Συντάχθηκε από Δέσποινα Γρηγοριάδου

(..Για να θυμόμαστε και να μαθαίνουμε)

Από αφηγήσεις του πεθερού μου Δημήτρη Ηλία Ασπρούκου, που κρατούσε και κάποιες σημειώσεις…διαβάζουμε ότι στις 24 Ιουνίου του ’44 οι αντάρτες έκαναν έφοδο στο τρένο που βρισκόταν στον Πλάτανο του Αιγίου και πήραν ότι προοριζόταν για τους Γερμανούς, από πολεμικό υλικό, ιματισμό μέχρι τρόφιμα.


Ύστερα απο τρεις μέρες δηλ. στις 27 Ιουλίου του ’44 οι αντάρτες μας τόλμησαν και έβαλαν δυναμίτη στις γραμμές του τραίνου της Ακράτας. Υπόψη ότι ο καθηγητής Πολύχρονης Ενεπεκίδης καθηγητής πανεπιστημίου της Βιένης γράφει στο βιβλίο του η «Ελληνική Αντίσταση 1941-1944», ότι σχεδόν… 300.000 Γερμανοί αντιμετώπιζαν καθημερινά τους 75.000 αντάρτες μας που δεν το’ βαζαν κάτω με τίποτα!!!

Στην περιοχή Πάτρα-Αιγίου-Καλαβρύτων και Πύργου σημειώνονται συχνά ανατινάξεις σιδηροδρομικών γεφυρών, οδών… δολοφονίες ατόμων που ήσαν έμπιστοι στους Γερμανούς και Ιταλούς και αρπαγή τροφίμων.

Στις 18 Ιουλίου του οι αντάρτες πάλι ανατίναξαν τη γραμμή του τρένου ενδιάμεσα της απόστασης Ακράτα προς Πλάτανο με αποτέλεσμα να εκτροχιαστεί μία ατμομηχανή με 4 βαγόνια. Η απόπειρα δολοφονίας κατά του Τέννερ, του μισητού απ’ όλους τους Αιγιαλείς διοικητή των Γερμανών του Αιγίου, που κατοικοέδρευε στο Γερμανικό Φρουραρχείο επιτάσοντας το σπίτι του συμπατριώτη μας Ανδρέα Παπανδρεόπουλου στη Μητροπόλεως…έγινε το καλοκαίρι του 1944.

Ο Τέννερ ήταν ο πρωταγωνιστής στην εκτέλεση των Καλαβρυτινών και στη πυρπόληση της πόλης των Καλαβρύτων. Το καλοκαίρι και ιδιαίτερα τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο του 1944 ήταν περίοδος που σημάδεψε το Αίγιο. Οι Ναζί έβλεπαν πως έχαναν τον πόλεμο, έκαιγαν συνέχεια και σκότωναν Έλληνες.
Κρέμασαν στα Ψηλαλώνια τον εξάδελφο της πεθεράς μου Χρήστο Χωμενίδη που ήταν Πρόεδρος της Δ.Ε. της Π.Ε.Ε.Α., που μετά κρεμάστηκε και η σύζυγος του Κλυτώ στην Ακράτα από την απελπισία της.

Επίσης σκότωσαν τους Γρηγόρη Σιδέρη και Διονύση Μόσχο. Οι παραπάνω ήσαν ηρωϊκές μορφές και ιδεολόγοι. Ας μη τους ξεχνούμε που έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα.

Λίγα λόγια για το συντάκτη του άρθρουAuthor: Δέσποινα Γρηγοριάδου

Email:dgrigoriadou@neoikairoi.gr

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στην Ανάληψη.


Κόρη του Φωκίωνος και της Χριστίνας Γρηγοριάδη εκ Κωνσταντινουπόλεως.

-Φοίτησε στο Ελληνοελβετικό δημοτικό Αγλαΐας Σχοινά και στη συνέχεια στο Ελληνογαλλικό κολλέγιο Calamari. Αυτό ήσαν δύο ιστορικά σχολεία της Θεσσαλονίκης.

