Συντάχθηκε από Ηλίας Ασπρούκος

Του Ηλία Ασπρούκου*

Πριν μερικές ώρες σκεπτόμουν  την Ελλάδα μια άλλης δεκαετίας, τότε που ως έφηβος φοιτητής και εργαζόμενος  περιδιάβαινα  τα σοκάκια  της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας…σε κάποιες γωνιές χαρακτηριζόμενες ως κακόφημες ή επικίνδυνες υπήρχε ένας σχεδόν γεράκος, αποστεωμένος, λίγο κουτσαβάκη- μαγκάκι μαζί με δύο αβανταδόρους- τσιλιαδόρους κατά το κοινώς λεγόμενο που ψάρευαν πελάτες και παράλληλα κοιτούσαν μην σκάσει μύτη όπως έλεγαν κανένας αστυνόμος και τους μπαγλαρώσει. Εκεί  λοιπόν με το γνωστή ατάκα λίγα βάζεις πολλά παίρνεις προσκαλούσαν τους περαστικούς να βρουν τον παπά… Τρία φύλλα της τράπουλας ξεθωριασμένα   έτοιμα να σου κεντρίσουν το ενδιαφέρον και να μπεις στην διαδικασία να  βρεις τον παπά που ποτέ δεν έβρισκες μιας και τα τραπουλόχαρτα εκτός από ξεθωριασμένα ήταν και σημαδεμένα.

Ανακαλώντας αυτό το περιστατικό στη μνήμη μου σκέφθηκα το πανηγύρι των τοπικών εκλογών  πολλοί οι υποψήφιοι και  ακόμα περισσότερες οι υποσχέσεις… «λίγα βάζετε πολλά παίρνετε». «Τα λίγα» είναι τα ψηφαλάκια  το μόνο όπλο που έχει ο ψηφοφόρος και το πολυτιμότερο αγαθό της Δημοκρατίας… όσο για το τι θα πάρουμε  μετά την απομάκρυνση από την κάλπη … θα το βιώσουμε όλοι μαζί. 

Αλλά ας δούμε  τα πράγματα από την αρχή. Με την απλή αναλογική δύσκολα μπορεί να κυβερνήσει κάποιος εκ προοιμίου.  Εδώ  έχουμε δει πολλές φορές Δήμαρχος να μην μπορεί να κάνει κουμάντο στους δικούς του συμβούλους και αντιδημάρχους,  φανταστείτε τώρα με την απλή αναλογική όπου αντιδήμαρχος θα είναι από άλλο συνδυασμό… σκέτη Βαβέλ σύγχυση γλωσσών και απόψεων και κάπου εκεί έρχεται να προστεθεί και η συναλλαγή… τι μου δίνεις τι σου δίνω ; τι παίρνεις και τι αφήνω;

Μέσα σε όλο αυτό θυμήθηκα τον παπατζή,  ανάμεσα σε τρία ξεθωριασμένα και σημαδεμένα τραπουλόχαρτα άντε να βρεις τον παπά… Που πάς καημένε ψηφοφόρε. Το παιχνίδι έχει κριθεί και εσύ ως θεατής το επικυρώνεις με τον ψήφο σου αυτή είναι η ουσία τίποτα άλλο.

Καθώς συζητούσα με έναν φίλο,  παλιό στα δημοτικά πράγματα μου είπε «όσο και να μην θέλουμε να το δούμε , η πραγματικότητα είναι μια οι παπατζήδες είναι κομμάτι δικό μας της κοινωνίας μας, της καθημερινότητάς μας, αλχημιστές μιας άλλης εποχής που με τα κόλπα τους κοιτάνε πως θα κατακτήσουν την καρέκλα  της εξουσίας και πως θα κουμαντάρουν τις   ζωές μας… όλα τ’ άλλα παραμύθια». Με σημαδεμένα τραπουλόχαρτα και παιχνίδια επί χάρτου η τετραετία που έρχεται θα μας δείξει όλα όσα δεν ζήσαμε ακόμα… η παράσταση θα παιχτεί με τους όρους που άλλοι καθόρισαν πίσω από κλειστές πόρτες και το εισιτήριο  του θεάτρου οφείλεις  ψηφοφόρε να πληρώσεις.

Για  το καλό πόλης και του τόπου

Καλή Επιτυχία  στους άξιους και στις αξίες !

Λίγα λόγια για το συντάκτη του άρθρου

Γεννήθηκε στο Αίγιο Αχαΐας από πατέρα βέρο Aιγιώτη και από μητέρα παλιάς οικογένειας της Ακράτας (Κουμπή).

Είναι παντρεμένος με την Μεταφράστρια – Διερμηνέα του ΥΠΕΧΩΔΕ και Ιστορικό Τέχνης Δέσποινα Φ. Γρηγοριάδου από την Θεσσαλονίκη.

Έχει μια κόρη, τη Χριστίνα, πτυχιούχο Γαλλικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακό International Master of Business Administration (Liverpool Hope University). Είναι παντρεμένη με τον Νίκο Παπαδόπουλο, Οικονομολόγο με Master of Business Administration.

