Συντάχθηκε από Δέσποινα Γρηγοριάδου

Αγαπημένοι μου!

Αυτή τη φορά ασχοληθήκαμε με την Κυκλαδική Τέχνη, οπότε εύλογα σκέφθηκα να αναφερθούμε στη Σαντορίνη, που από πλευράς επισκεψιμότητας ίσως είναι το πρώτο τουριστικό νησί της Ελλάδας και διοικητικά ανήκει στις Κυκλάδες.

Η Σαντορίνη με το σεληνιακό της τοπίο… ονομαζόταν Θήρα ή Στρογγύλη τα αρχαία χρόνια, και τμήματά της είναι η Νέα Καμένη και η Παλαιά Καμένη.

Η Μινωική έκρηξη του 1613 π. Χ. δημιούργησε τη Καλδέρα. 

Το 1956 έγινε ο μεγαλύτερος σεισμός του 20ου αι. που ήταν 7,8 της κλίμακας Ρίχτερ και σήκωσε τσουνάμι σχεδόν 30 μ. με αποτέλεσμα πολλοί κάτοικοι του νησιού να φύγουν από τη Σαντορίνη λόγω των καταστροφών.

Στη νησί επικρατεί μία άγρια, σεληνιακή ομορφιά και βλέπουμε πολλά υπόσκαφα σπίτια μέσα στον βράχο.

Η Αμπελοκαλλιέργεια παράγει το υπέροχο Σαντορινιό κρασί που είναι περίφημο και ο επιχειρηματίας Γ. Μπουτάρης  δεν είναι τυχαίο που δημιούργησε εκεί μονάδα εμφιάλωσης κρασιού, όπου μπορούμε να δούμε τη διαδικασία της στο Οινοποιείο του.

Αυτά που αξίζουν απαραιτήτως να δούμε είναι:

Το Ηλιοβασίλεμα στην Οία, τον Φάρο στο Ακρωτήρι, ν’ ανεβούμε στα Φηρά με το τελεφερίκ, να πάμε στο κάστρο του Γουλά, το εκκλησάκι στη Καλντέρα, τον εγκαταλελειμμένο μύλο στο Εμπορείο και ασυζητητί να κάνουμε μπάνιο στην Κόκκινη Παραλία και στη Μαύρη Παραλία.

Απαραιτήτως πρέπει να επισκεφθούμε:

Το Προϊστορικό Μουσείο της Θήρας, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θήρας, το Ναυτικό Μουσείο της Οίας, να πάμε οπωσδήποτε στη Παναγία Επισκοπής για να θαυμάσουμε τις υπέροχες τοιχογραφίες και να δούμε τον οικισμό της αρχαίας Θήρας που είναι στα Μινωικά πρότυπα.

Επίσης πρέπει να δούμε το Αρχοντικό του Γ. Αργυρού στη Μεσσαρά που είναι το αξιολογότερο της παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής της Σαντορίνης, καθώς και το Μέγαρο Γκύζη.

Το βραδάκι δεν θα’ ταν καθόλου άσχημη ιδέα να πηγαίνατε στο Ημεροβίγλι που είναι 3 χιλιόμετρα από τα Φυρά στο ψηλότερο σημείο της Καλδέρας και να φάτε εκεί!

Υπόψη ότι όλο το νησί είναι γεμάτο από ταβερνάκια και top restaurants με.. απίθανα τοπικά πιάτα!

Σας προτείνω μερικά: Άσπρη μελιτζάνα-παπουτσάκι γεμιστή με μοσχαρίσια ουρά, φάβα, ντοματοκεφτέδες, χταπόδι με φακές, ριζότο αστακού και αστακογαριδομακαρονάδα!

Μη ξεχάσετε δε σε παραδοσιακό καφενείο να πιείτε καφέ στη χόβολη, η έκπληξη δε, είναι οι… ελιές-γλυκό του κουταλιού!

Χρόνια τώρα προσπαθώ Αγαπημένοι μου φίλοι, στη Πρώτη, στο Φιλόδημο και στους Νέους Καιρούς εν Αιγίω να σας γράψω ότι αξίζει περισσότερο σ’ ένα οδοιπορικό στο εξωτερικό ή σε κάποιο συγκεκριμένο μέρος μέσα στον Ελλαδικό χώρο και πιστέψτε με… είναι αρκετά κοπιώδες, διότι προσπαθώ να εστιασθώ στην Ιστορία, στα αξιοθέατα, στη Τοπική Τέχνη και στα τοπικά πιάτα και γλυκά! Προσπαθώ να μη ξεχάσω τίποτα ή τουλάχιστον να γράψω ότι αξιολογότερο υπάρχει, οπότε να πάτε προετοιμασμένοι για το τι θα δείτε, θα θαυμάσετε, θα γευθείτε ! 

Έχετε την αγάπη μου ! 

Δέσποινα

Λίγα λόγια για το συντάκτη του άρθρου

Author: Δέσποινα Γρηγοριάδου Email:[email protected]

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στην Ανάληψη.


