Συντάχθηκε από Δέσποινα Γρηγοριάδου

Αγαπημένοι μου!

Αυτή τη φορά θα σας ξεναγήσω σ’ ένα αρχοντικό νησί του Ιονίου, το δεύτερο ίσως σε πλεονεκτήματα μετά τη Κέρκυρα και όπως βλέπετε, προσπαθώ να μη πλατιάζω πολύ, για να μη κουράζω τον Αναγνώστη (Εσάς), διότι ο επιδιωκόμενος σκοπός μου είναι να σας ενημερώσω για το που αξίζει να πάτε και ότι αξίζει περισσότερο να δείτε από πλευράς Μνημείων Τέχνης, Ιστορίας και τοποθεσιών. Κάτι σχεδόν παρόμοιο κάνω και με τα οδοιπορικά μου στο εξωτερικό, οπότε ενημερωμένοι θα απολαμβάνετε καλύτερα αυτό που επισκέπτεσθε. 

Το Zante (Τζάντε) στα φραγκολεβαντίνικα  μας παραπέμπει στον «Ποπολάρο»… Πρέκα, μία ταινία που έδειχνε καθαρά τη νοοτροπία και τη ζωή του περασμένου αιώνα από κοινωνικής πλευράς στο νησί!

Η πόλη είναι μεταξύ λιμανιού και λόφου Μπόχαλης που ήταν το Βενετικό φρούριο και ζούσε η Αριστοκρατία του Librο d’ Oro.

Αξίζει μία φορά να πάμε για διακοπές στη Ζάκυνθο για να χαρούμε τις τόσο όμορφες αμμουδιές και… που το ξέρετε;… μπορεί να δείτε και καμιά careta-careta!!!

Αυτά που πρέπει να επισκεφθούμε είναι το Μουσείο των Επιφανών Ζακυνθίωντο Μουσείο του Αγίου Διονυσίου, το Μαυσωλείο Σολωμού και Κάλβου και ας μη ξεχνούμε πως το Ζακυνθινό περιβάλλον ενέπνευσε τον Διονύσιο Σολωμό να συνθέσει τον ύμνο της Ελευθερίας.

Οπωσδήποτε πρέπει να επισκεφθείτε τη Αναγεννησιακή Εκκλησία της Φανερωμένης που το 1953 καταστράφηκε από τον μεγάλο σεισμό, αλλά ευτυχώς οι Ζακυνθινοί την ανοικοδόμησαν με τρόπο παραδοσιακό για να’ χουμε τώρα ένα δείγμα Μεταβυζαντινής Επτανησιακής Ναοδομίας. Ο σεισμός ήταν 7,4 Rihter και το μόνο σπίτι που σώθηκε ήταν το σπίτι του Ρώμα. Αξίζει επίσης να συμμετέχετε στις ιππικές διαδρομές, στις ποδηλατικές διαδρομές και στου θαλάσσιους περιπάτους.

Ο πολιούχος της πόλης είναι ο Άγιος Διονύσιος και λιτανεύσεις του σεπτού του λειψάνου γίνονται με λαμπρότητα στις 24/08 και στις 17/12.


Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε την Εκκλησία της Αγίας Μαύρας, το Ναυάγιο, τις Γαλάζιες Σπηλιές και το Πόρτο Σέλληνας!

Καλά να περάσετε φίλοι μου!

Δ. Γ.

Λίγα λόγια για το συντάκτη του άρθρου

Author: Δέσποινα Γρηγοριάδου Email:[email protected]

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στην Ανάληψη.


Κόρη του Φωκίωνος και της Χριστίνας Γρηγοριάδη εκ Κωνσταντινουπόλεως.

-Φοίτησε στο Ελληνοελβετικό δημοτικό Αγλαΐας Σχοινά και στη συνέχεια στο Ελληνογαλλικό κολλέγιο Calamari. Αυτό ήσαν δύο ιστορικά σχολεία της Θεσσαλονίκης.

-Από μικρή είχε μία ιδιαίτερη κλήση στον γραπτό λόγο και πήρε από την Εθνική Τράπεζα το Πρώτο βραβείο στη Θεσσαλονίκη για την έκθεση που έγραψε με θέμα: «Η Αποταμίευση».

