Συντάχθηκε από Δέσποινα Γρηγοριάδου
Η Μακεδονία μας (που τόσο θα’ θελαν πολλοί Βαλκάνιοι λαοί) παρουσιάζει τεράστιο ιστορικό ενδιαφέρον και κατά συνέπεια ενδιαφέρον από πλευράς τέχνης και αρχιτεκτονημάτων. Τη προηγούμενη φορά «πήγαμε» στην όμορφη Καστοριά της Δυτικής Μακεδονίας, αυτή τη φορά «θα ταξιδέψουμε» στη πλούσια πρωτεύουσα της Ανατολικής Μακεδονίας, τη Καβάλα.
Το πρώτο μνημείο που πρέπει να επισκεφτούμε είναι το Κάστρο της Καβάλας, που είναι και το Σήμα κατατεθέν της πόλης από τους Βυζαντινούς χρόνους καθ’ ότι κτίστηκε λίγα χρόνια προ της Άλωσης της Πόλης δηλ. το 1425. ήταν μία αποτελεσματικότατη άμυνα για τη πόλη, διότι είναι ένα σύμπλεγμα πύργων και προμαχώνων.
Μεταγενέστερα ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής και ο Έλληνας Βεζίρης από τη Πάργα Ιμπραήμ το ενδυναμώνουν και κατασκευάζουν και υδραγωγείο.
Έτσι η Καβάλα (Καμάρες) γίνεται κάστρο απόρθητο!
Με το τρενάκι από τη πλατεία Ομονοίας θα ανεβείτε στην Ακρόπολη μέσω της παλιάς πόλης. Στη παλιά πόλη θα δείτε την αυλή του Μεχμέτ Αλή και το παλιό υδραγωγείο των Καμάρων.
15 χιλιόμετρα από την Καβάλα είναι η αρχαία πόλη των Φιλίππων που λεγόταν Κρηνίδες, αλλά μετονομάστηκε σε Φιλίππους από τον Φίλιππο Β’ τον Μακεδόνα τον πατέρα του Μεγαλέξανδρου.
Ο Απόστολος Παύλος ίδρυσε εκεί τη πρώτη Χριστιανική Εκκλησία και βεβαίως ασυζητητί θα επισκεφθείτε το αρχαίο θέατρο και το Μουσείο των Φιλίππων.
Στο Παγγαίο θα θαυμάσετε την Ιερά Μονή της Παναγίας της Εικοσιφοίνισσας,… όπου θα εκπλαγείτε κυριολεκτικά από τα παλιά χειρόγραφα και την τεράστια Βιβλιοθήκη.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Καβάλας στην άκρη του λιμανιού θα θαυμάσετε στήλες, γλυπτά και νομίσματα από τη Ρωμαϊκή εποχή.
Η οικονομική ανάπτυξη της πόλης μέχρι το 1950 οφειλόταν στο καπνεμπόριο που μετά έπεσε σε ύφεση.
Εκεί γινόντουσαν όλα τα Καπνικά Συνέδρια!
Το Μουσείο του Καπνού έγινε για να θυμάται ο κόσμος τα… παλιά μεγαλεία της όμορφης Καβάλας!
Τα εκθέματα έχουν σχέση με τον συνδικαλισμό των καπνεργατών και θα δείτε επίσης τα μηχανήματα της επεξεργασίας του καπνού, καθώς και βιβλιοθήκη… με τη καπνική πολιτική της εποχής!
Ιδιαίτερα όμως οι λάτρεις των Αγιογραφιών δεν πρέπει να παραλείψουν να επισκεφτούν την Εκκλησία του Αγίου Παύλου, όπου θα απολαύσουν κυριολεκτικά Αναγεννησιακές Αγιογραφίες.
Είναι πραγματικά ένας τόπος Καλλιτεχνικής Βυζαντινής Έκφρασης!
Δ. Γ.
Αρθρογραφικό υστερόγραφο
Αξίζει να αναφέρουμε ότι από την Καβάλα καταγόταν ο Μωχάμετ Άλη που για τους Αιγυπτίους υπήρξε μία μεγάλη φυσιογνωμία!
Τα αγάλματά του δεσπόζουν σε κάθε πλατεία του Καΐρου που είναι απέραντο και βεβαίως αξίζει να επισκεφθείτε.
Σε προγενέστερο τεύχος έγραψα Οδοιπορικό στην Αίγυπτο!
Λίγα λόγια για το συντάκτη του άρθρου
Author: Δέσποινα Γρηγοριάδου Email:[email protected]
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στην Ανάληψη.
