Συντάχθηκε από Δέσποινα Γρηγοριάδου
Ο Ουμανισμός σαν καλλιτεχνικό κίνημα ταυτίζεται αυτόματα με την Αναγέννηση διότι έχει δύο κύρια χαρακτηριστικά! Το ότι αναζωπυρώνεται το ενδιαφέρον για τη Τέχνη και όλες οι αξίες που υπάρχουν σε κάθε τι κλασικό. Δίδει δε μία νέα αίσθηση στον άνθρωπο της εποχής εκείνης στο να κατανοεί πράγματα που τον βοηθούν ν’ αλλάξει και ο ίδιος και ο κόσμος, προσφεύγοντας στον ορθολογισμό παρά στις απαντήσεις της θρησκείας.
Ο όρος «ουμανιστής» ή «ανθρωπιστής» πρωτοαναφέρθηκε τον 14° αι. γι’ αυτούς που δίδασκαν φιλοσοφία, ποίηση, γεωμετρία ή και γραμματική. Ήταν ο κάθε μορφωμένος άνθρωπος που έδειχνε ενδιαφέρον για την αρχαιότητα και τα ανθρώπινα συναισθήματα.
Μπορεί να’ ταν ακαδημαϊκό κίνημα ο Ουμανισμός, αλλά ενεθάρρυνε τον Κόσμο για την Τέχνη, οι δε καλλιτέχνες χρησιμοποιούσαν ως μοντέλα καθημερινούς ανθρώπους. Η Παναγία απεικονίζεται σαν ένα απλό κορίτσι και αυτό φαίνεται ιδιαίτερα στον Λεονάρντο ντα Βίτσι, τάση την οποία ακολούθησε μετά και ο Καραβάτζιο. Οι ουμανιστές πίστευαν απόλυτα στη δύναμη του μυαλού. Έτσι ιδρύθηκαν οι καλλιτεχνικές Ακαδημίες.
Στη Γαλλία ο καλλιτέχνης που επηρέασε την ακαδημαϊκή διδασκαλία ήταν ο Poussin. Στα έργα βλέπουμε καθαρά τα ανθρώπινα συναισθήματα, τη φιλία, την αισιοδοξία! Το αντίθετο βεβαίως συναντούμε στον σουρεαλισμό, στον μεταμοντερνισμό, στον ντανταϊσμό!
Ουμανιστές έχουμε πολλούς όπως τους Μπελίνι, Ντονατέλο, Γκιρλαντάιο, Τζιορτζιόνε, Λεονάρντο Ντα Βίντσι, Μιχαήλ Άγγελο, Μπουαναρότι, Τιντορέτο.
Την επόμενη φορά V φίλοι μου, θα σας γράψω κάποιο περιηγητικό οδοιπορικό γύρω από την Τέχνη, την οποία πρέπει να μάθουν να εκτιμούν οι νεότεροι …που ασχολούνται τόσο και μόνο με την υψηλή τεχνολογία!
Φωτογραφία κειμένου: Ραφαέλ, προσωπογραφία με φίλο του, © Μουσείο Λούβρου, Παρίσι
Λίγα λόγια για το συντάκτη του άρθρου
Author: Δέσποινα Γρηγοριάδου Email:dgrigoriadou@neoikairoi.gr
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στην Ανάληψη.
Κόρη του Φωκίωνος και της Χριστίνας Γρηγοριάδη εκ Κωνσταντινουπόλεως.
-Φοίτησε στο Ελληνοελβετικό δημοτικό Αγλαΐας Σχοινά και στη συνέχεια στο Ελληνογαλλικό κολλέγιο Calamari. Αυτό ήσαν δύο ιστορικά σχολεία της Θεσσαλονίκης.
-Από μικρή είχε μία ιδιαίτερη κλήση στον γραπτό λόγο και πήρε από την Εθνική Τράπεζα το Πρώτο βραβείο στη Θεσσαλονίκη για την έκθεση που έγραψε με θέμα: «Η Αποταμίευση».
