Συντάχθηκε από Νέοι Καιροί εν Αιγίω

Ευλογημένη η ελληνική γη, έχει χιλιάδες Βότανα και Αρωματικά φυτά και ευτυχώς έγινε της μόδας από τους νέο-οικολόγους να μιλούν γι’ αυτό, να γράφουν γι’ αυτά και ασχολούμενοι μαθαίνουν!


Δυστυχώς το καπιταλιστικό σύστημα με τις εταιρείες παρασκευής διαφόρων φαρμάκων, μας απομάκρυνε από τα βοτάνια της γιαγιάς. Το ρίξαμε για μεγάλο χρονικό διάστημα στη πολυφαρμακία, ενώ τον τελευταίο καιρό αντίθεται τα βότανα τα καλλιεργούμε κιόλας.
Σήμερα επέλεξα το νυχτολούλουδο που είναι πανέμορφο λουλούδι-βοτάνι με μεγάλη ιστορία και χρήση!

Είναι ένα φυτό εν αφθονία με προέλευση από την Αμερική. Θέλει βεβαίως ήπιο κλίμα για να ευδοκιμήσει. Είναι περίεργο αλλά φύεται σε σιδηροδρομικές γραμμές, αμμώδη χέρσα ή με χαλίκια εδάφη, χαντάκια, πεζοδρόμιο!

Επειδή το έλαιό του είναι υψηλής αξίας, πλέον το καλλιεργούμε! Η ιστορία της ευρωπαϊκής ιατρικής δεν το αναφέρει, αλλά σαν λαχανικό ήταν πολύ δημοφιλές και το χρησιμοποιούσαν πολύ οι Ινδιάνοι. Περιέχει πολύ σημαντικά λιπαρά οξέα και συντομεύει την ανάρρωση πολλών ασθενειών. Ανθίζει δε το καλοκαίρι! Είναι ένα διετές φυτό με ανοιγοκλεινόμενα μεγάλα κίτρινα άνθη, τα οποία έχουν ευχάριστο απαλό άρωμα. Τα φύλλα του είναι ιδανικά για την διάρροια. Η χρήση του ελαίου βοηθά στη νευροδερματίτιδα που είναι αυτός ο βασανιστικός κνησμός στις νυχτερινές ώρες, στη ξηροδερμία, στο άσθμα, στους ρευματισμούς και στις διαταραχές που προκαλεί η κλιμακτήριος. Το τρώμε και ως σαλάτα!

Λίγα λόγια για το συντάκτη του άρθρου

Author: Νέοι Καιροί εν Αιγίω Email:[email protected]

Προηγούμενο άρθροΗ φλαμουριά
Επόμενο άρθροΗ πιπερόριζα