.’Αρωμα και Φιλοξενεία Αιγιάλειας

Για τέταρτη συνεχή χρονιά και με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν και φέτος στην Αιγιάλεια τα Οινοξένεια, και πλέον μπορεί να ειπωθεί ότι έχουν κερδίσει με την αξία τους το χαρακτηρισμό ως θεσμού για την περιοχή μας, θεσμός που εξελίσσεται με δυναμική και έχει τη δυνατότητα να προσφέρει πολλά στην Αιγιάλεια τόσο στο τουριστικό όσο και στο πολιτιστικό κομμάτι.  

Με ιδιαίτερη χαρά διαπιστώνουμε ότι η κορινθιακή σταφίδα-ένα προϊόν μοναδικό, σήμα κατατεθέν της Αιγιάλειας-αρχίζει και διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στα Οινοξένεια. Αρκεί μια μικρή αναδρομή (δείτε και το τεύχος 25 των Νέων Καιρών, τα Χριστούγεννα του 2014) πριν δύο χρόνια, όταν η μαύρη σταφίδα ήταν στα μενού μόλις τριών εστιατορίων του δικτύου των Οινοξενείων, ενώ φέτος έφτασε να τριπλασιάσει την παρουσία της σε σύγκριση με το 2014, συμμετέχοντας ως συστατικό σε δέκα διαφορετικά πιάτα, εννέα χώρων εστίασης! Επίσης άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι από πέρυσι είναι αφιερωμένη στην κορινθιακή σταφίδα μία ημέρα του προγράμματος του θεσμού, κάτι το οποίο συνεχίστηκε επιτυχώς και φέτος με τη συμμετοχή των αρτοποιείων της περιοχής μας, τα οποία εντάχθηκαν το 2015 στο δίκτυο ποιότητας των Οινοξενείων.

Ενόψει των Οινοξενείων του 2017, μια καλή ιδέα θα μπορούσε να είναι η διεύρυνση του δικτύου, με τη συμμετοχή και των καταστημάτων που προσφέρουν καφέ στην Αιγιάλεια. Γνωρίζουμε ότι και λόγω της τρέχουσας οικονομικής κρίσης, πολλοί επισκέπτες της περιοχής μας φιλοξενούνται σε σπίτια συγγενών και φίλων κατά τη διάρκεια των διακοπών τους που συμπίπτουν με την περίοδο των Οινοξενείων. Από τις αγαπημένες συνήθειες είναι η πρωινή βόλτα στην αγορά και μετέπειτα το καφεδάκι σε κάποια καφετέρια της περιοχής. Άλλωστε μια επίσκεψη τα πρωινά του Αυγούστου στις καφετέριες της Μητροπόλεως, της παραλίας του Αιγίου, της πλατείας της Ακράτας και αλλού στην Αιγιάλεια, μπορεί να σας πείσει για του λόγου το αληθές.

Οι καφετέριες λοιπόν θα μπορούσαν την περίοδο των Οινοξενείων (αλλά και πέραν αυτής!) να προσφέρουν σαν κέρασμα μαζί με τον καφέ και τα άλλα ροφήματα, κάποιο από τα πρωτότυπα παρασκευάσματα με μαύρη σταφίδα που μας παρουσίασαν με επιτυχία οι αρτοποιοί της περιοχής μας! Έτσι ο επισκέπτης και των καφετεριών της Αιγιάλειας θα μπορεί να συμμετέχει και να ενημερώνεται για τα Οινοξένεια και τις εκδηλώσεις τους, που συνήθως γίνονται το βράδυ αλλά και για τους χώρους εστίασης που προσφέρουν μενού Οινοξένεια.

Επιπλέον καλό θα ήταν από τα επόμενα Οινοξένεια, τα ξενοδοχεία και οι ξενώνες της Αιγιάλειας που θα συμμετέχουν στο δίκτυο ποιότητας, να αναφέρουν αναλυτικά το πρωινό που προσφέρουν και τα τοπικά προϊόντα της Αιγιάλειας που χρησιμοποιούν για να το παρασκευάσουν. Ίσως αυτό θα ήταν μια καλή βάση και αφορμή για να αποκτήσει και η περιοχή μας το δικό της χαρακτηριστικό πρωινό, με αιχμή του δόρατος πάντα την κορινθιακή σταφίδα, και γιατί όχι να ενταχθεί και η Αιγιάλεια στο πρόγραμμα «Ελληνικό πρωινό» που εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία σε άλλα τουριστικά μέρη της Ελλάδας.

Πίστευα και θα πιστεύω ότι η ενίσχυση της κατανάλωσης της κορινθιακής σταφίδας πρέπει να ξεκινήσει από τους τόπους παραγωγής της κι ας λένε κάποιοι ότι έχουμε χορτάσει από σταφίδα επειδή την καλλιεργούμε χρόνια τώρα! Εμείς οι κάτοικοι της Αιγιάλειας που γνωρίζουμε καλά το προϊόν, πρέπει πρώτοι να εντάξουμε τη μαύρη σταφίδα στην καθημερινή μας διατροφή δίνοντας το καλό παράδειγμα και το ερέθισμα σε αυτούς που είτε δεν τη γνωρίζουν, είτε ακόμα χειρότερα την μπερδεύουν με άλλα υποδεέστερα αλλά και εισαγόμενα είδη σταφίδας και συναφών προϊόντων. Πρέπει να ενισχυθεί ξανά από την αρχή ο “μύθος” της κορινθιακής σταφίδας, μέσω της στήριξής της από τα νέα ευρήματα που η έρευνα αποδεικνύει για τις μοναδικές της διατροφικές ιδιότητες. Αυτό δεν μπορεί να γίνει δίχως να ξεκινήσει από κάτω. Όλες οι σύγχρονες τεχνικές μάρκετινγκ για τα παραδοσιακά προϊόντα προϋποθέτουν τοπική αναγνωσιμότητα και στήριξη. Ο κόσμος πρέπει να μάθει να τρώει κορινθιακή σταφίδα κι ας γίνει η αρχή από τους τόπους παραγωγής της!

Ο Μιχάλης Καρβέλας σπούδασε Χημικός MSc στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και απέκτησε από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο ΜΒΑ με εξειδίκευση στο Μarketing. Εργάζεται ως Χημικός και Υπεύθυνος Έρευνας και Ανάπτυξης στη Συνεταιριστική Κορινθιακής Σταφίδας (Σ.ΚΟ.Σ) στην Πάτρα και μετέχει σε ειδικά προγράμματα για την ανάδειξη των ευεργετικών ιδιοτήτων της κορινθιακής σταφίδας.

Λίγα λόγια για το συντάκτη του άρθρου

Author: Νέοι Καιροί εν Αιγίω Email:[email protected]

Προηγούμενο άρθροΠεριδιάβαση- Περιηγήσεις με Άρωμα Αιγιάλειας- Αχαΐας και Αιγιαλέων Αίγλη
Επόμενο άρθροΟ Πύργος των Ορεινών