Συντάχθηκε από Νέοι Καιροί εν Αιγίω

Ο Ερρίκος Η’ (1491-1547) συμβουλευόταν έναν μαθηματικό και αστρολόγο από τη Βαυαρία, τον Νικόλαο Κράτσερ και είχε δώσει εντολή στην Εκκλησία να μην τον αντιστρατεύεται.

Στην Ιταλία ο φιλόσοφος Τομάσο Καμπανέλλα τόλμησε να επιχειρηματολογήσει υπέρ της Αστρολογίας μπροστά στον Πάπα.

Ο πιο φημισμένος αστρολόγος της εποχής της Αναγέννησης σ’ ολόκληρη την Ευρώπη ήταν ο Τζον Ντι ο οποίος ήταν θαλασσοπόρος, χαρτογράφος και μαθηματικός, συμβούλευε την Βασίλισσα Ελισάβετ Α’ επί παντός θέματος. Πίστευε ότι το σύμπαν λειτουργεί βάσει μαθηματικών, έκανε διαλέξεις στο Παρίσι μπροστά σε ενθουσιώδες κοινό. Το βιβλίο που έγραψε ημιτελώς «Προπαιδεύματα» είναι ίσως το μεγαλύτερο αγγλικό αστρολογικό έργο.

Ο 16ος αι. ήταν η εποχή των μεγάλων αστρονόμων.

Ο Τύχων Μπράχτ αφιέρωσε πολύ χρόνο υπερασπιζόμενος την Αστρολογία και έκανε διαλέξεις στην Κοπεγχάγη.

Ο Νικόλαος Κοπέρνικος είχε πολλά αστρολογικά εγχειρίδια στη βιβλιοθήκη του και ο Ιωάννης Κέπλερ κρατούσε τετράδιο ωροσκοπίων.

Οι Αστρολόγοι σήμερα συνεχίζουν να αρνούνται το γεγονός ότι ένας κορυφαίος επιστήμονας σαν τον Κέπλερ δεχόταν την ιδέα της αστρολογικής πρόβλεψης και των ωροσκοπίων γενικά.

Υπάρχει μία λεπτομερή ερμηνεία του γενέθλιου χάρτη του, όπως επίσης έχουμε και το βιβλίο του «Αρμονικά» που αφιερώθηκε στον Βασιλέα Ιάκωβο Α!

Στη Γαλλική αυλή η Αικατερίνη των Μεδίκων εξασφάλισε προσωπικό αστρολόγο τον οποίον και δεν αποχωριζόταν!

(…Συνεχίζεται: Η Αστρολογία στη Λογοτεχνία)

Ελπίδα Αστεράκη, η διορατική

Λίγα λόγια για το συντάκτη του άρθρου

Author: Νέοι Καιροί εν Αιγίω Email:[email protected]

Προηγούμενο άρθροΗ Ευρώπη της Αναγέννησης
Επόμενο άρθροΗ παροιμία μας «Είσαι μπάστακας»