Κόρη του Φωκίωνος και της Χριστίνας Γρηγοριάδη εκ Κωνσταντινουπόλεως.
-Φοίτησε στο Ελληνοελβετικό δημοτικό Αγλαΐας Σχοινά και στη συνέχεια στο Ελληνογαλλικό κολλέγιο Calamari. Αυτό ήσαν δύο ιστορικά σχολεία της Θεσσαλονίκης.
-Από μικρή είχε μία ιδιαίτερη κλήση στον γραπτό λόγο και πήρε από την Εθνική Τράπεζα το Πρώτο βραβείο στη Θεσσαλονίκη για την έκθεση που έγραψε με θέμα: «Η Αποταμίευση».
-Είχε κλήση επίσης στην Ιστορία, στη Γεωγραφία, με αποτέλεσμα αργότερα να γίνει επίτιμο μέλος του National Geographic.
-Γνωρίζει άριστα Γαλλικά με δίπλωμα από τη Γαλλική Λαϊκή Αποστολή (Μission Laique Francaise).
-Γνωρίζει πολύ καλά Αγγλικά.
-Φοίτησε στο Γερμανικό Ινστιτούτο Goethe αλλά δεν ολοκλήρωσε το εντατικό τμήμα σπουδών, διότι παντρεύτηκε 19 ετών. Είναι αλήθεια ότι τη θλίβει πολύ το γεγονός ότι άφησε τη Γερμανική γλώσσα και το πιάνο που η μητέρα της(πολύ καλή πιανίστα) την εκπαίδευε.
-Από πολύ μικρή ζωγράφιζε, κεντούσε και έγραφε ποιήματα. Σκέπτεται να εκδώσει τη πρώτη ποιητική της συλλογή.
-Από βιώματα που έχει και λόγω της έφεσης της στις ξένες γλώσσες, καταλαβαίνει και Ιταλικά και Τουρκικά, αλλά δυσκολεύεται να μιλήσει! Στόχος της είναι να μάθει και πιστεύει φανατικά στη δια βίου μάθηση.
-Εργάσθηκε στη Γερμανική Καπνεμπορική Εταιρεία Intertab, S.A και στην Αμερικάνικη Καπνεμπορική Εταιρεία Gretoba, S.A, καθώς και στη ΔΕΗ με σύμβαση.
-Μετά διορίσθηκε στο Υπουργείο Δημοσίων Έργων σαν Μεταφράστρια-Διερμηνέας και συνταξιοδοτήθηκε με 22 χρόνια υπηρεσία.
-Είναι παντρεμένη με τον Γεωτεχνικό- Περιβαλλοντολόγο Ηλία Ασπρούκο, προϊστάμενο στο ΥΠΕΧΩΔΕ και έχει μία κόρη τη Χριστίνα, πτυχιούχο Γαλλικής Φιλολογίας, και μία εγγονή 4 ετών τη Μαριάννα.
-Εκλεγόταν επί σειρά ετών με τη ΔΑΚΕ που ήταν ιδρυτικό μέλος στην ΠΟΣΥΠΕΧΩΔΕ(Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημ. Έργων).
-Έλαβε μέρος ως εκλεγμένη σύνεδρος σε 3 συνέδρια της Νέας Δημοκρατίας περισσότερο για αλλαγή απόψεων και λιγότερο από «κομματικό χρέος», δεδομένου ότι διαφωνεί σε πολλά, ιδιαίτερα δε σε γυναικεία θέματα, περιβάλλοντος και εργασιακά!
-Σπούδασε και αποφοίτησε με άριστα Ιστορία Τέχνης, Ιστορία Τέχνης μη Δυτικών Χωρών, Ζωγραφική και Χρωματολογία, Επικοινωνία-Δημόσιες Σχέσεις και Εικαστικό Κόσμημα, στο ATHENS COLLEGE OF FINE ARTS (University of Bolton) και πήρε μέρος σε πολλά σεμινάρια που αφορούν τη Τέχνη. Κάνει συνέχεια οδοιπορικά που αφορούν τη Τέχνη των Λαών και αρθρογραφεί.
-Είναι συνεργάτης στο εφημεριδοπεριοδικό «ΝΕΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΕΝ ΑΙΓΙΩ» όπου εκδότρια είναι η κόρη της.
-Η κατασκευή του Εικαστικού Κοσμήματος ιδιαίτερα τη συγκινεί και ήδη έκανε μία επιτυχή έκθεση στη ΧΕΝ Γλυφάδας.
-Από μικρό παιδί δούλευε (παράλληλα με το σχολείο) στο δικηγορικό γραφείο του παππού της ποινικολόγου Εμμανουήλ Λεωνίδα.