Συντάχθηκε από Δέσποινα Γρηγοριάδου

Φίλες και φίλοι μου, μία ιδιότυπη καλλιτεχνική μορφή που ξεχώρισε στο Παρίσι και τελικά κατάφερε να θεωρηθεί ο πατέρας της αφίσας σε μία εποχή καθαρά μετεμπρεσσιονιστική! 

Είχε εμβαθύνει όσο κανείς άλλος στη θεατρική ζωή του Παρισιού και πέτυχε και σαν ζωγράφος και σαν χαράκτης και σαν εικονογράφος. 

Δυστυχώς όμως ένα ατύχημα τον άφησε ανάπηρο και νάνο, εξακολουθούσε όμως να δουλεύει με περισσότερο πάθος διότι τα χέρια του δεν τραυματίστηκαν και είχε πάντα (για καλή του τύχη) την οικονομική στήριξη της οικογένειας του η οποία ήταν αριστοκρατική και εύπορη σε μια εποχή BelleEpoque! To προσωπικό του εργαστήρι ήταν βέβαια στην Μονμάρτη και καθημερινά είχε δεκάδες επισκεπτών!

Το «τσίρκο του Φερνάντο» θύμιζε λίγο Manet και Degas, η Τεχνοτροπία του όμως είχε απόλυτη θεατρικότητα, διότι το θέατρο στο Παρίσι ήταν η ζωή του! Ζωγράφιζε τραγουδίστριες, καλλιτέχνες σε εκπληκτικές αφίσες, αλλά έφτιαχνε και λιθογραφίες.

Η φυσική όμως εξάντληση λόγω της αναπηρίας του, ο αλκοολισμός και η σύφιλη του’ κοψαν το νήμα της ζωής στα 36 του χρόνια. 

Τα έργα του κυριολεκτικά λατρεύτηκαν!

Το μουσείο της οδού Ηρακλειδών στο Θησείο είχε μήνες τα έργα του, στη συνέχεια δε το Τελλόγλειο στη Θεσσαλονίκη!

Μπορεί να ήταν αλκοολικός, ανάπηρος και νάνος, αλλά και στη μέθη του ακόμα η συμπεριφορά του ήταν άψογη! Όλοι τον ήξεραν ως «ο ευγενικός νάνος».

Λίγα λόγια για το συντάκτη του άρθρου

Author: Δέσποινα Γρηγοριάδου Email:[email protected]

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στην Ανάληψη.


Κόρη του Φωκίωνος και της Χριστίνας Γρηγοριάδη εκ Κωνσταντινουπόλεως.

-Φοίτησε στο Ελληνοελβετικό δημοτικό Αγλαΐας Σχοινά και στη συνέχεια στο Ελληνογαλλικό κολλέγιο Calamari. Αυτό ήσαν δύο ιστορικά σχολεία της Θεσσαλονίκης.

-Από μικρή είχε μία ιδιαίτερη κλήση στον γραπτό λόγο και πήρε από την Εθνική Τράπεζα το Πρώτο βραβείο στη Θεσσαλονίκη για την έκθεση που έγραψε με θέμα: «Η Αποταμίευση».

-Είχε κλήση επίσης στην Ιστορία, στη Γεωγραφία, με αποτέλεσμα αργότερα να γίνει επίτιμο μέλος του National Geographic.

-Γνωρίζει άριστα Γαλλικά με δίπλωμα από τη Γαλλική Λαϊκή Αποστολή (Μission Laique Francaise).

-Γνωρίζει πολύ καλά Αγγλικά.

-Φοίτησε στο Γερμανικό Ινστιτούτο Goethe αλλά δεν ολοκλήρωσε το εντατικό τμήμα σπουδών, διότι παντρεύτηκε 19 ετών. Είναι αλήθεια ότι τη θλίβει πολύ το γεγονός ότι άφησε τη Γερμανική γλώσσα και το πιάνο που η μητέρα της (πολύ καλή πιανίστα) την εκπαίδευε.

-Από πολύ μικρή ζωγράφιζε, κεντούσε και έγραφε ποιήματα. Σκέπτεται να εκδώσει τη πρώτη ποιητική της συλλογή.

-Από βιώματα που έχει και λόγω της έφεσης της στις ξένες γλώσσες, καταλαβαίνει και Ιταλικά και Τουρκικά, αλλά δυσκολεύεται να μιλήσει! Στόχος της είναι να μάθει και πιστεύει φανατικά στη δια βίου μάθηση.

-Εργάσθηκε στη Γερμανική Καπνεμπορική Εταιρεία Intertab, S.A και στην Αμερικάνικη Καπνεμπορική Εταιρεία Gretoba, S.A, καθώς και στη ΔΕΗ με σύμβαση.

-Μετά διορίσθηκε στο Υπουργείο Δημοσίων Έργων σαν Μεταφράστρια-Διερμηνέας και συνταξιοδοτήθηκε με 22 χρόνια υπηρεσία.

-Είναι παντρεμένη με τον Γεωτεχνικό- Περιβαλλοντολόγο Ηλία Ασπρούκο, προϊστάμενο στο ΥΠΕΧΩΔΕ και έχει μία κόρη τη Χριστίνα, πτυχιούχο Γαλλικής Φιλολογίας, και μία εγγονή 4 ετών τη Μαριάννα.

-Εκλεγόταν επί σειρά ετών με τη ΔΑΚΕ που ήταν ιδρυτικό μέλος στην ΠΟΣΥΠΕΧΩΔΕ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημ. Έργων).

-Έλαβε μέρος ως εκλεγμένη σύνεδρος σε 3 συνέδρια της Νέας Δημοκρατίας περισσότερο για αλλαγή απόψεων και λιγότερο από «κομματικό χρέος», δεδομένου ότι διαφωνεί σε πολλά, ιδιαίτερα δε σε γυναικεία θέματα, περιβάλλοντος και εργασιακά!

-Σπούδασε και αποφοίτησε με άριστα Ιστορία Τέχνης, Ιστορία Τέχνης μη Δυτικών Χωρών, Ζωγραφική και Χρωματολογία, Επικοινωνία-Δημόσιες Σχέσεις και Εικαστικό Κόσμημα, στο ATHENS COLLEGE OF FINE ARTS (University of Bolton) και πήρε μέρος σε πολλά σεμινάρια που αφορούν τη Τέχνη. Κάνει συνέχεια οδοιπορικά που αφορούν τη Τέχνη των Λαών και αρθρογραφεί.

-Είναι συνεργάτης στο εφημεριδοπεριοδικό «ΝΕΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΕΝ ΑΙΓΙΩ» όπου εκδότρια είναι η κόρη της.

-Η κατασκευή του Εικαστικού Κοσμήματος ιδιαίτερα τη συγκινεί και ήδη έκανε μία επιτυχή έκθεση στη ΧΕΝ Γλυφάδας.

-Από μικρό παιδί δούλευε (παράλληλα με το σχολείο) στο δικηγορικό γραφείο του παππού της ποινικολόγου Εμμανουήλ Λεωνίδα. 

Προηγούμενο άρθροΆνθρωποι της Τέχνης και της Επιστήμης που πέρασαν από το Αίγιο, αφήνοντας τη σφραγίδα τους
Επόμενο άρθροΤο Ροκοκό