Συντάχθηκε από Νέοι Καιροί εν Αιγίω

Τα παιδιά και τα σκυλιά κάνουν πολύ καλή παρέα. Και είναι φυσικό, αφού τους αρέσει το παιχνίδι! Πάντα όμως χρειάζεται προσοχή στην… προσέγγιση.

Τα περισσότερα παιδιά, όταν βλέπουν ένα σκυλάκι, θέλουν να παίξουν μαζί του. Με σωστή επίβλεψη και καθοδήγηση, μπορούν πραγματικά να περάσουν ευχάριστα μαζί. Ας δούμε λοιπόν τι πρέπει να προσέχουν τα παιδιά, αλλά και οι μεγάλοι, στην πρώτη τους επαφή με έναν άγνωστο σκύλο. Και αναφερόμαστε σε σκύλους οικόσιτους και όχι αδέσποτους, καθώς αυτοί είναι μια ξεχωριστή κατηγορία….

Πως… πλησιάζουμε

Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να ρωτήσουμε τον ιδιοκτήτη του σκύλου αν επιτρέπει το παιχνίδι και αν ο σκύλος του είναι αρκετά φιλικός για να το δεχτεί…

Είναι πολύ σημαντικό όταν πλησιάζουμε για πρώτη φορά έναν σκύλο να μην κάνουμε απότομες κινήσεις. Εννοείται ότι δεν του τραβάμε τα αφτιά ή την ουρά… ούτε γι’ αστείο!

Το παιχνίδι αρέσει στους σκύλους, αλλά όχι την ώρα του φαγητού!

Όταν λοιπόν βλέπουμε το σκυλάκι να τρώει, το αφήνουμε να τελειώσει και δεν το διακόπτουμε. Και φυσικά δεν του αρπάζουμε το μπολάκι ή το φαγητό. Αν… γρυλίσει προειδοποιητικά, κάνουμε λίγο πίσω. Σημαίνει ότι εκείνη τη στιγμή δεν έχει όρεξη για παιχνίδια.

Το παιχνίδι, ακόμα και με τον σκύλο του γείτονά μας, πρέπει να γίνεται πάντα κάτω από την επίβλεψη ενός ενηλίκου. Ποτέ δεν πρέπει το παιδί να πλησιάζει κοντά στο πρόσωπο του τετράποδου νέου φίλου του, ούτε επιτρέπεται να δέχεται το γλείψιμό του.

Και βέβαια δεν ξεχνάμε ποτέ ότι τα χέρια πρέπει να πλένονται μετά το παιχνίδι.

Βασικοί κανόνες

  • Δεν αρπάζουμε από το στόμα του σκύλου το παιχνίδι του (μπαλάκι, κόκαλο, κουκλάκι).
  • Δεν ενοχλούμε το σκυλάκι του γείτονα όταν το δούμε τυχαία δεμένο έξω από το κατάστημα. Ακόμα κι αν μας γνωρίζει, περιμένουμε να επιστρέψει το αφεντικό του.
  • Ποτέ δεν το πλησιάζουμε για παιχνίδι, όταν έχουμε στα χέρια μας λιχουδιά.

Λίγα λόγια για το συντάκτη του άρθρου

Author: Νέοι Καιροί εν Αιγίω Email:neoikairoienaigio@gmail.com