Από τον Ηλία Δημ. Ασπρούκο-
Περιβαλλοντολόγο
Τις προηγούμενες δεκαετίες η απόκτηση ενός σπιτιού ήταν το όνειρο ζωής για να γίνει ένα νέο ξεκίνημα, σήμερα το όνειρο αυτό γίνεται εφιάλτης και κάνει πολλούς Έλληνες δανειολήπτες να χάνουν τον ύπνο τους. Από τα εορτοδάνεια, διακοποδάνεια κλπ των προηγούμενων φθάσαμε να μιλάμε για τεράστια ποσά «κόκκινων δανείων», δάνεια ανεξόφλητα που τείνουν να ρημάξουν τη χώρα. Δυστυχώς, τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά είναι αρκετά, όπως και οι ανεξόφλητες δόσεις δανείων, καθώς μιλάμε για μια χώρα που σε αντίθεση με αυτά που λένε τα κομπιούτερς και οι αριθμοί προσπαθώντας να χρυσώσουν το χάπι, τείνει προς την φτωχοποίηση με την ανεργία να χτυπάει κόκκινο και τη δυστυχία ταβάνι.
Τώρα πια ακόμα και ο αέρας που αναπνέουμε, ναι ακόμα και αυτός φορολογείται, οπότε εύκολα μπορεί κάποιος να βρεθεί στο δρόμο από το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο που ενδεχομένως να διαθέτει. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι 4.000.000 άνθρωποι στη χώρα βρίσκονται στο όριο της φτώχειας.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τον Σεπτέμβριο πρόκειται να λειτουργήσει ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα για τους πλειστηριασμούς. Ο κάθε ενδιαφερόμενος οφειλέτης θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί σε ζωντανή σύνδεση την αρπαγή της κατοικίας του. Για την ακρίβεια, πρόκειται να δημιουργηθεί μια ιστοσελίδα στην οποία θα διεξάγεται εξ ολοκλήρου ο πλειστηριασμός με επιμέλεια των συμβολαιογράφων. Εν συνεχεία, θα δημοσιεύεται στην ίδια σελίδα. Στον πλειστηριασμό θα συμμετέχουν ιδιώτες αλλά και νομικά πρόσωπα που πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στο σύστημα ως υποψήφιοι πλειοδότες.
Κάθε ακίνητο θα παίρνει έναν κωδικό με τον οποίο θα έχει τη δυνατότητα ο καθένας να παρακολουθεί το εκάστοτε ακίνητο που τον ενδιαφέρει. Επίσης θα μπορούν να συμμετέχουν και κάτοικοι τρίτων χωρών και οι συμβολαιογράφοι θα αναλαμβάνουν την τήρηση των διαδικασιών και της νομιμότητας. Στην ηλεκτρονική αναγγελία θα πρέπει να αναγράφονται όλες οι απαραίτητες πληροφορίες που αφορούν το ακίνητο επίσης θα υπάρχουν φωτογραφίες του ακινήτου. Φυσικά, και ο οφειλέτης θα μπορεί, μέσω ενός κωδικού που θα του στέλνουν στο email του, να παρακολουθεί τη διαδικασία πλειστηριασμού, αλλά χωρίς να έχει τη δυνατότητα να κάνει την οποιαδήποτε ενέργεια.
Απλώς θα παρακολουθεί τις διαδοχικές προσφορές που θα κάνουν οι συμμετέχοντες για το ακίνητο που κάποτε ήταν στην κατοχή του. Όπως αντιλαμβάνεστε, πρόκειται για ένα από το πια σκληρά συστήματα πλειστηριασμού και σίγουρα θα υπάρξουν κοινωνικές αδικίες.
Ανυποχώρητοι φαίνεται ότι είναι οι εκπρόσωποι των δανειστών για το θέμα της πώλησης όλων των «κόκκινων» δανείων σε di stress funds, όπως φάνηκε πρόσφατα, που ξεκίνησε ο δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη και των Θεσμών.