-Από μικρή είχε μία ιδιαίτερη κλήση στον γραπτό λόγο και πήρε από την Εθνική Τράπεζα το Πρώτο βραβείο στη Θεσσαλονίκη για την έκθεση που έγραψε με θέμα: «Η Αποταμίευση».

-Είχε κλήση επίσης στην Ιστορία, στη Γεωγραφία, με αποτέλεσμα αργότερα να γίνει επίτιμο μέλος του National Geographic.

-Γνωρίζει άριστα Γαλλικά με δίπλωμα από τη Γαλλική Λαϊκή Αποστολή(Μission Laique Francaise).

-Γνωρίζει πολύ καλά Αγγλικά.

-Φοίτησε στο Γερμανικό Ινστιτούτο Goethe αλλά δεν ολοκλήρωσε το εντατικό τμήμα σπουδών, διότι παντρεύτηκε 19 ετών. Είναι αλήθεια ότι τη θλίβει πολύ το γεγονός ότι άφησε τη Γερμανική γλώσσα και το πιάνο που η μητέρα της(πολύ καλή πιανίστα) την εκπαίδευε.

-Από πολύ μικρή ζωγράφιζε, κεντούσε και έγραφε ποιήματα. Σκέπτεται να εκδώσει τη πρώτη ποιητική της συλλογή.

-Από βιώματα που έχει και λόγω της έφεσης της στις ξένες γλώσσες, καταλαβαίνει και Ιταλικά και Τουρκικά, αλλά δυσκολεύεται να μιλήσει! Στόχος της είναι να μάθει και πιστεύει φανατικά στη δια βίου μάθηση.

-Εργάσθηκε στη Γερμανική Καπνεμπορική Εταιρεία Intertab, S.A και στην Αμερικάνικη Καπνεμπορική Εταιρεία Gretoba, S.A, καθώς και στη ΔΕΗ με σύμβαση.

-Μετά διορίσθηκε στο Υπουργείο Δημοσίων Έργων σαν Μεταφράστρια-Διερμηνέας και συνταξιοδοτήθηκε με 22 χρόνια υπηρεσία.

-Είναι παντρεμένη με τον Γεωτεχνικό- Περιβαλλοντολόγο Ηλία Ασπρούκο, προϊστάμενο στο ΥΠΕΧΩΔΕ και έχει μία κόρη τη Χριστίνα, πτυχιούχο Γαλλικής Φιλολογίας, και μία εγγονή 4 ετών τη Μαριάννα.

-Εκλεγόταν επί σειρά ετών με τη ΔΑΚΕ που ήταν ιδρυτικό μέλος στην ΠΟΣΥΠΕΧΩΔΕ(Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημ. Έργων).

-Έλαβε μέρος ως εκλεγμένη σύνεδρος σε 3 συνέδρια της Νέας Δημοκρατίας περισσότερο για αλλαγή απόψεων και λιγότερο από «κομματικό χρέος», δεδομένου ότι διαφωνεί σε πολλά, ιδιαίτερα δε σε γυναικεία θέματα, περιβάλλοντος και εργασιακά!

-Σπούδασε και αποφοίτησε με άριστα Ιστορία Τέχνης, Ιστορία Τέχνης μη Δυτικών Χωρών, Ζωγραφική και Χρωματολογία, Επικοινωνία-Δημόσιες Σχέσεις και Εικαστικό Κόσμημα, στο ATHENS COLLEGE OF FINE ARTS(University of Bolton) και πήρε μέρος σε πολλά σεμινάρια που αφορούν τη Τέχνη. Κάνει συνέχεια οδοιπορικά που αφορούν τη Τέχνη των Λαών και αρθρογραφεί.

-Είναι συνεργάτης στο εφημεριδοπεριοδικό «ΝΕΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΕΝ ΑΙΓΙΩ» όπου εκδότρια είναι η κόρη της.

-Η κατασκευή του Εικαστικού Κοσμήματος ιδιαίτερα τη συγκινεί και ήδη έκανε μία επιτυχή έκθεση στη ΧΕΝ Γλυφάδας.

-Από μικρό παιδί δούλευε(παράλληλα με το σχολείο) στο δικηγορικό γραφείο του παππού της ποινικολόγου Εμμανουήλ Λεωνίδα.