Συντάχθηκε από Νέοι Καιροί εν Αιγίω

Στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου “Αλέκος Μέγαρης”

Η Αναστασία Γλαράκη υφαίνει στον αργαλειό τις εικόνες και ιδέες της. Ξεπερνώντας τις τετριμμένες εικονογραφήσεις και τις τεχνικές της υφαντικής, επικεντρώνεται σε πιο ελεύθερες μεθόδους για τη δημιουργία υφαντών τοίχου (wall tapestry, tapisserie) καθώς ο όρθιος αργαλειός, με τον οποίο δουλεύει γίνεται η προέκτασή των χεριών της.

Τα έργα της είναι γεμάτα λέξεις. Tα πρόσωπα είναι εκφραστικά, σαν να ετοιμάζονται να μιλήσουν με τα μάτια. Παίρνοντας αφορμή από στίχους της λογοτεχνίας, της ποίησης, της ιστορίας και της λαϊκής σοφίας δημιουργεί με τις κλωστές της, δια μέσου του αργαλειού, εικόνες με συμβολικό χαρακτήρα. Οι συνθέσεις με πρόσωπα και τοπία έχουν χαρακτήρα υπερρεαλιστικό. Το πραγματικό μπλέκεται με το όνειρο και μετατρέπει τις σκέψεις της δημιουργού σε έργα διαμέσου των υλικών της. Το μετάξι και το μαλλί για παράδειγμα, είναι «ζωντανά» υλικά της φύσης και δίνουν στο έργο μια οργανική οντότητα. Τα θέματά της επιχειρούν να απαντήσουν στα ερωτήματα του ανθρώπου όπου με σκωπτικό τρόπο σχολιάζουν την πραγματικότητα. Ο σημερινός τρόπο ζωής, τα ιδεώδη μοιάζουν να χαλαρώνουν και ο άνθρωπος να απομακρύνεται από τον ατομικό του στόχο. 

Τα έργα της Αναστασίας Γλαράκη έρχονται με έναν προσωπικό της ευρηματικό τρόπο – και σε συνδυασμό με την στωικότητα του αργαλειού – να μας παρουσιάσουν τον ανθρώπινο στοχασμό, με μια διαφορετική εκδοχή. Το υφαντό τοίχου ζωντανεύει μπροστά στο θεατή, με τις κλωστές να πλέκουν την φαντασία με την πραγματικότητα. 

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου “Αλέκος Μέγαρης” και εγκαινιάζεται την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου στις 7 μ.μ.,  θα παραμείνει δε ανοιχτή από 30 Οκτωβρίου έως 5 Νοεμβρίου. 

Ώρες λειτουργίας έκθεσης:

Για το κοινό:  Παρασκευή 30/10 – Κυριακή 01/11: 10:00 – 14:00 & 17:00 – 20:00.

Για τα σχολεία και για το κοινό: Δευτέρα 02/11 έως Πέμπτη 05/11 10:00 – 14:00.

 Επιμέλεια έκθεσης: Νάνσυ Χαριτωνίδου.

Εξάλλου, στο πλαίσιο της έκθεσης της Αναστασίας Γλαράκη, διοργανώνεται εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα «Το ένδυμα στην Αρχαία Ελλάδα» με υλικό από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και θα είναι ανοιχτό στα Δημοτικά σχολεία της περιοχής. 

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 26910-68308 και 26910-68522 (εργάσιμες ημέρες και ώρες).

ΠΗΓΗ:ΔΗΚΕΠΑ

Λίγα λόγια για το συντάκτη του άρθρου

Author: Νέοι Καιροί εν Αιγίω Email:[email protected]

Προηγούμενο άρθροΤοποθέτησε ένα καπέλο στο δρόμο και άρχισε να τραγουδάει
Επόμενο άρθροΗ Σχολή του Μονάχου