-Είχε κλήση επίσης στην Ιστορία, στη Γεωγραφία, με αποτέλεσμα αργότερα να γίνει επίτιμο μέλος του National Geographic.
-Γνωρίζει άριστα Γαλλικά με δίπλωμα από τη Γαλλική Λαϊκή Αποστολή (Μission Laique Francaise).
-Γνωρίζει πολύ καλά Αγγλικά.
-Φοίτησε στο Γερμανικό Ινστιτούτο Goethe αλλά δεν ολοκλήρωσε το εντατικό τμήμα σπουδών, διότι παντρεύτηκε 19 ετών. Είναι αλήθεια ότι τη θλίβει πολύ το γεγονός ότι άφησε τη Γερμανική γλώσσα και το πιάνο που η μητέρα της (πολύ καλή πιανίστα) την εκπαίδευε.
-Από πολύ μικρή ζωγράφιζε, κεντούσε και έγραφε ποιήματα. Σκέπτεται να εκδώσει τη πρώτη ποιητική της συλλογή.
-Από βιώματα που έχει και λόγω της έφεσης της στις ξένες γλώσσες, καταλαβαίνει και Ιταλικά και Τουρκικά, αλλά δυσκολεύεται να μιλήσει! Στόχος της είναι να μάθει και πιστεύει φανατικά στη δια βίου μάθηση.
-Εργάσθηκε στη Γερμανική Καπνεμπορική Εταιρεία Intertab, S.A και στην Αμερικάνικη Καπνεμπορική Εταιρεία Gretoba, S.A, καθώς και στη ΔΕΗ με σύμβαση.
-Μετά διορίσθηκε στο Υπουργείο Δημοσίων Έργων σαν Μεταφράστρια-Διερμηνέας και συνταξιοδοτήθηκε με 22 χρόνια υπηρεσία.
-Είναι παντρεμένη με τον Γεωτεχνικό- Περιβαλλοντολόγο Ηλία Ασπρούκο, προϊστάμενο στο ΥΠΕΧΩΔΕ και έχει μία κόρη τη Χριστίνα, πτυχιούχο Γαλλικής Φιλολογίας, και μία εγγονή 4 ετών τη Μαριάννα.
-Εκλεγόταν επί σειρά ετών με τη ΔΑΚΕ που ήταν ιδρυτικό μέλος στην ΠΟΣΥΠΕΧΩΔΕ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημ. Έργων).
-Έλαβε μέρος ως εκλεγμένη σύνεδρος σε 3 συνέδρια της Νέας Δημοκρατίας περισσότερο για αλλαγή απόψεων και λιγότερο από «κομματικό χρέος», δεδομένου ότι διαφωνεί σε πολλά, ιδιαίτερα δε σε γυναικεία θέματα, περιβάλλοντος και εργασιακά!
-Σπούδασε και αποφοίτησε με άριστα Ιστορία Τέχνης, Ιστορία Τέχνης μη Δυτικών Χωρών, Ζωγραφική και Χρωματολογία, Επικοινωνία-Δημόσιες Σχέσεις και Εικαστικό Κόσμημα, στο ATHENS COLLEGE OF FINE ARTS (University of Bolton) και πήρε μέρος σε πολλά σεμινάρια που αφορούν τη Τέχνη. Κάνει συνέχεια οδοιπορικά που αφορούν τη Τέχνη των Λαών και αρθρογραφεί.
-Είναι συνεργάτης στο εφημεριδοπεριοδικό «ΝΕΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΕΝ ΑΙΓΙΩ» όπου εκδότρια είναι η κόρη της.
-Η κατασκευή του Εικαστικού Κοσμήματος ιδιαίτερα τη συγκινεί και ήδη έκανε μία επιτυχή έκθεση στη ΧΕΝ Γλυφάδας.
-Από μικρό παιδί δούλευε (παράλληλα με το σχολείο) στο δικηγορικό γραφείο του παππού της ποινικολόγου Εμμανουήλ Λεωνίδα.