193- Χρόνια πέρασαν από τη Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας

Πέρασε η 26η Ιανουαρίου και δεν γράψαμε δύο λόγια για τους νεότερους, για τη περιβόητη Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας, που έλαβε χώρα πριν 193 χρόνια, δηλαδή το 1821, στη διασταύρωση Μητροπόλεως και Δεσποτοπούλων, όπου βρισκόταν το αρχοντικό του Παναγιώτη Δεσποτόπουλου.

Πριν 43 χρόνια με τη συμπλήρωση των 150 ετών, είχε τοποθετηθεί τιμητικά μία μαρμάρινη πλάκα όπου επεσήμανε το μεγάλο γεγονός στη μετέπειτα οικία Χριστοδουλίδη.

Στη Μυστική αυτή Συνέλευση πήραν μέρος Δεσπότες με πρώτο τον Π. Πατρών Γερμανό και Αχαιοί Κοτζαμπάσηδες με πρώτο τον Αιγιώτη Ανδρέα Λόντο που τους παρότρυνε.

Τον Αλέξανδρο Υψηλάντη εκπροσώπησε ο Αρχιμανδρίτης Γρηγόριος Δικαίος, γνωστός ως Παπαφλέσσας που ως γνωστό… 4 χρόνια μετά… σκοτώθηκε ηρωικά στο Μανιάκι.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι το 1971 έγιναν Εκδηλώσεις πανελλαδικά για τα 150 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, οπότε η τότε Μυστική Συνέλευση γιορτάστηκε και στο Αίγιο με πρωτοβουλία του αείμνηστου δημάρχου μας Γεωργίου Παναγόπουλου.

Έγιναν εκδηλώσεις και η καλύτερη όλων ήταν η θεατρική παράσταση.

Τότε τυπώθηκε και το αναμνηστικό γραμματόσημο με τη Μυστική Συνέλευση.

Η Συνέλευση κράτησε μέχρι της 30 Ιανουαρίου του 1821 και για να παραπλανήσουν τους Τούρκους διέδιδαν ότι υπήρχαν διαφορές περιουσιακές στη Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου και στη Μονή Ταξιαρχών.

Υπήρξαν διχογνωμίες και συγκρούσεις μεταξύ Παπαφλέσσα και Γερμανού, αλλά τελικά επικράτησε η σωφροσύνη και το κύρος του Ανδρέα Λόντου ως τοπικού παράγοντα για την έναρξη του αγώνα την 25η Μαρτίου!

Ο Παπαφλέσσας δικαιώνεται από τα γεγονότα, διότι ήδη ο λαός είχε ξεσηκωθεί και στις 21 Μαρτίου οι Τούρκοι φεύγουν από το Αίγιο.

Τελικά στις 23 Μαρτίου ο Π. Πατρών Γερμανός ευλογεί τα όπλα των μαχητών.

Η Επανάσταση πραγματοποιήθηκε!

                                                                                                               

Λίγα λόγια για το συντάκτη του άρθρου

Author: Δέσποινα Γρηγοριάδου Email:[email protected]

Προηγούμενο άρθροΧειροποίητη κατασκευή
Επόμενο άρθροΟ Λέην Φόξ μιλά για την Μακεδονία