Συντάχθηκε από Δέσποινα Γρηγοριάδου
Τα νησιά Χίο, Σάμο και Μυτιλήνη τ’ αγαπώ πολύ! Τη Χίο διότι από τα Καρδάμηλα της Χίου ήταν η προ-γιαγιά μου Αντιόπη Καρρά, από σόι καραβοκύρηδων που στις μέρες μας οι Καρράδες εξελίχθησαν σε μεγαλο-εφοπλιστές, που ποτέ μου δεν γνώρισα, αλλά… who knows? Κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να γίνει στο μέλλον!
Αγαπώ τη Σάμο γιατί μεγάλωσα με την ιστορία αυτού του νησιού και τέλος αγάπησα πολύ τη Μυτιλήνη διότι εκεί έμεινα έναν ολόκληρο χρόνο με μετάθεση, γνώρισα ανθρώπους, γύρισα το νησί!
Η Χίος που θα επισκεφτούμε σήμερα είναι ως γνωστό το 5ο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας.
Από αρχαιοτάτων χρόνων το νησί ήταν γνωστό ως Κίος ή Κέως. Και στην εποχή μας την αποκαλούν… Μυροβόλο και φιλόξενη! Κάνοντας διακοπές στη Χίο έχουμε να κάνουμε και να δούμε πολλά. Μπορούμε να γυρίζουμε στα στενάκια των Μεσαιωνικών χωριών Πυργί, Ολύμπιοι, Μεστά, μπορούμε να κολυμπήσουμε στα βαθειά και καταγάλανα νερά Μαύρα Βόλια, στη περιοχή Βρουλίδια να επισκεφτούμε τη Νέα Μονή που είναι Μνημείο Παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, να θαυμάσουμε την πανέμορφη φύση, τις αρχοντικές επαύλεις, να επισκεφτούμε τα Μαστιχοχώρια όπου τα μαστιχόδενδρα φύονται μόνο στο νότιο μέρος του νησιού και με τη πολύτιμη μαστίχα που τη χρησιμοποιούμε εκτός της ζαχαροπλαστικής, μας είναι πολυτιμότατη και στην παρασκευή των καλλυντικών. Μπορούμε να επισκεφτούμε τα Ψαρά και τις Οινούσσες που είναι μαγεία. Μπορούμε να ακολουθήσουμε περιπατικές διαδρομές που είναι μια θαυμάσια εμπειρία. Μπορούμε να κάνουμε βόλτες στη πόλη, όπως στην Απλωταριά, στην Προκυμαία, στο Κάστρο.
Μπορούμε να επισκεφτούμε τις τόσο όμορφες παραλίες της.
Μπορούμε να κάνουμε ποδηλατάδα στα δρομάκια του Κάμπου. Μπορούμε να επισκεφτούμε τον Μεσαιωνικό οικισμό Βολισσό και τέλος να πάρουμε μέρος στον Ρουκετοπόλεμο.
Προσπάθησα να σας γράψω ότι αξίζει στο νησί να δούμε, να χαρούμε. Από τα αρχαία της μνημεία θα σας πρότεινα να δείτε το Χαμάμ στο Κάστρο της Χίου, τον Ναό της Αθηνάς και το Κάστρο των Καμπιών.
Είναι ένα νησί που δεν χορταίνεται!
Το γυρίζεις και όλο καινούργια μέρη ανακαλύπτεις.
Έχετε την Αγάπη μου
Δ. Γ.
Λίγα λόγια για το συντάκτη του άρθρου
Author: Δέσποινα Γρηγοριάδου Email:[email protected]
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στην Ανάληψη.
Κόρη του Φωκίωνος και της Χριστίνας Γρηγοριάδη εκ Κωνσταντινουπόλεως.
-Φοίτησε στο Ελληνοελβετικό δημοτικό Αγλαΐας Σχοινά και στη συνέχεια στο Ελληνογαλλικό κολλέγιο Calamari. Αυτό ήσαν δύο ιστορικά σχολεία της Θεσσαλονίκης.
