Συντάχθηκε από Νέοι Καιροί εν Αιγίω

Από 20 Ιουλίου έως 15 Αυγούστου 1941

Κυριακή 20 Ιουλίου 1941

Ενώ έως τώρα είχαμε ερημιές,  τώρα άρχισαν και έρχονται,  σήμερα ήλθαν αρκετοί.

Η γραμμή «Στάλιν» έσπασε από προχθές αλλά εκόστισε πολύ εις τους Γερμανούς διότι οι Ρώσοι πολεμούν ακόμα και αι γυναίκες, οι Γερμανοί έπιασαν ένα τάγμα γυναικών.

Εμάθαμε ότι ο ραδιοσταθμός του Λονδίνου είπεν ότι 5 πλοία φορτηγά ελληνικά τα εφόρτωσαν οι Γερμανοί τανκς και πολεμοφόδια, έβαλαν μέσα και μερικούς στρατιώτας και έφυγαν για το Ρωσικόν μέτωπον, αλλά τα πληρώματα έδεσαν τους στρατιώτας και εγύρισαν για την Αλεξάνδρεια και τα έδωσαν εις τους ΄Αγγλους.

Ο Βασιλέας μας έγινε αυτοκράτωρ εις την Σομαλία, την οποία μας παρεχώρησε η Αγγλία και Κύπρο.  Η κυβέρνησις της Ιαπωνίας παρητήθη και ως φαίνεται η Ιαπωνία συνεννοείται με την Αγγλία, ενώ έχουν προ πολλού κάμει συμμαχία με τους Γερμανούς.


Σάββατο 26 Ιουλίου 1941

Σήμερα είναι η εορτή της Αγίας Παρασκευής.  Εφέτος έχομε την ατυχία να μην έχομε παπάν εδώ.  Αλλά σήμερα ήλθε της Περιστέρας ο παπάς κι έτσι δεν εμείναμε αλειτούργητοι.  Αύριο είναι του Αγίου Παντελεήμονος, μπορεί να πάμε.

Χθες εμάθαμε ότι η Ιαπωνία εζήτησε από Γαλλίαν να της δώσει την Ινδοκίνα, αυτό βέβαια έγινε μετά της θελήσεως της Αγγλίας και Αμερικής.

Την νύκτα επήγαν στην Ακράτα την νεκρήν μητέρα των αδελφών Χριστοπούλων, η οποία απέθανε χθες απόγευμα.

Από το τηλέφωνο εμάθαμε ότι απέθανε στην Ακράτα ο κ. Μεντρενίκος του οποίου η κηδεία θα γίνει αύριο.

Ιταλοί έχουν έλθει εις την Παραλία αλλά τον Σεπτέμβριον θ’ ανέβουν εις Ακράτα (έως τότε έχει ο Θεός).


Πέμπτη 31 Ιουλίου 1941

Πάει κι ο Ιούλιος και σ’ ένα μήνα θα κατέβομεν για σχολείο,  αλλά εγώ δεν το πιστεύω ν’ ανοίξει και με την ιδέα αυτή δεν έχω διαβάσει τίποτα.  Σήμερα άρχισα να διαβάζω τους «Τρεις Σωματοφύλακας».

Τα πολιτικά καθώς μαθαίνουμε πάνε καλά.  Αλλά από πού ν’ ακούσομε νέα;  Τα ράδια τα πήραν οι Ιταλοί, εφημερίδες δεν έρχονται,  λόγω της ανωμάλου συγκοινωνίας.

Οι διαδόσεις είναι ότι στη Ρωσία από αμυνόμενοι έγιναν επιτιθέμενοι.

Στρατεύματα συγκεντρώνονται εις τα Βουλγαροτουρκικά σύνορα.


Δευτέρα 4η Αυγούστου 1941

Η 4η Αυγούστου ήτο μια ιστορική ημέρα,  διότι την 4η Αυγούστου του 1936 ο Ιωαν. Μεταξάς ανέλαβε την αρχήν, ενόσω έζει, την εορτάζαμε δε μεγαλοπρεπώς, αλλά δυστυχώς εφέτος ο θάνατός του ή ήττα μας δεν επιτρέπουν να την εορτάσουμε.

Πέρυσι, θυμάμαι, όλη μέρα εν στολή, επήγαμε στην εκκλησία, ετραγουδήσαμε, ………αναλόγως που ευρισκόμεθα εδώ,  επεράσαμε ωραία.  Εφέτος όμως πάνε αυτά,  τελειώσανε.


Παρασκευή 15 Αυγούστου 1941

Μεγάλη εορτή σήμερα, η Κοίμησις της Θεοτόκου.  Επήγαμε στην εκκλησία και προσευχηθήκαμε με μεγάλη κατάνυξιν,  ίνα η Παναγία μας λυπηθεί και μας βγάλει από την οικτράν κατάστασιν εις την οποίαν ευρισκόμεθα.  Ω, δεν μπορεί, θα ραγίσει η καρδιά της μπροστά στα παιδάκια που πεινούν και πεθαίνουν από την πείνα, θα λυπηθεί την νεότητα που μαραίνεται μέσα στις μέρες της σκλαβιάς.

Τέλος,  θα λυπηθεί την ανθρωπότητα και θα την σώσει από τον αιματοβαμένον αυτόν πόλεμον.

Γρήγορα όμως,  γρήγορα γιατί δεν θα ανθέξουμε να χειροκροτήσουμε την Νίκη μας, η πείνα κάθε μέρα πιο πολύ μας απειλεί…..

Λίγα λόγια για το συντάκτη του άρθρου

Author: Νέοι Καιροί εν Αιγίω Email:[email protected]

Προηγούμενο άρθροΤο χρονικό μιας αγάπης
Επόμενο άρθροΜαρία Σκαμπαρδώνη: Παιδί!