Συντάχθηκε από Νέοι Καιροί εν Αιγίω

Σήμερα θα βρεθούμε φίλοι μου στην Αρχόντισσα του Ιονίου, που βεβαίως είναι η Κέρκυρα!

Το Κορφιάτικο περιβάλλον είναι έξοχο, έχει τοποθεσίες απερίγραπτα όμορφες, αλλά η στήλη αυτή επικεντρώνεται στα μνημεία μιας πόλης και δευτερευόντως αναφέρομαι σε τοποθετήσεις.

Στη Κέρκυρα, η Ενετοκρατία και οι Αγγλογάλλοι άφησαν εξαιρετικά αρχιτεκτονήματα στο νησί! Η αρχαία Ελληνική Μητρόπολη ήταν η Παλαιόπολη, αλλά παρ’ όλο που οι ιστορικοί την αξιολογούν ως θησαυρό,… δεν έγιναν ποτέ οι δέουσες ανασκαφές.

Το Παλαιό Φρούριο 

 έγινε επί Βυζαντινής αυτοκρατορίας για να προστατεύει τη πόλη από τις επιδρομές. Μέσα στο Φρούριο έγινε (κτίστηκε) ο Άι-Γιώργης και είναι Δωρικού ρυθμού. Το στρατιωτικό νοσοκομείο είναι τώρα το Τμήμα Μουσικολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Μέσα στο φρούριο είναι και το Ιστορικό αρχείο με 7 αιώνες ιστορία, συλλογές, δημόσια βιβλιοθήκη. Το Ανάκτορο των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου χτίστηκε το 1819 από τον Άγγλο Ύπατο Αρμοστή και είναι το μεγαλύτερο κτίριο ανακτόρων στην Ελλάδα μετά τον Όθωνα,… τη σημερινή Βουλή. Η κιονοστοιχία είναι επίσης Δωρικού ρυθμού με 2 πύλες. Παλιά στέγαζε την Ιόνιο Γερουσία. Σήμερα λειτουργεί σαν Μουσείο Ασιατικής Τέχνης και Πινακοθήκη και βρίσκεται στη Σπιανάδα.

Πρέπει επίσης να πάτε στο  Γαρδίκι, το Βυζαντινό κάστρο στο Αχίλλειο που έκτισε η Βασίλισσα Σίσσυ της Αυστρίας. Η Ιόνιος  Ακαδημία που ήταν το πρώτο ελληνικό πανεπιστήμιο έγινε το 1841. Δυστυχώς το 1865 με την ένωση των επτανησίων… το Ελληνικό βασίλειο έκλεισε το πανεπιστήμιο και βυθίστηκε η Κέρκυρα σε μαρασμό. Τώρα στεγάζονται οι διοικητικές υπηρεσίες του Ιουνίου πανεπιστημίου και το αμφιθέατρο.

Το κτίριο του Δημαρχείου,  «loggia nobili» στοά ευγενών, μετά στέγασε το θέατρο San Biacomo. Δεσπόζει στη πλατεία Δημαρχείου. Τέλος έχουμε το κτίριο Ιονίου Βουλής, νεοκλασικού στυλ επίσης με Δωρικούς κίονες! Αναστηλώθηκε το 1978 και είναι το Μουσείο των Αγώνων για την Ελευθερία των Επτανήσων.

Καλά Χριστούγεννα

Δ. Γ.

Λίγα λόγια για το συντάκτη του άρθρου

Author: Νέοι Καιροί εν Αιγίω Email:[email protected]

Προηγούμενο άρθροΕρμούπολη Σύρου
Επόμενο άρθροΜνημεία πόλεων στον Ελλαδικό χώρο! … στην Νάουσα!