Συντάχθηκε από Δέσποινα Γρηγοριάδου

Σαν φιλοσοφικό ρεύμα ο Ιδεαλισμός υποστηρίζει πως ο φυσικός μας κόσμος είναι σαφώς πολύ λιγότερο σημαντικός απ’ ότι το μυαλό, το πνεύμα που τον εμψυχώνουν αλλά και τον εμπνέουν!

Οι ιδεαλιστές προτιμούν τον νου και τη ψυχή, από το σώμα και την ύλη, γι’ αυτό όταν τα ιδεώδη ρυθμίζουν τον τρόπο που ο καλλιτέχνης αναπαριστά τον κόσμο, τότε το έργο του χαρακτηρίζεται σαν ιδεαλιστικό!

Οι σημαντικότεροι καλλιτέχνες του Ιδεαλισμού είναι ο επονομαζόμενος Donatello, ο Albrecht Dürer, Lorenzo Ghiberti, ο μεγάλος Leonardo da Vinci, ο Andrea Mantegna, ο Masaccio, ο Μικαέλ Άντζελο Μπουοναρότι και ο Ραφαήλ.

Οι βασικοί όροι του Ιδεαλισμού είναι:

η καθαρότητα, η απλότητα, η ιδέα και η διάρκεια.

Η θεωρία των ιδεών του Πλάτωνα αποτέλεσε την πιο σημαντική επιρροή της κλασσικής αρχαιότητας στον Ιδεαλισμό της Αναγέννησης.

Οι μορφές του Μιχαήλ Άγγελου βρίσκονται πολύ κοντά στις αντίστοιχες πλατωνικές, διότι ο καλλιτέχνης δίνει σημασία στο «ντιζένιο» (σχέδιο). Οι φιγούρες είναι μυώδεις και εξιδανικεύουν το σώμα.

Ο Leonardo da Vinci προσπαθεί να βρει το θείο στο απολύτως ανθρώπινο.

Οι καλλιτέχνες της Αναγέννησης επιχείρησαν να απεικονίσουν το ιδεώδες, όχι γιατί φοβήθηκαν να «δουν κατάματα» τον κόσμο, αλλά γιατί ήθελαν να συλλάβουν την απόλυτη και καθολική αλήθεια που βρίσκεται κρυμμένη πίσω του.

Βασικά έργα: Η Παναγία των Ρόδων του Ραφαήλ

Η Λήδα και ο Κύκνος του Μικελάτζελο Μπουοναρότι 

Δέσποινα Γρηγοριάδου

Λίγα λόγια για το συντάκτη του άρθρου

Author: Δέσποινα Γρηγοριάδου Email:[email protected]

Προηγούμενο άρθροΚυκλαδική Τέχνη- Κυκλαδικός Πολιτισμός
Επόμενο άρθροΒυζαντινή Αγιογραφία