Συντάχθηκε από Δέσποινα Γρηγοριάδου

Αγαπημένοι μου Αναγνώστες, σήμερα θα βρεθούμε στους πρόποδες του Βερμίου, σε μια πανέμορφη, καθαρή και ιδιαίτερα νοικοκυρεμένη πόλη ,που από το 1955 ονομάστηκε: ηρωική πόλη για τους αγώνες της! Βρισκόμαστε στη Νάουσα!

Βρίσκεται στη καρδιά της Μακεδονίας μας και απέχει μόλις 90 χιλ. από τη Θεσσαλονίκη, 20 χλμ. από τη Βέροια και 30 χλμ. από την Έδεσσα. Έχει πλουσιότατη βλάστηση και η περιοχή του Αγίου Νικολάου είναι ανακηρυγμένο: τοπίο, ιδιαίτερου φυσικού κάλλους!

Η περιοχή έχει αξιοποιηθεί τα μέγιστα χάρη στους άξιους τοπικούς άρχοντες, οι οποίοι προέβησαν και σε αδελφοποιήσεις με πόλεις του εξωτερικού!

Υπάρχουν εγκαταστάσεις διαμονής, φαγητού, περιπάτου, άθλησης, μπάσκετ, τένις, ιππασίας,… ένας παράδεισος βλάστησης γεμάτος βαλανιδιές.

Όπου και να πας δε στη Νάουσα… μοσχομυρίζει φρέσκο ροδάκινο, μια πόλη πεντακάθαρη με νεόκτιστες εκκλησιές και νοικοκυραίους!

17 χιλ. πιο πάνω είναι το Σέλι, εξαιρετικό χιονοδρομικό κέντρο από παλιά. Ευκαιρία δε να πάτε και μέχρι το Νυμφαίο, που είναι πολύ κοντά!

Ο Τούρκος ιστορικός- περιπατητής Εβλιγιά-Τσελεμπή που πέρασε από εκεί τον 17ο αι. αναφέρει ότι ο τοπικός πληθυσμός ήταν κατά 85-90% Έλληνες.

Η Αραπίτσα διασχίζει τη πόλη και θεωρείται το δεύτερο Ζάλλογγο της Ελλάδας. Στη περιοχή υπάρχουν επίσης ερείπια της σχολής του Αριστοτέλη και Μακεδονικοί τάφοι… χωρίς αμφισβητήσεις όπως αυτός της Αμφίπολης.

Το κρασί «Νάουσα» είναι ότι καλύτερο ή από τα καλύτερα στην Ελληνική αγορά, όσο για το Καρναβάλι της Νάουσας με τις Μπούλες τόσο καλοοργανωμένο που σείεται η πόλη από τον κόσμο!

Σήμα κατατεθέν της Νάουσας είναι ο Πύργος του Ρολογιού.

Υπάρχει δε ένας οβελίσκος που είναι στους 10 ψηλότερους του κόσμου. Εκείνο που δεν πρέπει να παραλείψετε να δείτε είναι τους παλαιούς ναούς Αγίου Γεωργίου και Παναγίας που είναι τρίκλιτες βασιλικές!

Η πόλη είχε τεράστια Βιομηχανική ανάπτυξη στον Τομέα της Κλωστοϋφαντουργίας και αυτά τα παλιά εργοστάσια αναπαλαιώθηκαν σωστά σε μουσεία και πολυχώρους.

Από Μουσεία θα πάτε ασυζητητί στα:

Ιστορικό-Λαογραφικό

Μουσείο Οίνου και Αμπέλου

Λαογραφικό μουσείο Βλάχου

Και βεβαίως ας επισκεφθούμε την Εύξεινο Λέσχη! 

Τέλος μια βόλτα στη παλιά πόλη, βλέποντας τη γραφικότητα των παλιών σπιτιών με τη κλασική Μακεδονίτικη Αρχιτεκτονική θα μας ξεκούραζε!

Όσο για το τοπικό φαγητό, προσωπικά όταν πάω στην πολυαγαπημένη Νάουσα … προτιμώ τον λαγό στιφάδο και τις τοπικές πίτες, μη παραλείψετε δε να αγοράσετε και κανένα ξυλόγλυπτο Λαϊκής Τέχνης! Οι Ναουσαίοι είναι πάντα γελαστοί και περιποιητικότατοι!

Δ. Γ.

Λίγα λόγια για το συντάκτη του άρθρου

Author: Δέσποινα ΓρηγοριάδουEmail:[email protected]

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στην Ανάληψη.


Κόρη του Φωκίωνος και της Χριστίνας Γρηγοριάδη εκ Κωνσταντινουπόλεως.

