Συντάχθηκε από Νέοι Καιροί εν Αιγίω

Στις 19 Δεκεμβρίου, στο Αμφιθέατρο του Αρχαιολογικού  Μουσείου Πατρών. Παρουσιάστηκε στο πλατύ κοινό  από το 1ο Γ.Ε.Λ. Πατρών το θεατρικό έργο του Μπρέχτ Αντιγόνη. Το Σοφόκλειο δράμα μεταφέρετε σε μια άλλη εποχή όπου συνδέει το Κρέοντα με τον Χίτλερ και τη Θήβα με τη  Γερμανία. Ενώ εκτενείς είναι οι αναφορές του Άργους με τις κατακτηθείσες  Χώρες  από τη Γερμανία. Η συγγραφή του έργου έγινε το 1947 μετά το τέλος του 2ου Παγκοσμίου πολέμου. Τότε που οι πληγές ήταν ακόμα ανοιχτές. Μπρεχτ και Σοφοκλής πάντα επίκαιροι μέσα  στους αιώνες και τις εποχές. 

Την Εκδήλωση προλόγισε η Τμηματάρχης Αρχαιολογικών χώρων, Μνημείων, Αρχαιολογικής Έρευνας και Μουσείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας Γεωργία Αλεξοπούλου DR Αρχαιολογίας. Αντικαθιστώντας την Προϊσταμένη κα Αναστασία Κουμούση η οποία λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν κατέστη δυνατό να παρευρεθεί. 

 Ευχαρίστησε και καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε στο Διευθυντή κο Κρητικό και στην υπεύθυνη καθηγήτρια της θεατρικής ομάδας του 1ου ΓΕΛ Πατρών για την 20χρονη θεατρική πορεία το σχολείου. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε η κα Γ. Αλεξοπούλου το μουσείο έχει χτίσει γέφυρες με το σχολείο καθώς μπορεί να τους χωρίζει  η περίφραξη, όμως οι δύο γείτονες μιλάνε εκ του σύνεγγυς πλέον για πολιτισμό και τέχνη. Διότι το μουσείο οφείλει και πρέπει να είναι ανοιχτό στη κοινωνία.

Οι μαθητές εξαιρετικοί αντιμετώπισαν την παράσταση με σεβασμό, αγάπη και κατέθεσαν το πιο όμορφο κομμάτι τους σ αυτή. Συγκίνησαν με τις ερμηνείες τους  το πολυπληθές κοινό που κατέκλυσε το Αμφιθέατρο του Αρχαιολογικού μουσείου και καταχειροκροτήθηκαν. Μετά το πέρας της παράστασης  η Υπεύθυνη Πολιτιστικών θεμάτων 2οβαθμιας Εκπαίδευσης Νομού Αχαΐας Δρ. Ανδρεάννα Κουφού βράβευσε σε μια σεμνή τελετή τους μαθητές.

Το Σάββατο 20 Δεκεμβρίου η Εταιρία Δράσης και Πολιτισμού κοινοτυπία, τιμώντας τα 400 χρόνια μετά το Θάνατο του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου πραγματοποίησε εκδήλωση στο Αμφιθέατρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών. 
 Ομιλητής της εκδήλωσης ο Αναπληρωτής καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, στο Τμήμα Θεάτρου και Ιστορία της Τέχνης και επί μια 20ετία Επιμελητής της Εθνικής Πινακοθήκης Μάνος Στεφανίδης. Με θέμα : Από το Μεταίχμιο στη Έκσταση.

 Παρουσία πλήθους κόσμου που κατέκλυσε το χώρο, με γλαφυρό ύφος αναφέρθηκε εκτενώς στη ζωή, στις φάσεις, στο έργο και στη πορεία του Μεγάλου Έλληνα ζωγράφου. Ο Έλληνας,  Kρητικός ζωγράφος, γλύπτης και αρχιτέκτονας της Ισπανικής Αναγέννησης. Έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του μακριά από την πατρίδα του, δημιουργώντας το κύριο σώμα του έργου του στην Ιταλία και στην Ισπανία. Εκπαιδεύτηκε αρχικά ως αγιογράφος στην Κρήτη, που αποτελούσε τότε τμήμα της ενετικής επικράτειας, και αργότερα ταξίδεψε στη Βενετία. Στην Ιταλία επηρεάστηκε από τους μεγαλύτερους δασκάλους της ιταλικής τέχνης, όπως τον Τιντορέττο και τον Τιτσιάνο, του οποίου υπήρξε μαθητής, υιοθετώντας στοιχεία από τον μανιερισμό. Το 1577 εγκαταστάθηκε στο Τολέδο, όπου έζησε μέχρι το τέλος της ζωής του και ολοκλήρωσε ορισμένα από τα πιο γνωστά έργα του.

 Υφολογικά, η τεχνοτροπία του Ελ Γκρέκο θεωρείται έκφραση της Βενετικής Σχολής και του μανιερισμού όπως αυτός διαμορφώθηκε στο δεύτερο μισό του 16ου αιώνα. Παράλληλα χαρακτηρίζεται από προσωπικά στοιχεία, προϊόντα της τάσης του για πρωτοτυπία, τα οποία όμως δεν βρήκαν μιμητές στην εποχή του, γεγονός που δεν ευνόησε και τη συνέχειά τους. Η μπαρόκ τεχνοτροπία που εκτόπισε τον μανιερισμό, αλλά και τα αμέσως μεταγενέστερα καλλιτεχνικά ρεύματα που δεν αντιμετώπισαν ευμενώς το ύφος του, είχαν ως αποτέλεσμα να αγνοηθεί το έργο του Γκρέκο τους επόμενους αιώνες. Στη διάρκεια του 20ού αιώνα, αναγνωρίστηκε ως πρόδρομος της μοντέρνας τέχνης που αξιοποίησε στοιχεία της Ανατολικής και Δυτικής παράδοσης, και το έργο του επανεκτιμήθηκε, διατηρώντας μέχρι σήμερα δεσπόζουσα θέση ανάμεσα στους μείζονες ζωγράφους όλων των εποχών.

 Την εκδήλωση προλόγισε η Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας DR Αρχαιολογίας Αναστασία Κουμούση η οποία αφού καλωσόρισε το κοινό που είχε κατακλύσει το χώρο του Αμφιθεάτρου, μίλησε με θερμά λόγια για τον κο Μάνο Στεφανίδη εξήρε το έργο και την πορεία όλα αυτά τα χρόνια στην επιστήμη και την τέχνη.

Λίγα λόγια για το συντάκτη του άρθρου

Author: Νέοι Καιροί εν Αιγίω Email:[email protected]

Προηγούμενο άρθροΦιλοτελισμός με σπάνια γραμματόσημα: Φάρος
Επόμενο άρθροΗ τελευταία εκτέλεση στην Ελλάδα με αποκόμματα εφημερίδων