-Από μικρή είχε μία ιδιαίτερη κλήση στον γραπτό λόγο και πήρε από την Εθνική Τράπεζα το Πρώτο βραβείο στη Θεσσαλονίκη για την έκθεση που έγραψε με θέμα: «Η Αποταμίευση».
-Είχε κλήση επίσης στην Ιστορία, στη Γεωγραφία, με αποτέλεσμα αργότερα να γίνει επίτιμο μέλος του National Geographic.
-Γνωρίζει άριστα Γαλλικά με δίπλωμα από τη Γαλλική Λαϊκή Αποστολή(Μission Laique Francaise).
-Γνωρίζει πολύ καλά Αγγλικά.
-Φοίτησε στο Γερμανικό Ινστιτούτο Goethe αλλά δεν ολοκλήρωσε το εντατικό τμήμα σπουδών, διότι παντρεύτηκε 19 ετών. Είναι αλήθεια ότι τη θλίβει πολύ το γεγονός ότι άφησε τη Γερμανική γλώσσα και το πιάνο που η μητέρα της(πολύ καλή πιανίστα) την εκπαίδευε.
-Από πολύ μικρή ζωγράφιζε, κεντούσε και έγραφε ποιήματα. Σκέπτεται να εκδώσει τη πρώτη ποιητική της συλλογή.
-Από βιώματα που έχει και λόγω της έφεσης της στις ξένες γλώσσες, καταλαβαίνει και Ιταλικά και Τουρκικά, αλλά δυσκολεύεται να μιλήσει! Στόχος της είναι να μάθει και πιστεύει φανατικά στη δια βίου μάθηση.
-Εργάσθηκε στη Γερμανική Καπνεμπορική Εταιρεία Intertab, S.A και στην Αμερικάνικη Καπνεμπορική Εταιρεία Gretoba, S.A, καθώς και στη ΔΕΗ με σύμβαση.
-Μετά διορίσθηκε στο Υπουργείο Δημοσίων Έργων σαν Μεταφράστρια-Διερμηνέας και συνταξιοδοτήθηκε με 22 χρόνια υπηρεσία.
-Είναι παντρεμένη με τον Γεωτεχνικό- Περιβαλλοντολόγο Ηλία Ασπρούκο, προϊστάμενο στο ΥΠΕΧΩΔΕ και έχει μία κόρη τη Χριστίνα, πτυχιούχο Γαλλικής Φιλολογίας, και μία εγγονή 4 ετών τη Μαριάννα.
-Εκλεγόταν επί σειρά ετών με τη ΔΑΚΕ που ήταν ιδρυτικό μέλος στην ΠΟΣΥΠΕΧΩΔΕ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημ. Έργων).
-Έλαβε μέρος ως εκλεγμένη σύνεδρος σε 3 συνέδρια της Νέας Δημοκρατίας περισσότερο για αλλαγή απόψεων και λιγότερο από «κομματικό χρέος», δεδομένου ότι διαφωνεί σε πολλά, ιδιαίτερα δε σε γυναικεία θέματα, περιβάλλοντος και εργασιακά!
-Σπούδασε και αποφοίτησε με άριστα Ιστορία Τέχνης, Ιστορία Τέχνης μη Δυτικών Χωρών, Ζωγραφική και Χρωματολογία, Επικοινωνία-Δημόσιες Σχέσεις και Εικαστικό Κόσμημα, στο ATHENS COLLEGE OF FINE ARTS (University of Bolton) και πήρε μέρος σε πολλά σεμινάρια που αφορούν τη Τέχνη. Κάνει συνέχεια οδοιπορικά που αφορούν τη Τέχνη των Λαών και αρθρογραφεί.
-Είναι συνεργάτης στο εφημεριδοπεριοδικό «ΝΕΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΕΝ ΑΙΓΙΩ» όπου εκδότρια είναι η κόρη της.
-Η κατασκευή του Εικαστικού Κοσμήματος ιδιαίτερα τη συγκινεί και ήδη έκανε μία επιτυχή έκθεση στη ΧΕΝ Γλυφάδας.
-Από μικρό παιδί δούλευε (παράλληλα με το σχολείο) στο δικηγορικό γραφείο του παππού της ποινικολόγου Εμμανουήλ Λεωνίδα.