Από τον Ηλία Δημ. Ασπρούκο-
Περιβαλλοντολόγο

Κάθε φορά που βλέπω πηχυαίους τίτλους σε τοπική εφημερίδα με αναφορές στις αναπλάσεις που πρόκειται να γίνουν και θα κοστίσουν ποσά μαμούθ, ανακαλώ στη μνήμη μου τις μακέτες και τους πηχυαίους τίτλους των εφημερίδων μιας άλλης εποχής.  

Πράγματι αναπλάσεις στο Δήμο Αιγίου πολλές φορές, πολλές χρονιές και όλες λίγο πριν-λίγο μετά τις εκλογές. Η ουσία όμως είναι πως εκείνες οι αναπλάσεις έγιναν σε μια άλλη εποχή και κάτω από άλλες συνθήκες, τότε που τα λεφτά υπήρχαν όποτε μπορούσαμε να κάνουμε κάτι για τη βιτρίνα της πόλης μας. Σήμερα στον διευρυμένο πια Δήμο Αιγιαλείας… δεν ξέρω αν έχουμε την πολυτέλεια να κάνουμε έργα βιτρίνας; Η περιβόητη ανάπλαση στην καρδιά του Αιγίου, στην πλατεία Αγίας Λαύρας που θα στοιχίσει πακτωλό χρημάτων έγινε γνωστή λίγους μήνες πριν τις εκλογές… τυχαίο ή μοιραίο; Δεν ξέρω να σας πω. Εκείνο που ξέρω είναι πως τώρα πια λεφτά δεν υπάρχουν και μάλιστα για έργα βιτρίνας και όχι ουσίας.

Κανένας δεν γνωρίζει τι είδους ανάπλαση είναι αυτή. Τι θα προσφέρει στην πόλη; Οι μακέτες που βρίσκονται; Πόσο θα στοιχίσει το έργο αυτό στην ολότητά του; Οι δημότες και οι κάτοικοι της Αιγιάλειας και του Αιγίου έχουν μαύρα μεσάνυχτα γύρω από όλο αυτό που συμβαίνει με το έργο της ανάπλασης.

Σκέπτομαι συχνά, έτσι όπως εξελίσσονται οι κατά καιρούς αναπλάσεις του Αιγίου θυμίζουν κάτι από το γεφύρι της Άρτας ολημερίς το χτίζανε το βράδυ γκρεμιζόταν. Κάθε νέα δημοτική αρχή κάνει και μια ανάπλαση για να δείξει έργο και να αλλάξει κάποια πλακάκια στα πεζοδρόμια.

Όποιος νοιάζεται πραγματικά για το κέντρο του Αιγίου, ας κάνει κάποια μικρά αλλά θαυματουργά βήματα να γίνει η ζωή των δημοτών και των επισκεπτών πιο λειτουργική. Καιρός να δουν τι θα κάνουμε τα τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων στην πλατεία. Όπου το καλοκαίρι όλη η πλατεία γίνεται ένα απέραντο ψητοπωλείο. Ας ασχοληθούν με τα αδέσποτα που σε αγέλες όλο το χειμώνα κυκλοφορούν στο κέντρο. Ας αδειάζουν πιο συχνά τους κάδους και τα καλαθάκια της πλατείας. Μικρά πράγματα που δεν στοιχίζουν χρήματα και κάνουν την καθημερινότητα πιο όμορφη.

Δεν χρειάζεται μεγάλη σκέψη, ούτε τεράστια χρηματικά ποσά για ανάπλαση, απλά μικρά καθημερινά πράγματα χρειάζονται για να γίνει η καθημερινότητα υποφερτή. Όπως λέει και κάποια διαφήμιση δεν χρειάζεται κόπος αλλά τρόπος. Άντε να δούμε πότε θα δούμε μια άσπρη μέρα σε αυτή την πόλη !

Λίγα λόγια για το συντάκτη του άρθρου

Author: Ηλίας Ασπρούκος Email:[email protected]

Προηγούμενο άρθροΑξιακά και ιδεολογικά τα εμπόδια για τη συναίνεση
Επόμενο άρθροΈχει χάσει τους μισούς