Συντάχθηκε από Ηλίας Ασπρούκος

Στο αρχοντικό Πολυχρονιάδη μας ξεναγεί ο Οφθαλμίατρος Λευτέρης Λιμναίος.

Η ιστορική ονομασία της κεντρικής πλατείας του Αιγίου είναι πλατεία Πολυχρονιάδη και όχι πλατεία Αγίας Λαύρας όπως είναι ευρύτερα γνωστή. Η πλατεία με τα πολλά περιστέρια και τα περίφημα σουβλάκια πήρε το όνομά της από τον Διομήδη Πολυχρονιάδη που διετέλεσε Δήμαρχος Αιγίου το 1866, οπότε και εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία, η δια σφαιριδίων ψηφοφορία.

Επί της πλατείας και συγκεκριμένα στην οδό Ζαΐμη βρίσκεται αγέρωχο και επιβλητικό το αρχοντικό του Πολυχρονιάδη, διατηρητέο κτίριο που αγοράστηκε από τον Παναγιώτη Τσίτσα από τους κληρονόμους Πολυχρονιάδη και ανακαινίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’90.

Στο ανακαινισμένο σήμερα διατηρητέο στεγάζονται γραφεία όπως το ιατρείο του Αιγιώτη Οφθαλμίατρου κ. Λευτέρη Λιμναίου.
Από το μπαλκόνι όπου βρίσκεται το γραφείο του κ. Λιμναίου, χαιρέτισε τους Αιγιώτες που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία ο Πρωθυπουργός Χαρίλαος Τρικούπης που ήταν προσωπικός φίλος του τότε Δημάρχου Διομήδη Πολυχρονιάδη.

ΟΔιομήδης Πολυχρονιάδης (1866-1874), δύο τετραετίες Δήμαρχος Αιγίου, αν και την εποχή εκείνη οι πόροι ήσαν πενιχροί κατασκεύασε το υδραγωγείο της πόλεως, χάραξε τη ζώνη από την παραλία έως το Νοσοκομείο ενώ κατασκεύασε στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων μία πολυτελέστατη μαρμάρινη κρήνη πολύκρουνον με κεφαλές λεόντων! Το έτος 1872 φώτισε για πρώτη φορά τους δρόμους της πόλεως με 25 φανούς σε κεντρικά σημεία. Παρά το σημαντικό του όμως έργο στο Αίγιο δεν κατάφερε να επανεκλεγεί Δήμαρχος της πόλεως μέχρι τον θάνατό του, τον Νοέμβριο του 1892.

Η κηδεία του υπήρξε μεγαλοπρεπής. Χοροστάτησε ο Επίσκοπος Ύδρας, εβδομήντα ιερείς και ιερομόναχοι της Μονής Ταξιαρχών ενώ στεφάνι κατέθεσε και ο Πρωθυπουργός Τρικούπης.

Μάλιστα λίγο πριν τον θάνατό του, ο Τρικούπης του απένειμε τον χρυσούν Σταυρόν του Σωτήρος.

Λίγα λόγια για το συντάκτη του άρθρου

Author: Ηλίας Ασπρούκος Email:[email protected]

Γεννήθηκε στο Αίγιο Αχαΐας από πατέρα βέρο Aιγιώτη και από μητέρα παλιάς οικογένειας της Ακράτας (Κουμπή).

Είναι παντρεμένος με την Μεταφράστρια – Διερμηνέα του ΥΠΕΧΩΔΕ και Ιστορικό Τέχνης Δέσποινα Φ. Γρηγοριάδου από την Θεσσαλονίκη.

Έχει μια κόρη, τη Χριστίνα, πτυχιούχο Γαλλικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακό International Master of Business Administration (Liverpool Hope University). Είναι παντρεμένη με τον Νίκο Παπαδόπουλο, Οικονομολόγο με Master of Business Administration.

Η Χριστίνα είναι στέλεχος στην «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε» του Υπουργείου ΥΠΟ.ΜΕ.ΔΙ και εκδότρια του εφημεριδοπεριοδικού «Νέοι Καιροί εν Αιγίω». Έχει δύο κόρες, την Μαριάννα και την Ηλιάνα που γεννήθηκαν το 2007 και το 2013 αντίστοιχα στη Θεσσαλονίκη.

Υπηρέτησε στην Αεροπορία και έγινε επάξια Έφεδρος Ανθυποσμηναγός, αποφοιτήσας 2ος από τη ΣΕΑΠ Ηρακλείου, κι ας ήταν Αεροπόρος.

