Συντάχθηκε από Η Ανατολίτισσα

Η Βαλεριάνα, το ηρεμιστικό των αρχαίων προγόνων μας!


Το φυτό αυτό προέρχεται μόνο από την Ασία και την Ευρώπη, δεν βρέθηκε σε καμία άλλη ήπειρο του πλανήτη μας. Στην αρχαιότητα ο Ιπποκράτης το έδινε ανεπιφύλακτα σε άτομα που είχαν οποιαδήποτε ψυχική διαταραχή. Τον μεσαίωνα όμως η Βαλεριάνα την συνιστούσαν και τη χρησιμοποιούσαν για τις ζαλάδες (μετεωρισμό), το άσθμα, τη ρύθμιση της έμμηνης ρύσης, τη κεφαλαλγία, ακόμα και για… την επιληψία!

Είναι όμορφο αειθαλές φυτό, ανθίζει από Ιούνη έως Αύγουστο και τα ανθάκια του έχουν χρώμα ροζ-άσπρο. Πολλές φορές ξεπερνά το ένα μέτρο ύψος και έχει πολλά κοτσάνια. Ανήκει στα μη αρωματικά φυτά, διότι τα σκευάσματα από τη ρίζα της βαλεριάνας δεν έχουν πολύ ευχάριστη μυρωδιά. Τα αιθέρια έλαια της όμως είναι από τα σημαντικότερα συστατικά της.

Η ριζούλα της χρησιμοποιείται σαν ρόφημα και σαν βάμμα. Είναι ιδανική για τον ταραγμένο ύπνο και την υπερκινητικότητα και δεν φέρνει καταβολή. Πρέπει να αγοράζουμε βαλεριάνα όταν τη βρίσκουμε στη λαϊκή αγορά ή στα ειδικά καταστήματα. Δεν δημιουργεί εξάρτηση και μπορείτε να πίνετε μέχρι 3 φλιτζάνια ημερησίως. Θα δείτε ότι αυτός που τη πίνει θα λειτουργει πιο ισορροπημένα και η υψηλή του πίεση θα πέσει. Το θαύμα της βαλεριάνας είναι ότι φέρνει και ευεξία. Πριν από κάποιο σημαντικό γεγονός πιείτε ένα φλιτζάνι βαλεριάνα, θα σας φύγει αμέσως το άγχος και η νευρικότητα.

Λίγα λόγια για το συντάκτη του άρθρου

Author: Νέοι Καιροί εν Αιγίω Email:[email protected]

Προηγούμενο άρθροΟ Βασιλικός
Επόμενο άρθροΤι γνωρίζουμε πραγματικά για το πράσινο τσάι;