, το καλαμποκέλαιο και λίγο-λίγο το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει αφράτη η ζύμη.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 μέρη, ανοίγουμε φύλλο. Χωρίζουμε το βούτυρο σε 2 κομμάτια τα οποία και βάζουμε ένα σε κάθε φύλλο όταν τα ανοίγουμε. Τοποθετούμε το ένα φύλλο στο βουτυρωμένο ταψί και απλώνουμε τη γέμιση, από πάνω ρίχνουμε και το ρύζι για να τραβήξει τα υγρά της γέμισης. Ρίχνουμε από πάνω το άλλο φύλλο, διπλώνουμε τα πλαϊνά, χαράζουμε τη πίτα, την ραντίζουμε με λίγο νεράκι. Αρχικά τη ψήνουμε 250ο C για ένα τέταρτο και όταν ροδίσει άλλα 15 λεπτά στους 200 οC.

Μηλόπιτα νηστίσιμη

Υλικά ζύμης                                                 Υλικά γέμισης

  500 gr. αλεύρι                                                 4 μήλα τριμμένα

 1 φλ. του τσαγιού ηλιέλαιο                                     1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
1 φλ. του τσαγιού πορτοκαλάδα με ανθρακικό          1 φλ. τσαγιού καρύδια χονδροκομμένα
 ξύσμα πορτοκαλιού                                             1 κουτ. γλυκού κανέλα

                                                                            λίγο γαρύφαλλο

 Παρασκευή

Μέσα σ’ ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε την πορτοκαλάδα, τη ζάχαρη, το ηλιέλαιο και τα ανακατεύουμε. Ρίχνουμε και το αλεύρι συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Προσθέτουμε στη ζύμη και το ξύσμα.

Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί.
Βουτυρώνουμε καλά και αλευρώνουμε ένα ταψί Νο 30 και απλώνουμε τη ζύμη μας που έχουμε ανοίξει φύλλα. Κρατούμε λίγη ζύμη για το επάνω μέρος.
Σ’ ένα μπολ ρίχνουμε τη ζάχαρη, τα τριμμένα μήλα, τα χονδροκομμένα καρύδια, τη κανέλα και το γαρύφαλλο και ανακατεύουμε.
Απλώνουμε αυτή τη γέμιση πάνω από τη ζύμη στο ταψί μας.
Με τη ζύμη που έμεινε βάζουμε το επάνω φύλλο και ψήνουμε τη μηλόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 45΄περίπου.

Φίλες μου, να τις φτιάξετε, δεν θα το μετανιώσετε! 

Καλοφάγωτες οι πίτες! 

Έχετε την αγάπη μου 

Δ. Γ.Λίγα λόγια για το συντάκτη του άρθρου

Author: Δέσποινα Γρηγοριάδου Email:dgrigoriadou@neoikairoi.gr