Συντάχθηκε από Αντώνης Βλαχοδήμος
Γραφική βόλτα αποφάσισαν να κάνουν τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού οι “ΝΕΟΙ ΚΑΙΡΟΙ”. Στο πανέμορφο χωριό Συλιβαινιώτικα στο βόρειο μέρος της Ακράτας στην Αν. Αιγιάλεια μεταξύ της δεξιάς όχθης του Κράθη ποταμού και του χειμάρρου Ταραξία.
Τα Συλιβαινιώτικα είναι η νέα επιλογή των κατοίκων για μετεγκατάσταση και δημιουργήθηκε μετά τις κατολισθήσεις που σημειώθηκαν στο παλιό χωριό της Συλίβαινας, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο 4 κατοίκων και τη σταδιακή ερημοποίηση του χωριού.
Η Λίμνη Τσιβλού
Η τραγωδία είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία της πανέμορφης λίμνης Τσιβλού που πήρε το όνομά της από την ονομασία της περιοχής και δημιουργήθηκε όταν η κατολισθείσα περιοχή βούλιαξε μέσα στον ποταμό Κράθη. Η “Μαυρολίμνη”, όπως ονομαζόταν αρχικά, αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς φυσιολάτρες. Άνθρωποι κάθε ηλικίας επιλέγουν τη λίμνη για να απολαύσουν το απόλυτο φυσικό κάλος, την ηρεμία και την ψυχική ανάταση. Συνδυάζουν κατασκήνωση, φαγητό στις γειτονικές ταβέρνες αλλά και αξιοποιούν τα καταλύματα της ευρύτερης περιοχής για ολιγοήμερες διακοπές με παράλληλες εξορμήσεις στην Αιγιάλεια και τα Καλάβρυτα.
Τι θα δείτε στα Συλιβαινιώτικα
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι σπηλιές που υπάρχουν περιμετρικά του χωριού. Είναι τα καταφύγια των κατοίκων κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας. Μερικές από αυτές αποτέλεσαν καταφύγια βοσκών ακόμα και μετά την απελευθέρωση και φέρουν άτυπα τα ονόματα των ιδιοκτητών τους. Η τοποθεσία του χωριού, το οποίο έχει απεριόριστη θέα στον Κορινθιακό, αποτελεί το κριτήριο πολλών ντόπιων να παραμείνουν στον τόπο τους και να κτίσουν νέες πανέμορφες οικοδομές. Την ίδια στιγμή, Αθηναίοι και άλλοι επισκέπτες επιλέγουν το χωριό αφού τους προσφέρονται απλόχερα τεράστιου μήκους πεντακάθαρες παραλίες με αμμουδιά και βότσαλο, με διαυγή νερά σε συνδυασμό με τις καταπράσινες περιοχές των γύρω λόφων μέχρι τον ποταμό Κράθη.
Σχολεία – Ιεροί Ναοί
Το Δημοτικό Σχολείο ανεγέρθη το 1930 ενώ έως τότε στεγαζόταν σε διάφορες οικείες και σε εκκλησιαστικούς χώρους. Υπάρχουν τρεις ιεροί ναοί. Ο ενοριακός είναι αφιερωμένος στον Αγ. Νικόλαο και υπάρχουν επίσης ο Αγ. Δημήτριος και η Αγ. Παρασκευή.
Αρχαιολογικά – Ιστορικά στοιχεία
ΣΤΗ ΝΕΟ Κορίνθου Πατρών, θα παραμείνουν ορατά τα ερείπια ναόσχημου κτιρίου, ωστόσο τμήμα νεολιθικού οικισμού δυστυχώς καταστράφηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών. Η ανασκαφή συνεχίζεται ενώ ευρήματα του νεολιθικού οικισμού της Συλίβαινας φιλοξενούνται στις προθήκες του Μουσείου Αίγιου.
Προσωπικότητες
Ο Αντώνης Φράγκος, επιχειρηματίας, είναι ο ευεργέτης του χωριού. Τα χρήματα που κέρδισε τα διέθεσε στη συγκρότηση του Φράγκειου κληροδοτήματος με έδρα τα Συλιβαινιώτικα. Μέσω αυτού του ιδρύματος προικίζονται δύο άπορα κορίτσια κάθε χρόνο, με καταγωγή τα Συλιβαινιώτικα. Οι κάτοικοι του χωριού αναγνωρίζοντας την προσφορά του έχουν αφιερώσει δρόμο που φέρει το όνομά του ενώ κάθε χρόνο τελείται μνημόσυνο.
Τα Συλιβαινιώτικα είναι μια “γνήσια” επιλογή για φυσιολατρία. Οι πανέμορφες παραλίες, οι καταπράσινες περιοχές, η τουριστική αξιοποίηση της περιοχής με καλό φαγητό και ποιοτικές διανυκτερεύσεις, η μοναδική λίμνη του Τσιβλού αλλά και οι πνευματικές αναζητήσεις με τις σπηλιές και τα αρχαιολογικά ευρήματα προκαλούν όλους μας. Σίγουρα θα αποζημιωθούμε με το παραπάνω.
Λίγα λόγια για το συντάκτη του άρθρου
Author: Αντώνης Βλαχοδήμος
Email:[email protected]