Συντάχθηκε από Δέσποινα Γρηγοριάδου
Τα φυσικά κάλλη της όμορφης και πλούσιας Καστοριάς σε συνδυασμό με τη πολιτιστική της κληρονομιά τη καθιστούν έναν ονειρεμένο τόπο επίσκεψης για αναψυχή!
Πόλη-αρχόντισσα για τους Δυτικομακεδόνες και όχι μόνο!
– Τα τριώροφα Αρχοντικά από τον 17ο αι. που ανήκαν σε πλούσιους εμπόρους γούνας. Κάτω οι αποθήκες, τροφίμων, πλυσταριό, ζυμωτήρι, μαγειρείο, χώρος οικιακού βοηθού! Ανεβαίνοντας έμπαινες στο λεγόμενο «δοξάτο» που ήταν η σάλα του σπιτιού με τα μιντέρια και επάνω οι κρεβατοκάμαρες! Έχουμε τη Μακεδονίτικη Αρχιτεκτονική σ’ όλη της την μεγαλοπρέπεια, οι δε οροφές εσωτερικά είναι ξυλόγλυπτες.
–Το Λαογραφικό μουσείο είναι το Αρχοντικό του Νεράτζη-Αϊβάζη του 17ου αι. που αναπαριστά τη ζωή των Καστοριανών.
– Στο αρχοντικό των αδελφών Εμμανουήλ βλέπουμε απίθανη συλλογή απ’ τις παλιές Καστοριανές φορεσιές.
Έχουμε πάνω από 70 Βυζαντινές και Μεταβυζαντινές εκκλησίες οι οποίες έχουν αρχιτεκτονικό τύπο τρίκλιτης Βασιλικής με ξυλόγλυπτα τέμπλα.
Επάνω στην Ακρόπολη της Καστοριάς κοντά στο τείχοςέχουμε ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία της Μακεδονίας, την Παναγία Κουμπελίδικη ή Καστριώτισα!
Άλλες βυζαντινές εκκλησίες είναι ο Άγιος Νικόλαος του Κασνίτζη, η Παναγία Μαυριώτισα. Συναντούμε τη λεγόμενη Υστεροκομνήνεια Τέχνη παντού και οι τοιχογραφίες- αγιογραφίες έχουν Ογκηρή Τεχνοτροπία, που αποδίδει όγκο στις μορφές.
– Από γεφύρια έχουμε αυτό της Ζούζουλης το οποίο είναι μονότοξο και του Κιουσουμπλή του 16ου αι.
Σκέπτομαι πως την επόμενη φορά ίσως βρεθούμε στη Κέρκυρα ή στη Σύρο!
Λίγα λόγια για το συντάκτη του άρθρου
Author: Δέσποινα Γρηγοριάδου Email:[email protected]
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στην Ανάληψη.
Κόρη του Φωκίωνος και της Χριστίνας Γρηγοριάδη εκ Κωνσταντινουπόλεως.
-Φοίτησε στο Ελληνοελβετικό δημοτικό Αγλαΐας Σχοινά και στη συνέχεια στο Ελληνογαλλικό κολλέγιο Calamari. Αυτό ήσαν δύο ιστορικά σχολεία της Θεσσαλονίκης.
-Από μικρή είχε μία ιδιαίτερη κλήση στον γραπτό λόγο και πήρε από την Εθνική Τράπεζα το Πρώτο βραβείο στη Θεσσαλονίκη για την έκθεση που έγραψε με θέμα: «Η Αποταμίευση».
-Είχε κλήση επίσης στην Ιστορία, στη Γεωγραφία, με αποτέλεσμα αργότερα να γίνει επίτιμο μέλος του National Geographic.
-Γνωρίζει άριστα Γαλλικά με δίπλωμα από τη Γαλλική Λαϊκή Αποστολή(Μission Laique Francaise).
-Γνωρίζει πολύ καλά Αγγλικά.
-Φοίτησε στο Γερμανικό Ινστιτούτο Goethe αλλά δεν ολοκλήρωσε το εντατικό τμήμα σπουδών, διότι παντρεύτηκε 19 ετών. Είναι αλήθεια ότι τη θλίβει πολύ το γεγονός ότι άφησε τη Γερμανική γλώσσα και το πιάνο που η μητέρα της(πολύ καλή πιανίστα) την εκπαίδευε.
-Από πολύ μικρή ζωγράφιζε, κεντούσε και έγραφε ποιήματα. Σκέπτεται να εκδώσει τη πρώτη ποιητική της συλλογή.
-Από βιώματα που έχει και λόγω της έφεσης της στις ξένες γλώσσες, καταλαβαίνει και Ιταλικά και Τουρκικά, αλλά δυσκολεύεται να μιλήσει! Στόχος της είναι να μάθει και πιστεύει φανατικά στη δια βίου μάθηση.
-Εργάσθηκε στη Γερμανική Καπνεμπορική Εταιρεία Intertab, S.A και στην Αμερικάνικη Καπνεμπορική Εταιρεία Gretoba, S.A, καθώς και στη ΔΕΗ με σύμβαση.
-Μετά διορίσθηκε στο Υπουργείο Δημοσίων Έργων σαν Μεταφράστρια-Διερμηνέας και συνταξιοδοτήθηκε με 22 χρόνια υπηρεσία.
-Είναι παντρεμένη με τον Γεωτεχνικό- Περιβαλλοντολόγο Ηλία Ασπρούκο, προϊστάμενο στο ΥΠΕΧΩΔΕ και έχει μία κόρη τη Χριστίνα, πτυχιούχο Γαλλικής Φιλολογίας, και μία εγγονή 4 ετών τη Μαριάννα.
-Εκλεγόταν επί σειρά ετών με τη ΔΑΚΕ που ήταν ιδρυτικό μέλος στην ΠΟΣΥΠΕΧΩΔΕ(Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημ. Έργων).
-Έλαβε μέρος ως εκλεγμένη σύνεδρος σε 3 συνέδρια της Νέας Δημοκρατίας περισσότερο για αλλαγή απόψεων και λιγότερο από «κομματικό χρέος», δεδομένου ότι διαφωνεί σε πολλά, ιδιαίτερα δε σε γυναικεία θέματα, περιβάλλοντος και εργασιακά!
-Σπούδασε και αποφοίτησε με άριστα Ιστορία Τέχνης, Ιστορία Τέχνης μη Δυτικών Χωρών, Ζωγραφική και Χρωματολογία, Επικοινωνία-Δημόσιες Σχέσεις και Εικαστικό Κόσμημα, στο ATHENS COLLEGE OF FINE ARTS (University of Bolton) και πήρε μέρος σε πολλά σεμινάρια που αφορούν τη Τέχνη. Κάνει συνέχεια οδοιπορικά που αφορούν τη Τέχνη των Λαών και αρθρογραφεί.
-Είναι συνεργάτης στο εφημεριδοπεριοδικό «ΝΕΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΕΝ ΑΙΓΙΩ» όπου εκδότρια είναι η κόρη της.
-Η κατασκευή του Εικαστικού Κοσμήματος ιδιαίτερα τη συγκινεί και ήδη έκανε μία επιτυχή έκθεση στη ΧΕΝ Γλυφάδας.
-Από μικρό παιδί δούλευε (παράλληλα με το σχολείο) στο δικηγορικό γραφείο του παππού της ποινικολόγου Εμμανουήλ Λεωνίδα.