Συντάχθηκε από Η Ανατολίτισσα

Σήμερα φροντίσαμε να γράψουμε στο ίδιο τεύχος το Φασκόμηλο που είναι το βότανο της Αθανασίας και τον Νεφρίτη που είναι η Πέτρα της Αθανασίας.

Το βότανο λοιπόν της Αθανασίας φίλοι μου, έχει το λατινικό όνομα «σαλβία» από το ρήμα salvere που σημαίνει: είμαι υγιής! Στην αρχαιότητα εθεωρείτο ιερό βότανο και σ’ αυτό αναφέρονται ο Ιπποκράτης, ο Γαληνός, ο Αέτιος, ο Διοσκουρίδης και το συνιστούσαν σε πολλές πωλήσεις.

Οι Κινέζοι το λένε Ελληνικό βλαστάρι και το θεωρούν πολύ καλύτερο από το τσάι τους!

Οι Γάλλοι το λένε Ελληνικό τσάι και το χρησιμοποιούν και για φάρμακο και στην μαγειρική.

Οι Ρωμαίοι το έλεγαν ιερό φυτό και πίστευαν ακράδαντα πως όποιος έχει φασκόμηλο στο σπίτι δεν πρέπει να φοβάται. Εκτός από την Ιατρική χρησιμοποιείται για την Αρωματοβιομηχανία, τα αναψυκτικά και στην Αρχαιότητα οι γυναίκες που υποδεχόντουσαν τον άνδρα τους που γύριζε ύστερα από πολύ καιρό, του’ έδιναν να πιει ένα ποτήρι φασκόμηλο για να προκαλέσουν γονιμότητα!

Θεωρείται πολύ καλό φάρμακο για το στομάχι, τα έντερα, τα μαλλιά, στυπτικό για μάσκα προσώπου, για την εφίδρωση, για την βελτίωση μνήμης, για τον πονοκέφαλο, για την ουλίτιδα, για τα τσιμπήματα εντόμων, σταματά την τριχόπτωση, χρησιμοποιείται στη μαγειρική, ως φυσικό αντιβιοτικό, επουλωτικό για σπυράκια και για το κρυολόγημα.

Είναι πολυετές φυτό, φύεται στις Μεσογειακές χώρες, τα φύλλα του είναι χνουδωτά και γκρίζο-πράσινα και το αφέψημα χρησιμοποιείται για δερματικές παθήσεις. Το αιθέριο έλαιο του χρησιμοποιείται για τον πονόδοντο. Το φασκόμηλο πρέπει πάντα να βρίσκεται στο σπίτι !  

Η Ανατολίτισσα

Λίγα λόγια για το συντάκτη του άρθρου

Author: Νέοι Καιροί εν Αιγίω Email:[email protected]

Προηγούμενο άρθροΟ Μάραθος
Επόμενο άρθροΜέντα (Menthapiperita)