-Είχε κλήση επίσης στην Ιστορία, στη Γεωγραφία, με αποτέλεσμα αργότερα να γίνει επίτιμο μέλος του National Geographic.

-Γνωρίζει άριστα Γαλλικά με δίπλωμα από τη Γαλλική Λαϊκή Αποστολή (Μission Laique Francaise).

-Γνωρίζει πολύ καλά Αγγλικά.

-Φοίτησε στο Γερμανικό Ινστιτούτο Goethe αλλά δεν ολοκλήρωσε το εντατικό τμήμα σπουδών, διότι παντρεύτηκε 19 ετών. Είναι αλήθεια ότι τη θλίβει πολύ το γεγονός ότι άφησε τη Γερμανική γλώσσα και το πιάνο που η μητέρα της (πολύ καλή πιανίστα) την εκπαίδευε.

-Από πολύ μικρή ζωγράφιζε, κεντούσε και έγραφε ποιήματα. Σκέπτεται να εκδώσει τη πρώτη ποιητική της συλλογή.

-Από βιώματα που έχει και λόγω της έφεσης της στις ξένες γλώσσες, καταλαβαίνει και Ιταλικά και Τουρκικά, αλλά δυσκολεύεται να μιλήσει! Στόχος της είναι να μάθει και πιστεύει φανατικά στη δια βίου μάθηση.

-Εργάσθηκε στη Γερμανική Καπνεμπορική Εταιρεία Intertab, S.A και στην Αμερικάνικη Καπνεμπορική Εταιρεία Gretoba, S.A, καθώς και στη ΔΕΗ με σύμβαση.

-Μετά διορίσθηκε στο Υπουργείο Δημοσίων Έργων σαν Μεταφράστρια-Διερμηνέας και συνταξιοδοτήθηκε με 22 χρόνια υπηρεσία.

-Είναι παντρεμένη με τον Γεωτεχνικό- Περιβαλλοντολόγο Ηλία Ασπρούκο, προϊστάμενο στο ΥΠΕΧΩΔΕ και έχει μία κόρη τη Χριστίνα, πτυχιούχο Γαλλικής Φιλολογίας, και μία εγγονή 4 ετών τη Μαριάννα.

-Εκλεγόταν επί σειρά ετών με τη ΔΑΚΕ που ήταν ιδρυτικό μέλος στην ΠΟΣΥΠΕΧΩΔΕ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημ. Έργων).

-Έλαβε μέρος ως εκλεγμένη σύνεδρος σε 3 συνέδρια της Νέας Δημοκρατίας περισσότερο για αλλαγή απόψεων και λιγότερο από «κομματικό χρέος», δεδομένου ότι διαφωνεί σε πολλά, ιδιαίτερα δε σε γυναικεία θέματα, περιβάλλοντος και εργασιακά!

-Σπούδασε και αποφοίτησε με άριστα Ιστορία Τέχνης, Ιστορία Τέχνης μη Δυτικών Χωρών, Ζωγραφική και Χρωματολογία, Επικοινωνία-Δημόσιες Σχέσεις και Εικαστικό Κόσμημα, στο ATHENS COLLEGE OF FINE ARTS (University of Bolton) και πήρε μέρος σε πολλά σεμινάρια που αφορούν τη Τέχνη. Κάνει συνέχεια οδοιπορικά που αφορούν τη Τέχνη των Λαών και αρθρογραφεί.

-Είναι συνεργάτης στο εφημεριδοπεριοδικό «ΝΕΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΕΝ ΑΙΓΙΩ» όπου εκδότρια είναι η κόρη της.

-Η κατασκευή του Εικαστικού Κοσμήματος ιδιαίτερα τη συγκινεί και ήδη έκανε μία επιτυχή έκθεση στη ΧΕΝ Γλυφάδας.

-Από μικρό παιδί δούλευε (παράλληλα με το σχολείο) στο δικηγορικό γραφείο του παππού της ποινικολόγου Εμμανουήλ Λεωνίδα.

Προηγούμενο άρθροΜνημεία πόλεων στον Ελλαδικό χώρο! … στο Μεσολόγγι!
Επόμενο άρθροΜνημεία πόλεων στον Ελλαδικό χώρο! Στη Σαντορίνη