Παρότι κυβερνητική πηγή έλεγε ότι εξαιρέθηκαν τα μικρά επιχειρηματικά και των μικρομεσαίων, πηγές των Θεσμών ξεκαθάρισαν ότι οι δανειστές πιέζουν να μην υπάρχει διαχωρισμός και να «μπουν» και καταναλωτικά- στεγαστικά σε πορεία πώλησης προς τα distress funds, μαζί με τα μεγάλα επιχειρηματικά. Σημειωτέον, το ύψος των « κόκκινων» δανείων φτάνει τα 107 δισ ευρώ, εκ των οποίων τα 35 δισ αφορούν σε νοικοκυριά.
Ακριβώς για να μην υπάρξουν αυτές οι κοινωνικές αδικίες οφείλουν οι κατά τόπους δημοτικές αρχές της χώρας να λάβουν άμεσα τα μέτρα τους. Δεν χρειάζεται κόπος αλλά τρόπος.
Για να επιτευχθεί αυτό μπορούν οι Δήμαρχοι να συστήσουν μια εταιρεία κοινωφελή ειδικού σκοπού, αντί λοιπόν να χτυπάνε τα funds τα ακίνητα να έρχονται σε επαφή οι δημότες με αυτή την εταιρεία και σε κοινή συναίνεση να χτυπάεi το ακίνητο ο Δήμος και στη συνέχεια ο ιδιοκτήτης να δίνει τα χρήματα στο Δήμο και να λαμβάνει πίσω το ακίνητό του ή να δίνει το ποσό της δημοπράτησης εξ αρχής στην εν λόγω εταιρεία και αυτοί να χτυπάνε το ακίνητό του αντ’ αυτού.
Εκεί λοιπόν που θα πάνε τα funds να πάρουν (αγοράσουν) τα κόκκινα δάνεια (ιδίως της Α’ κατοικίες) με το 10% ή 20% αυτό το ποσό να το καταβάλλει οι δανειολήπτης στο Δήμο για να πάρει πίσω την περιουσία του. Δεν νομίζω ότι δεν θα υπάρξει ενδιαφέρον από τους δανειολήπτες. Θα είναι άξιος της μοίρας του όποιος δεν προτρέξει σε αυτή τη διαδικασία. Βέβαια οι τράπεζες έχουν στην δικαιοδοσία τους το που θα δώσουν τα δάνεια. Θα είναι όμως δύσκολο να τα δώσουν σε ξένα funds και να αγνοήσουν τις αντίστοιχες εταιρείες των τοπικών αρχόντων που θα είναι με τις ίδιες σχεδόν προδιαγραφές με αυτά.
Αντί δηλ. να αγοράζουν τα funds και να πλειστηριάζουν ή να πωλούν με πολύ ψηλότερο τίμημα τα σπίτια του κοσμάκη να τα παίρνει οι Δήμοι με αντίστοιχες των funds δημοτικές εταιρείες αφού οι δανειολήπτες καταβάλλουν στο Δήμο το χαμηλό τίμημα του 10% ή 20%.
Αυτή είναι μια ιδέα στα πλαίσια της οποίας, οι εκάστοτε δημοτικές αρχές να βρίσκονται στο πλευρό των δημοτών τους και να συμβάλουν έτσι ώστε να μη βρεθούν οι άνθρωποι αυτοί χωρίς ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους.
Για να συμβεί αυτό απαραίτητη προϋπόθεση είναι η πολιτική βούληση που θα έχει ο εκάστοτε δήμαρχος για να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Ίσως ήρθε η ώρα που η δημοτική αρχή να διαδραματίσει ισχυρό ρόλο έχοντας λόγο απέναντι στην κεντρική εξουσία.
Λίγα λόγια για το συντάκτη του άρθρου
Author: Ηλίας Ασπρούκος Email:[email protected]