Συντάχθηκε από Δέσποινα Γρηγοριάδου

Αγαπημένες μου φίλες, σήμερα θα ασχοληθούμε ιδιαίτερα με το πεντανόστιμο φρούτο αυτής της εποχής, το μανταρίνι.


ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙ

Πρέπει να’ χουμε μία μεγάλη κατσαρόλα, μία τάβλα κοπής, ένα μαχαίρι, 1 ξύλινη κουτάλα και βαζάκια.

Υλικά

2 κιλά μανταρίνια ή κλημεντίνες
2 κιλά ζάχαρη
χυμό ενός λεμονιού

Παρασκευή

  • Πλένουμε πολύ καλά τα μανταρίνια, αφαιρούμε το κοτσάνι τους και τα κόβουμε με τη φλούδα τους στις 4.
  • Σε νερό που βράζει ρίχνουμε μέσα τα φρούτα, τα αφήνουμε να πάρουν 1-2 βράσεις και τα σουρώνουμε.
  • Γεμίζουμε ξανά τη κατσαρόλα με νερό και τα ξαναζεματίζουμε για να φύγει η πικρίλα.
  • Τα σουρώνουμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν και αν υπάρχουν κουκούτσια τα βγάζουμε.
  • Ψιλοκόβουμε τα μανταρίνια σε τετραγωνάκια.
  • Για ένα φλιτζάνι μανταρίνια, ρίχνουμε και ένα φλιτζάνι ζάχαρη.
  • Τα βάζουμε πάλι στην κατσαρόλα για να βγάλουν τα φρούτα τον χυμό τους και να λιώσει η ζάχαρη, ανακατεύοντας τακτικά.
  • Για 10 λεπτά βράζουμε τη μαρμελάδα, ρίχνουμε τον χυμό του λεμονιού και αφήνουμε τη μαρμελάδα να κάτσει για 24 ώρες.
  • Την επόμενη βράζουμε τη μαρμελάδα άλλα 5 λεπτά και την αφήνουμε να κρυώσει.
  • Μετά την βάζουμε στα αποστειρωμένα βαζάκια κλείνοντας τα καλά.

Madarincello

Υλικά

20 ολόκληρα μανταρίνια
10 ολόκληρα μανταρίνια για τον χυμό τους
20 γαρύφαλλα
2 κιλά ζάχαρη
3 λίτρα νερό
350 ml βότκα ή τσίπουρο
3-4 φύλλα αρμπαρόριζα

Παρασκευή

  • Πλένουμε πολύ καλά τα μανταρίνια και τα τρυπάμε με μια οδοντογλυφίδα σε 15-20 σημεία.
  • Καρφώνουμε ένα γαρύφαλλο και το βάζουμε σε γυάλινο βάζο.
    Συνεχίζουμε έτσι και στα υπόλοιπα μανταρίνια.
  • Παίρνουμε τον χυμό από τα 10 μανταρίνια (τα στραγγίζουμε και ρίχνουμε τον χυμό τους μέσα στη γυάλα.
  • Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
    Προσθέτουμε και το σιρόπι στη γυάλα και ρίχνουμε κομμένο σε φέτες 3 μανταρίνια.
  • Κλείνουμε καλά τη γυάλα για 30 μέρες.
    Σε 30 μέρες αφαιρούμε τα μανταρίνια και προσθέτουμε τη βότκα ή το τσίπουρο (χωρίς γλυκάνισο) , την αρμπαρόριζα και γεμίζουμε μπουκάλια γυάλινα τα οποία αφήνουμε 20 μέρες στο ψυγείο. Μετά τις 20 μέρες το liqueur με μανταρίνια είναι έτοιμο, το madarincello μας.

(Η συνταγή είναι καθαρά Πολίτικη, είναι της κ. Maria Ekmektsioglou)

Τώρα που έχει ωραία μανταρίνια να τη φτιάξετε για να την απολαμβάνετε όλο τον χρόνο!

Καλά Χριστούγεννα.

Λίγα λόγια για το συντάκτη του άρθρου

Author: Δέσποινα Γρηγοριάδου Email:[email protected]

Προηγούμενο άρθροΧανιώτικοκς μπακαλιάρος με μπάμιες & Πανακότα βανίλια με μαρμελάδα λεμόνι
Επόμενο άρθροΚοκτέιλ τσαγιού