-Φοίτησε στο Ελληνοελβετικό δημοτικό Αγλαΐας Σχοινά και στη συνέχεια στο Ελληνογαλλικό κολλέγιο Calamari. Αυτό ήσαν δύο ιστορικά σχολεία της Θεσσαλονίκης.

-Από μικρή είχε μία ιδιαίτερη κλήση στον γραπτό λόγο και πήρε από την Εθνική Τράπεζα το Πρώτο βραβείο στη Θεσσαλονίκη για την έκθεση που έγραψε με θέμα: «Η Αποταμίευση».

-Είχε κλήση επίσης στην Ιστορία, στη Γεωγραφία, με αποτέλεσμα αργότερα να γίνει επίτιμο μέλος του National Geographic.

-Γνωρίζει άριστα Γαλλικά με δίπλωμα από τη Γαλλική Λαϊκή Αποστολή(Μission Laique Francaise).

-Γνωρίζει πολύ καλά Αγγλικά.

-Φοίτησε στο Γερμανικό Ινστιτούτο Goethe αλλά δεν ολοκλήρωσε το εντατικό τμήμα σπουδών, διότι παντρεύτηκε 19 ετών. Είναι αλήθεια ότι τη θλίβει πολύ το γεγονός ότι άφησε τη Γερμανική γλώσσα και το πιάνο που η μητέρα της(πολύ καλή πιανίστα) την εκπαίδευε.

-Από πολύ μικρή ζωγράφιζε, κεντούσε και έγραφε ποιήματα. Σκέπτεται να εκδώσει τη πρώτη ποιητική της συλλογή.

-Από βιώματα που έχει και λόγω της έφεσης της στις ξένες γλώσσες, καταλαβαίνει και Ιταλικά και Τουρκικά, αλλά δυσκολεύεται να μιλήσει! Στόχος της είναι να μάθει και πιστεύει φανατικά στη δια βίου μάθηση.

-Εργάσθηκε στη Γερμανική Καπνεμπορική Εταιρεία Intertab, S.A και στην Αμερικάνικη Καπνεμπορική Εταιρεία Gretoba, S.A, καθώς και στη ΔΕΗ με σύμβαση.

-Μετά διορίσθηκε στο Υπουργείο Δημοσίων Έργων σαν Μεταφράστρια-Διερμηνέας και συνταξιοδοτήθηκε με 22 χρόνια υπηρεσία.

-Είναι παντρεμένη με τον Γεωτεχνικό- Περιβαλλοντολόγο Ηλία Ασπρούκο, προϊστάμενο στο ΥΠΕΧΩΔΕ και έχει μία κόρη τη Χριστίνα, πτυχιούχο Γαλλικής Φιλολογίας, και μία εγγονή 4 ετών τη Μαριάννα.

-Εκλεγόταν επί σειρά ετών με τη ΔΑΚΕ που ήταν ιδρυτικό μέλος στην ΠΟΣΥΠΕΧΩΔΕ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημ. Έργων).

-Έλαβε μέρος ως εκλεγμένη σύνεδρος σε 3 συνέδρια της Νέας Δημοκρατίας περισσότερο για αλλαγή απόψεων και λιγότερο από «κομματικό χρέος», δεδομένου ότι διαφωνεί σε πολλά, ιδιαίτερα δε σε γυναικεία θέματα, περιβάλλοντος και εργασιακά!

-Σπούδασε και αποφοίτησε με άριστα Ιστορία Τέχνης, Ιστορία Τέχνης μη Δυτικών Χωρών, Ζωγραφική και Χρωματολογία, Επικοινωνία-Δημόσιες Σχέσεις και Εικαστικό Κόσμημα, στο ATHENS COLLEGE OF FINE ARTS (University of Bolton) και πήρε μέρος σε πολλά σεμινάρια που αφορούν τη Τέχνη. Κάνει συνέχεια οδοιπορικά που αφορούν τη Τέχνη των Λαών και αρθρογραφεί.

-Είναι συνεργάτης στο εφημεριδοπεριοδικό «ΝΕΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΕΝ ΑΙΓΙΩ» όπου εκδότρια είναι η κόρη της.

-Η κατασκευή του Εικαστικού Κοσμήματος ιδιαίτερα τη συγκινεί και ήδη έκανε μία επιτυχή έκθεση στη ΧΕΝ Γλυφάδας.

-Από μικρό παιδί δούλευε (παράλληλα με το σχολείο) στο δικηγορικό γραφείο του παππού της ποινικολόγου Εμμανουήλ Λεωνίδα.

Προηγούμενο άρθροΜνημεία πόλεων στον Ελλαδικό χώρο! … στην Κέρκυρα!
Επόμενο άρθροΜνημεία πόλεων στον Ελλαδικό χώρο! … στο Μεσολόγγι!