Η Χριστίνα είναι στέλεχος στην «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε» του Υπουργείου ΥΠΟ.ΜΕ.ΔΙ και εκδότρια του εφημεριδοπεριοδικού «Νέοι Καιροί εν Αιγίω». Έχει δύο κόρες, την Μαριάννα και την Ηλιάνα που γεννήθηκαν το 2007 και το 2013 αντίστοιχα στη Θεσσαλονίκη.

Υπηρέτησε στην Αεροπορία και έγινε επάξια Έφεδρος Ανθυποσμηναγός, αποφοιτήσας 2ος από τη ΣΕΑΠ Ηρακλείου, κι ας ήταν Αεροπόρος.

Είναι αριστούχος απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών και Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Διετέλεσε Προϊστάμενος στο ΥΠΕΧΩΔΕ με υπευθυνότητα το Πράσινο Λεκανοπεδίου Αττικής με απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθήνας και παράλληλα του είχε ανατεθεί ο συντονισμός των μεγάλων έργων πρασίνου πανελλαδικά και η στερέωση των πρανών των Εθνικών δρόμων από τις διαβρώσεις.

Υπηρέτησε στο ΥΠΕΧΩΔΕ επί 35 χρόνια.

Γνωρίζει την Αγγλική γλώσσα.

Διετέλεσε Διευθυντής Γραφείου του Υπουργού Δημοσίων Έργων ως και Ειδικός Σύμβουλός του σε θέματα Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Ποιότητας Ζωής

Διετέλεσε Διευθυντής Γραφείου του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Διετέλεσε Κοσμήτωρ του ROTTARY CLUB Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Εκλέχθηκε για 14η συνεχή φορά πανελλαδικά με συντριπτική πλειοψηφία στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων. Υπήρξε ο μακροβιότερος αιρετός εκπρόσωπος στο Ανώτατο Υπηρεσιακό και Πειθαρχικό Συμβούλιο σε όλα τα Υπουργεία από συστάσεως του θεσμού αυτού.

Υπήρξε Επίτιμος Πρόεδρος της ΔΑΚΕ και ΕΚΟ του ΥΠΕΧΩΔΕ μετά από μακροχρόνια θητεία στη θέση του προέδρου. Του απενεμήθηκε από τις Οργανώσεις αυτές τιμητική διάκριση – πλακέττα για το πολύπλευρο έργο του.

Διετέλεσε ακόμα Πρόεδρος της Δευτεροβαθμίου ΔΑΚΕ Ομοσπονδίας ΥΠΕΧΩΔΕ, Γενικός Γραμματέας της ΔΑΚΕ Δημοσίου Τομέα Θεσσαλονίκης, εκλεγμένος στην Εκτελεστική της ΔΑΚΕ Δ.Τ. πανελλαδικά, Ενεργό Μέλος του ΓΕΩΤΕΕ, ΠΕΔΔΥ.

Διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων ΥΠΕΧΩΔΕ (ΠΟΣΥΠΕΧΩΔΕ)

Διετέλεσε ιδρυτής και Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου (ΥΠΕΧΩΔΕ) για την προστασία του περιβάλλοντος.

Διετέλεσε Μέλος της Γραμματείας Συνδικαλισμού της ΝΔ (τιμής ένεκεν).

Υπήρξε Απόφοιτος Σχολής Στελεχών ΝΔ.

Υπήρξε Μέλος Ομάδας Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (Ο.Κ.Ε.)της ΝΔ στο ΥΠΕΧΩΔΕ από το 1982.

Είναι ο Μελετητής και Επιβλέπων του περιβάλλοντα χώρου των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων Καλογρέζας.

Είναι ο Συντάκτης προδιαγραφών & ανάλυσης τιμών εργασιών περιβάλλοντος.

Έχει εκτελέσει οδοιπορικά σε όλη την Ελλάδα σε πληγείσες περιβαλλοντικά περιοχές, τα οποία έχουν δημοσιευτεί στον ημερήσιο και επαρχιακό τύπο.

Διετέλεσε Πολιτικό Στέλεχος της ΝΔ με απόφαση του Προέδρου.

Έχει διακρίσεις από το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο για τις μελέτες πρασίνου – περιβάλλοντος και στερεώσεις πρανών.

Τέθηκε επικεφαλής της Επιστημονικής Ομάδας για το Περιβάλλον στην Κοινοπραξία Δημοσιογράφων Ελλάδας και χωρών της ΕΟΚ.

Έχει δώσει συνεντεύξεις για το περιβάλλον σε τηλεοπτικές εκπομπές της Αθήνας και επαρχιακών καναλιών και αρθρογραφεί στον ημερήσιο Αθηναϊκό και Επαρχιακό Τύπο, καθώς και σε έγκριτα περιοδικά.

Διαβάστε περισσότερα στο προσωπικό του ιστότοπο http://www.asproucos.gr

Author: Ηλίας Ασπρούκος Email:[email protected]

Προηγούμενο άρθροΗ ανιδιοτέλεια δεν χωρά στην πολιτική! Να γιατί αποφάσισα να μην είμαι υποψήφιος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
Επόμενο άρθροΌταν ο καθρέπτης … δεν σου απαντά!…