Συντάχθηκε από Πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Γιαννακόπουλος

Σε λίγες ημέρες θα εορτάσουμε την Γέννηση του Σωτήρος Χριστού. Μας αξιώνει κι εφέτος ο Πανάγαθος Θεός, να εορτάσουμε την Ενανθρώπηση του Υιού και Λόγου του Θεού, του δευτέρου Προσώπου της Αγίας Τριάδος. Ενώ όμως η Εκκλησία προετοιμάζεται για το κοσμοσωτήριο γεγονός της Γέννησης του Χριστού, ο κόσμος έχει χάσει τον προσανατολισμό του.

Όπως κάθε χρόνο έτσι κι εφέτος συναντάμε αυτή την περίοδο στις αγορές έντονη κινητικότητα. Οι άνθρωποι πασχίζουν με ιδιαίτερη σπουδή να ετοιμάσουν τα σπίτια τους με διάφορα διακοσμητικά και πολύχρωμα φωτάκια. Πολλοί θα καταφύγουν στα ξενόφερτα ρεβεγιόν ή θα κάνουν ακόμη και τις διακοπές τους την περίοδο αυτή.

Στο στενό αυτό κύκλωμα ετοιμασίας εγκλωβίζεται ο σύγχρονος άνθρωπος, νομίζοντας πως έχει ετοιμασθεί να δεχθεί την Σάρκωση του Θεανθρώπου. Είναι γεγονός πως αυτή η καταναλωτική μανία και η επιδίωξη χαράς δίχως εσωτερική επένδυση, αποκαλύπτει με τον δραματικότερο τρόπο την πνευματική πτώχευση του ανθρώπου. Ο άνθρωπος ζει μόνο για να ικανοποιεί τη σάρκα του. Όλες αυτές οι ενέργειες ίσως φανερώνουν τη μεγάλη και κοπιαστική προσπάθεια του ανθρώπου να δραπετεύσει από τις δυσκολίες και το άγχος της καθημερινότητας. Αηδιασμένος από την ανούσια καθημερινότητα επιθυμεί να ανοίξει νέους ορίζοντες στη ζωή του. Το αποτέλεσμα; Βυθίζεται στην απόγνωση και στα διάφορα προσωπικά του αδιέξοδα. Τα Χριστούγεννα έτσι περνούν σαν όλες τις άλλες ημέρες του χρόνου, δίχως λυτρωτικό δυναμισμό.

Όμως Χριστούγεννα δεν είναι όλα αυτά. Η Σάρκωση του Θεού δεν εορτάζεται με επιπόλαιες ενέργειες. Αποτελεί κορυφαία λυτρωτική παρέμβαση της αγάπης του Θεού στον κόσμο. Ο Ίδιος ο Θεάνθρωπος συντρίβει τον πνευματικό θάνατο, ο οποίος ασφυκτικά και επικίνδυνα αιχμαλώτισε ψυχές και σώματα. Όπως παρατηρεί ο πατήρ Μιχαήλ Καρδαμάκης «Ο Θεός αντί άλλης ελευθερίας έφερε την ελευθερία από την αμαρτία και το θάνατο» (Ορθόδοξη Πνευματικότητα, σελίδα 105). Μέσα όμως στην αγωνία του ο άνθρωπος δέχεται το έλεος και την αγαθότητα του Θεού. Από τον ουρανό έρχεται η διαβεβαίωση πως κοντά στον Ιησού Χριστό υπάρχει νόημα και ελπίδα, αλήθεια και ελευθερία για τον άνθρωπο. Μην τα ψάχνουμε όλα αυτά σε διάφορες ιδεολογίες, φιλοσοφικά ρεύματα ή διάφορα θρησκεύματα.

Μέσα στην Εκκλησία μπορεί ο άνθρωπος να απελευθερωθεί από την τυραννία των εξωτερικών ετοιμασιών. Ήλθε η ώρα να προσεγγίσουμε αληθινά το Μυστήριο του Σαρκωμένου Θεού μας. Ο Θεός πτωχαίνει για να μας πλουτίσει, αδειάζει την αγάπη Του, για να γεμίσει η δική μας καρδιά. Κατά τον Άγιο Γρηγόριο Νύσσης «Κενούται μεν γαρ η θεότης ανακαινούται δε το ανθρώπινον, δια της προς το θείον ανακράσεως, θείον γενόμενον» ( P.G. 45, 1149 ). Ο Χριστός με την Σάρκωσή Του μας χαρίζει την ευλογία της χαράς και της ευτυχίας Του. Πλέον ο άνθρωπος μπορεί να ζήσει μέσα από την παρουσία του Θεανθρώπου. Ο Χριστός ήλθε στη γη, για να μας ανεβάσει στον ουρανό. Έγινε άνθρωπος, για να γίνουμε εμείς θεοί κατά χάριν. Αν το θελήσουμε, θα είμαστε για πάντα ενωμένοι μαζί Του.

Από την μεριά μας βέβαια οφείλουμε να απομακρύνουμε τον εαυτό μας από τον θαυμασμό της καταναλωτικής κοινωνίας και της ύλης γενικώτερα. Ο πλούτος δημιουργεί μέσα μας υπερήφανους λογισμούς και απομακρύνει την Χάρη του Θεού. Όπως έλεγε ο στρατηγός Μακρυγιάννης στα Απομνημονεύματά του «Δεν πλουταίνει ο άνθρωπος με χρήματα μοναχά, πλουταίνει κι’ από τα καλά έργα» (Απομνημονεύματα Μακρυγιάννη, σελίδα 284). Έτσι η ψυχή ελευθερωμένη από την καταναλωτική μανία ζει στην ένταση της προσμονής του μεγάλου Επισκέπτη. Ταπεινωμένη αληθινά αποδέχεται το θείο Μυστήριο της Σαρκωμένης αγάπης. Άραγε πόσοι Χριστιανοί προσμένουν έτσι αληθινά τον Ιησού Χριστό, που θα γεννηθεί και πάλι στην Βηθλεέμ; Ίσως είναι ελάχιστοι. Ελπίζω να ανήκουμε σ’ αυτούς.

Ο Ιησούς Χριστός όμως και σήμερα Σαρκωμένος θα διαπεράσει το κατώφλι της ζωής μας και θα μας προσκαλέσει στο δικό Του πανηγύρι της ζωής. Θα απλώσει την αγκαλιά της αγάπης Του σε όλους τους ανθρώπους. Θα δώσει δύναμη να ζήσουμε όλοι αληθινά, ελεύθερα και Θεανθρώπινα. Θα μας χαρίσει την γνώση την αληθινή, που φωτίζει, λυτρώνει και ελευθερώνει. Μόνο κοντά στον Γεννημένο Χριστό έχουμε ελπίδα, για την αιώνια σωτηρία μας. Μην ακούμε τις διάφορες αθεϊστικές φωνές που μας απομακρύνουν από τον αληθινό Θεό. Ως Χριστιανοί οφείλουμε να αγωνιζόμαστε τόσο για να γίνουμε εμείς καλύτεροι, όσο και για να ωφελούμε ψυχικά και τους συνανθρώπους μας.

Λίγα λόγια για το συντάκτη του άρθρου

Author: Διαχειριστής Email:[email protected]

Προηγούμενο άρθροΗ Ζωή των Αγίων της Ορθοδοξίας μας, Αγία Ευγενία, η οσιομάρτυς
Επόμενο άρθροΑγία Μεγαλομάρτυς Αναστασία η Φαρμακολύτρια