Συντάχθηκε από Η Ανατολίτισσα
«- Βασιλικέ πλατύφυλλε, άρωμα να’ χεις πάντα!» Έτσι υποδέχονταν οι παλιοί βασιλόφρονες τον Βασιλιά και τη Βασίλισσα, προσφέροντας τους μια γλάστρα με βασιλικό και τα λόγια: …- άρωμα να’ χεις πάντα, υπονοούσαν…- να βασιλεύεις πάντα!
Πάντως γεγονός είναι ότι λίγο-πολύ όλες οι παλιές νοικοκυρές είχαν στο μπαλκόνι τους μια γλάστρα με βασιλικό για το άρωμα του φαγητού τους. Μετά δε που οι παγωνιέρες αποσύρθηκαν και τη θέση τους πήραν τα ηλεκτρικά ψυγεία, είχαμε φρέσκα φύλλα βασιλικού και άλλα αρωματικά ακόμα και τον χειμώνα, που διατηρούμε θαυμάσια στην κατάψυξη, όπως επίσης και μέσα σε λάδι. Στη ντοματοσαλάτα πάει θαυμάσια μαζί με φέτα τυρί.
Στο προηγούμενο τεύχος μας έγραψα για τη Ρίγανη! Αν λοιπόν φίλες μου η ρίγανη και το θυμάρι μας τελείωσαν, ας τα αντικαταστήσουμε με βασιλικό.
Τα τελευταία δε χρόνια που η Ιταλική κουζίνα μπήκε για καλά στη ζωή μας η περίφημη σάλτσα ρβεΐο έχει ως κύριο συστατικό τον Βασιλικό.
Είναι δε ένα αρωματικό φυτό που οι αρχαίοι Αιγύπτιοι αναμείγνυαν με μύρο και το μείγμα αυτό το έβαζαν στο βαλσάμωμα των νεκρών.
Οι Βυζαντινοί έπιναν τον βασιλικό ως αφέψημα στο κρυολόγημά τους και για τους πονοκεφάλους.
Η δε παράδοση λέει ότι η αυτοκράτειρα Ελένη πηγαίνοντας στον τάφο του Ιησού Χριστού (μετά την Ανάστασή Του) βρήκε βασιλικό. Στον τάφο του Κυρίου την οδήγησε το άρωμά του.
Μετά ήλθε στην Ελλάδα ο Βασιλικός, οι δε Ρωμαίοι τον είχαν σαν έμβλημα για τους ερωτευμένους, όπως εμείς έχουμε το κόκκινο τριαντάφυλλο.
Και μια συμβουλή: … Και σε διαμέρισμα να μένετε, πάντα να’ χετε γλάστρες με αρωματικά φυτά στα μπαλκόνια σας. Χαρίζουν ευωδιά και ομορφιά!
Λίγα λόγια για το συντάκτη του άρθρου
Author: Νέοι Καιροί εν Αιγίω Email:[email protected]