Συντάχθηκε από Θεοδώρα Μπίτα

Ορατόριο «Αίμα και Μύρο Νεομαρτύρων Καλαβρυτινών»: μια σύγχρονη, πνευματική και πολιτιστική παρακαταθήκη από τον Αιγιώτη ποιητή Γιάννη Ανδρικόπουλο και τον επίσης Αιγιώτη μουσικοσυνθέτη Φίλιππο Οικονόμου. Μια επιμνημόσυνη δέηση για τους σφαγιασθέντες καλαβρυτινούς νεομάρτυρες του 1943 και ένας φόρος τιμής για τους τραγικούς επιζώντες. Μετά από 25 χρόνια περίπου, το εκπληκτικό αυτό μελόδραμα «ανέβηκε» πάλι στην σκηνή του «Απόλλωνα», στο Αίγιο.

Ογδόντα συντελεστές, δύο χορωδίες, μία αντρική και μία γυναικεία, μουσικοί, αναγνώστες, ηθοποιοί, μονωδοί, όλοι αφιλοκερδώς, ένωσαν τις δυνάμεις τους, ώστε να αποδώσουν με τον τρόπο που αξίζει σε ένα τέτοιο αριστουργηματικό έργο, τα βαθιά νοήματα του λόγου και του μέλους. Η ατμόσφαιρα μυσταγωγική. Το κοινό, υποψιασμένο από το ασύλληπτο δράμα των Καλαβρύτων και την ποιότητα του έργου, συμμετείχε ενεργά, χαρίζοντας το δυνατό του χειροκρότημα μόνο στο τέλος. Με κομμένη την ανάσα και με μάτια, συχνά, βουρκωμένα, βίωσαν όλοι το άδικο ξεκλήρισμα της γείτονας πόλης και τα μαύρα χρόνια της δυστυχίας που ακολούθησαν για τις οικογένειές τους. Ώσπου στο τέλος, το χαρμόσυνο μήνυμα της Ειρήνης ήρθε σαν ανακούφιση, σαν «κάθαρση» αρχαίας τραγωδίας. 

Όπως και την πρώτη φορά που «ανέβηκε» το έργο, την σκηνοθετική καθοδήγηση είχε ο Κώστας Κλάγκος. Τις χορωδίες δίδαξαν και διηύθυναν ο Βασίλειος Μπίκος και ο Ανδρέας Τασόπουλος. Τον συντονισμό της ορχήστρας είχε ο Χρήστος Καραμάνος. Τη βιντεοπροβολή και τη δημιουργία αφίσας, προσκλήσεων και προγράμματος ανέλαβε ο Βασίλης Μανουηλίδης. Πολλοί οι συντελεστές, δύσκολο το εγχείρημα. Ένωσαν όμως όλοι μαζί το ταλέντο τους με μεράκι, πάθος, αγάπη για δημιουργία και σεβασμό στους Νεομάρτυρες των Καλαβρύτων και στους δημιουργούς του έργου και το αποτέλεσμα δικαίωσε όσους παραβρέθηκαν στην εκδήλωση.

Παρών, μεταξύ άλλων και ο Δήμαρχος των Καλαβρύτων που εμφανώς συγκινημένος, ευχαρίστησε για την τιμή που αποδόθηκε στην πόλη του και έσπευσε να προσκαλέσει όλους τους συντελεστές, ώστε να επαναλάβουν τη συγκεκριμένη παράσταση στη Μαρτυρική πόλη των Καλαβρύτων.

Λίγα λόγια για το συντάκτη του άρθρου

Author: Νέοι Καιροί εν Αιγίω Email:[email protected]

Προηγούμενο άρθροΠερίεργα, απίστευτα κι’ όμως αληθινά για πολύ γέλιο ή κλάμα…! Το πιο τρομακτικό θαλάσσιο φίδι
Επόμενο άρθροΟι καλύτεροι γείτονες