Κόρη του Φωκίωνος και της Χριστίνας Γρηγοριάδη εκ Κωνσταντινουπόλεως.

-Φοίτησε στο Ελληνοελβετικό δημοτικό Αγλαΐας Σχοινά και στη συνέχεια στο Ελληνογαλλικό κολλέγιο Calamari. Αυτό ήσαν δύο ιστορικά σχολεία της Θεσσαλονίκης.

-Από μικρή είχε μία ιδιαίτερη κλήση στον γραπτό λόγο και πήρε από την Εθνική Τράπεζα το Πρώτο βραβείο στη Θεσσαλονίκη για την έκθεση που έγραψε με θέμα: «Η Αποταμίευση».

-Είχε κλήση επίσης στην Ιστορία, στη Γεωγραφία, με αποτέλεσμα αργότερα να γίνει επίτιμο μέλος του National Geographic.

-Γνωρίζει άριστα Γαλλικά με δίπλωμα από τη Γαλλική Λαϊκή Αποστολή (Μission Laique Francaise).

-Γνωρίζει πολύ καλά Αγγλικά.

-Φοίτησε στο Γερμανικό Ινστιτούτο Goethe αλλά δεν ολοκλήρωσε το εντατικό τμήμα σπουδών, διότι παντρεύτηκε 19 ετών. Είναι αλήθεια ότι τη θλίβει πολύ το γεγονός ότι άφησε τη Γερμανική γλώσσα και το πιάνο που η μητέρα της(πολύ καλή πιανίστα) την εκπαίδευε.

-Από πολύ μικρή ζωγράφιζε, κεντούσε και έγραφε ποιήματα. Σκέπτεται να εκδώσει τη πρώτη ποιητική της συλλογή.

-Από βιώματα που έχει και λόγω της έφεσης της στις ξένες γλώσσες, καταλαβαίνει και Ιταλικά και Τουρκικά, αλλά δυσκολεύεται να μιλήσει! Στόχος της είναι να μάθει και πιστεύει φανατικά στη δια βίου μάθηση.

-Εργάσθηκε στη Γερμανική Καπνεμπορική Εταιρεία Intertab, S.A και στην Αμερικάνικη Καπνεμπορική Εταιρεία Gretoba, S.A, καθώς και στη ΔΕΗ με σύμβαση.

-Μετά διορίσθηκε στο Υπουργείο Δημοσίων Έργων σαν Μεταφράστρια-Διερμηνέας και συνταξιοδοτήθηκε με 22 χρόνια υπηρεσία.

-Είναι παντρεμένη με τον Γεωτεχνικό- Περιβαλλοντολόγο Ηλία Ασπρούκο, προϊστάμενο στο ΥΠΕΧΩΔΕ και έχει μία κόρη τη Χριστίνα, πτυχιούχο Γαλλικής Φιλολογίας, και μία εγγονή 4 ετών τη Μαριάννα.

-Εκλεγόταν επί σειρά ετών με τη ΔΑΚΕ που ήταν ιδρυτικό μέλος στην ΠΟΣΥΠΕΧΩΔΕ(Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημ. Έργων).

-Έλαβε μέρος ως εκλεγμένη σύνεδρος σε 3 συνέδρια της Νέας Δημοκρατίας περισσότερο για αλλαγή απόψεων και λιγότερο από «κομματικό χρέος», δεδομένου ότι διαφωνεί σε πολλά, ιδιαίτερα δε σε γυναικεία θέματα, περιβάλλοντος και εργασιακά!

-Σπούδασε και αποφοίτησε με άριστα Ιστορία Τέχνης, Ιστορία Τέχνης μη Δυτικών Χωρών, Ζωγραφική και Χρωματολογία, Επικοινωνία-Δημόσιες Σχέσεις και Εικαστικό Κόσμημα, στο ATHENS COLLEGE OF FINE ARTS (University of Bolton) και πήρε μέρος σε πολλά σεμινάρια που αφορούν τη Τέχνη. Κάνει συνέχεια οδοιπορικά που αφορούν τη Τέχνη των Λαών και αρθρογραφεί.

-Είναι συνεργάτης στο εφημεριδοπεριοδικό «ΝΕΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΕΝ ΑΙΓΙΩ» όπου εκδότρια είναι η κόρη της.

-Η κατασκευή του Εικαστικού Κοσμήματος ιδιαίτερα τη συγκινεί και ήδη έκανε μία επιτυχή έκθεση στη ΧΕΝ Γλυφάδας.

-Από μικρό παιδί δούλευε (παράλληλα με το σχολείο) στο δικηγορικό γραφείο του παππού της ποινικολόγου Εμμανουήλ Λεωνίδα.

Προηγούμενο άρθροΜνημεία πόλεων στον Ελλαδικό χώρο! Στην Ζάκυνθο
Επόμενο άρθροΑξιοθέατα και Μνημεία πόλεων στον Ελλαδικό χώρο! Στη Φλώρινα