Είναι αριστούχος απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών και Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Διετέλεσε Προϊστάμενος στο ΥΠΕΧΩΔΕ με υπευθυνότητα το Πράσινο Λεκανοπεδίου Αττικής με απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθήνας και παράλληλα του είχε ανατεθεί ο συντονισμός των μεγάλων έργων πρασίνου πανελλαδικά και η στερέωση των πρανών των Εθνικών δρόμων από τις διαβρώσεις.

Υπηρέτησε στο ΥΠΕΧΩΔΕ επί 35 χρόνια.

Γνωρίζει την Αγγλική γλώσσα.

Διετέλεσε Διευθυντής Γραφείου του Υπουργού Δημοσίων Έργων ως και Ειδικός Σύμβουλός του σε θέματα Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Ποιότητας Ζωής

Διετέλεσε Διευθυντής Γραφείου του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Διετέλεσε Κοσμήτωρ του ROTTARY CLUB Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Εκλέχθηκε για 14η συνεχή φορά πανελλαδικά με συντριπτική πλειοψηφία στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων. Υπήρξε ο μακροβιότερος αιρετός εκπρόσωπος στο Ανώτατο Υπηρεσιακό και Πειθαρχικό Συμβούλιο σε όλα τα Υπουργεία από συστάσεως του θεσμού αυτού.

Υπήρξε Επίτιμος Πρόεδρος της ΔΑΚΕ και ΕΚΟ του ΥΠΕΧΩΔΕ μετά από μακροχρόνια θητεία στη θέση του προέδρου. Του απενεμήθηκε από τις Οργανώσεις αυτές τιμητική διάκριση – πλακέττα για το πολύπλευρο έργο του.

Διετέλεσε ακόμα Πρόεδρος της Δευτεροβαθμίου ΔΑΚΕ Ομοσπονδίας ΥΠΕΧΩΔΕ, Γενικός Γραμματέας της ΔΑΚΕ Δημοσίου Τομέα Θεσσαλονίκης, εκλεγμένος στην Εκτελεστική της ΔΑΚΕ Δ.Τ. πανελλαδικά, Ενεργό Μέλος του ΓΕΩΤΕΕ, ΠΕΔΔΥ.

Διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων ΥΠΕΧΩΔΕ (ΠΟΣΥΠΕΧΩΔΕ)

Διετέλεσε ιδρυτής και Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου (ΥΠΕΧΩΔΕ) για την προστασία του περιβάλλοντος.

Διετέλεσε Μέλος της Γραμματείας Συνδικαλισμού της ΝΔ (τιμής ένεκεν).

Υπήρξε Απόφοιτος Σχολής Στελεχών ΝΔ.

Υπήρξε Μέλος Ομάδας Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (Ο.Κ.Ε.)της ΝΔ στο ΥΠΕΧΩΔΕ από το 1982.

Είναι ο Μελετητής και Επιβλέπων του περιβάλλοντα χώρου των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων Καλογρέζας.

Είναι ο Συντάκτης προδιαγραφών & ανάλυσης τιμών εργασιών περιβάλλοντος.

Έχει εκτελέσει οδοιπορικά σε όλη την Ελλάδα σε πληγείσες περιβαλλοντικά περιοχές, τα οποία έχουν δημοσιευτεί στον ημερήσιο και επαρχιακό τύπο.

Διετέλεσε Πολιτικό Στέλεχος της ΝΔ με απόφαση του Προέδρου.

Έχει διακρίσεις από το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο για τις μελέτες πρασίνου – περιβάλλοντος και στερεώσεις πρανών.

Τέθηκε επικεφαλής της Επιστημονικής Ομάδας για το Περιβάλλον στην Κοινοπραξία Δημοσιογράφων Ελλάδας και χωρών της ΕΟΚ.

Έχει δώσει συνεντεύξεις για το περιβάλλον σε τηλεοπτικές εκπομπές της Αθήνας και επαρχιακών καναλιών και αρθρογραφεί στον ημερήσιο Αθηναϊκό και Επαρχιακό Τύπο, καθώς και σε έγκριτα περιοδικά.

Διαβάστε περισσότερα στο προσωπικό του ιστότοπο http://www.asproucos.gr

Προηγούμενο άρθροΣπάνια γραμματόσημα
Επόμενο άρθροΡώσικα γραμματόσημα