Συντάχθηκε από Μιχάλη Καρβέλα

Αγαπητοί αναγνώστες, σε προηγούμενα άρθρα μας έχουμε επανειλημμένως αναφερθεί στην αξία που έχει η μαύρη κορινθιακή σταφίδα, αξία τόσο διατροφική που έχει αποδειχθεί κλινικά σε εθελοντές, αλλά και αξία ιστορική, πολιτισμική και οικονομική για την ευρύτερη περιοχή μας.

Κι όμως, παρόλο αυτήν την πανθομολογούμενη αξία της σταφίδας η οποία αποτελεί το πλέον εμβληματικό προϊόν της Αιγιάλειας, δυστυχώς οι πιο πολλοί δεν έχουν αντιληφθεί επαρκώς τη δυναμική που διαθέτει και ειδικότερα το πώς μπορεί να βοηθήσει τη γενικότερη ανάπτυξη, αποτελώντας αδιαμφισβήτητα ένα συγκριτικό και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα (εν υπνώσει μέχρι στιγμής) για τη διαμόρφωση του brand name του τόπου μας.

Ο μοναδικός αμπελώνας της Αιγιάλειας, ο οποίος για πολλούς προσδίδει στην περιοχή μας χαρακτηριστικά όμοια ή και ανώτερα της φημισμένης Τοσκάνης, αποτελείται από 50.000 στρέμματα αμπελιών από τα οποία τα 40.000 είναι κορινθιακή σταφίδα. Αναλογιζόμενοι τα προαναφερόμενα και βλέποντας τις πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στην περιοχή μας κάθε χρόνο, διαπιστώνουμε πως καμία εκδήλωση δεν έχει πρωταγωνιστή το προϊόν της μαύρης σταφίδας, παρόλο την ιστορία της και τη σημαντική οικονομική ρευστότητα που συνεισφέρει ακόμη και σήμερα στην τοπική κοινωνία.

Πριν κάποια χρόνια είχε κατατεθεί μια πρόταση από την τότε Αντιδημαρχία Ανάπτυξης του Δήμου Αιγιάλειας, για την πραγματοποίηση σειράς εκδηλώσεων τουριστικής προβολής με αφορμή και αντικείμενο τον πολιτισμό της κορινθιακής σταφίδας, με τίτλο «Τα Πριμαρόλια». Μήπως πρέπει σήμερα, αυτή η πρόταση να επανεξεταστεί, επικαιροποιηθεί και να πραγματοποιηθεί; Η υλοποίησή της και η καθιέρωσή της ως θεσμού, σίγουρα θα ενισχύσει την ταυτότητα και θα αποτελέσει το στίγμα για την περιοχή μας στον τουριστικό χάρτη. Το χρονικό διάστημα πραγματοποίησης για «Τα Πριμαρόλια», θα μπορούσε να είναι μεταξύ των «Οινοξενείων» και του «Πάρκου των Χριστουγέννων», πιο συγκεκριμένα τον Οκτώβριο κάθε χρόνου όταν και θα έχει ολοκληρωθεί η αποξήρανση της σταφίδας στα αλώνια και τα πρώτα πλοία με φορτία σταφίδας τα επονομαζόμενα και πριμαρόλια, θα κατευθύνονται προς τις αγορές του εξωτερικού.

Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να αναφερθούμε στην πρόσφατη παρουσίαση του Αχαϊκού πρωινού στην Πάτρα. Είναι θετικό ότι η ευρύτερη περιοχή μας συμμετέχει κι αυτή στον επιτυχημένο θεσμό του Ελληνικού Πρωινού. Όμως δε γίνεται να μην εκφράσουμε την απογοήτευσή μας για την απουσία της μαύρης κορινθιακής σταφίδας από το τραπέζι του Αχαϊκού πρωινού. Μολονότι η  Πάτρα υπήρξε το μεγαλύτερο εξαγωγικό λιμάνι για την κορινθιακή σταφίδα, δυστυχώς από ό,τι φάνηκε πολλοί εκεί αγνοούν την ύπαρξη της μαύρης σταφίδας των γειτονικών περιοχών. Βέβαια ποτέ δεν είναι αργά για να διορθωθεί η κατάσταση, αφού τουλάχιστον όλοι αναφέρθηκαν στη σταφίδα στις παρουσιάσεις τους και γιατί όχι, δίνεται η ευκαιρία για να δημιουργηθεί και το πρωινό της Αιγιάλειας με πρωταγωνίστρια τη σταφίδα και τα άλλα προϊόντα του τόπου μας. Πέρα από το Ελληνικό πρωινό που απευθύνεται στα ξενοδοχεία και στους άλλους χώρους διαμονής, θα μπορούσε με πρωτοβουλία των καταστημάτων εστίασης της περιοχής μας να δημιουργηθεί και το αντίστοιχο χαρακτηριστικό brunch (δεκατιανό) με χαρακτηριστικά προϊόντα της Αιγιάλειας, κάτι το οποίο δεν έχει γίνει οργανωμένα μέχρι στιγμής πουθενά στην Ελλάδα! 

Υ.Γ.1: Αυτές τις μέρες έχει ανοίξει τις πύλες του στο Αίγιο, το «Πάρκο των Χριστουγέννων» και μας περιμένει όλους να το επισκεφθούμε, προσφέροντας πλήθος εκδηλώσεων και άλλων δράσεων. Τι ωραία που θα ήταν αν προσφέρονταν στους επισκέπτες του Πάρκου αρτοσκευάσματα και άλλες γευστικές δημιουργίες με σταφίδα, όπως αυτές που προσφέρθηκαν με μεγάλη επιτυχία τα τελευταία χρόνια στα «Οινοξένεια», σηματοδοτώντας έτσι τη συνέχεια και τη σύνδεση μεταξύ των πολιτιστικών εκδηλώσεων του δήμου μας! 

Υ.Γ.2: Πόσο θα θέλαμε να γινόταν στα πλαίσια των εκδηλώσεων του «Πάρκου των Χριστουγέννων» κάποιο δρώμενο βασισμένο σε ένα από τα δημοφιλέστερα παραμύθια της εποχής των Χριστουγέννων, “A Christmas Carol” του Ντίκενς, στο οποίο εκθειάζεται η κορινθιακή σταφίδα ως συστατικό των γλυκισμάτων των Άγγλων κατά τη διάρκεια των  γιορτινών ημερών των Χριστουγέννων… 

Αίγιο, 13-12-2016

Ο Μιχάλης Καρβέλας σπούδασε Χημικός MSc στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και απέκτησε από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, ΜΒΑ με εξειδίκευση στο Μarketing. Εργάζεται ως Χημικός και Υπεύθυνος Έρευνας και Ανάπτυξης στη Συνεταιριστική Κορινθιακής Σταφίδας (Σ.ΚΟ.Σ) στην Πάτρα και μετέχει σε ειδικά προγράμματα για την ανάδειξη των ευεργετικών ιδιοτήτων της κορινθιακής σταφίδας.

Λίγα λόγια για το συντάκτη του άρθρου

Author: Νέοι Καιροί εν Αιγίω Email:[email protected]

Προηγούμενο άρθροΟ Πύργος των Ορεινών
Επόμενο άρθροΑναζητώντας και αναδεικνύοντας την αρχαία Ελίκη