Συντάχθηκε από Δέσποινα Γρηγοριάδου

Κατ’ ευθείαν στο ψητό…

κι’ η Δίαιτα από Δευτέρα!

«Σεμινάριο» Γαστρονομικής Κουλτούρας και Γευσιγνωσίας για απαιτητικούς μερακλήδες!!!

 Αγαπημένες μου φίλες, 

Ας πάμε σήμερα στη Κρητική κουζίνα φίλες μου για το κυρίως πιάτο μας και στη συνέχεια ας πάμε μέχρι τη Τοσκάνη (που κακώς την παρομοιάζουν με την Αιγιάλεια,… γιατί η Αιγιάλεια είναι ασύγκριτα πιο όμορφη), για να απολαύσουμε μία πανακότα!

ΧΑΝΙΩΤΙΚΟΣ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΜΕ ΜΠΑΜΙΕΣ

Υλικά για 4 άτομα

1 κ. μπακαλιάρος παστός

1 κιλό μπάμιες
5 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες
2 κρεμμύδια ψιλοκκομένα
1 φλ. του τσαγιού λάδι
μέντα, δυόσμος ή αρμπαρόριζα
αλάτι- φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Παρασκευή

  • Κόβουμε σε κομμάτια τον μπακαλιάρο και τον βάζουμε από το προηγούμενο βράδυ σε νερό για να ξαρμυρίσει. Αλλάζουμε το νερό 5 φορές.
  • Στο τελευταίο νερό που θα μείνει περισσότερες ώρες, βάζουμε μέντα ή δυόσμο ή αρμπαρόριζα για να πάρει άρωμα.
  • Σε κατσαρόλα σοτάρουμε με ελαιόλαδο τα κρεμμύδια και τις μπάμιες που έχουμε περάσει με ξίδι για να μην βγάζουν υγρά(αν είναι φρέσκες και μόνο). Προσθέτουμε και λίγο χλιαρό νερό.
  • Προσθέτουμε τις ντομάτες, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να βράσουν για 20 λεπτά αν οι μπάμιες είναι φρέσκες και 15 λεπτά αν είναι κατεψυγμένες.
  • Βάζουμε τις μπάμιες σε ταψί και από πάνω τα κομμάτια του μπακαλιάρου και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 20 λεπτά.

Photo:Real Taste & Style

Πανακότα βανίλια με μαρμελάδα λεμόνι

Υλικά για περίπου 10 ποτηράκια

250 κρέμα γάλακτος 

25 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
 μισό λοβό βανίλιας
ένα φύλλο ζελατίνας (2,5 γρ.)
100 γραμμάρια καλή μαρμελάδα λεμόνι
30 γραμμάρια αμύγδαλο φιλέ

Παρασκευή 

  • Βάλτε σε μία μικρή κατσαρόλα την κρέμα και τη ζάχαρη.
  • Χωρίστε με ένα κοφτερό μαχαίρι κατά μήκος των λοβό της βανίλιας και αφαιρέστε το εσωτερικό του με τη βοήθεια του μαχαιριού.
  • Ρίξτε τους σπόρους και το λοβό μέσα στην κρέμα, ανακατέψτε με το σύρμα των αυγών και βάλτε το μείγμα να βράσει.
  • Χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε να απορροφήσει το άρωμα της βανίλιας για 10 λεπτά. Εν τω μεταξύ, μουλιάστε τη ζελατίνα σε παγωμένο νερό Προσθέστε τη στην ζεστή κρέμα.
  • Ανακατέψτε ζωηρά μέχρι να διαλυθεί καλά. Χωρίστε την κρέμα στα ποτήρια, ένα τρίτο κάτω από το χείλος.
  • Τοποθετήστε τα στο ψυγείο για 2 ώρες. Ψήστε τα αμύγδαλα φιλέ στο φούρνο για μερικά λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα.
  • Λίγο πριν τις σερβίρετε, γαρνίρετε κάθε πανακότα με ένα κουταλάκι μαρμελάδα λεμόνι και μερικά αμύγδαλα φιλέ

  Φτιάξτε τα και θα με θυμηθείτε!

 Καλά Χριστούγεννα. 

Δ. Γ.

Λίγα λόγια για το συντάκτη του άρθρου

Author: Δέσποινα Γρηγοριάδου Email:[email protected]

Προηγούμενο άρθροCocktail L.A.
Επόμενο άρθροΜαρμελάδα μανταρίνι και Madarincello