Συντάχθηκε από Δέσποινα Γρηγοριάδου

Η επίσκεψή μας στο Μεσολόγγι μας γέμισε συγκίνηση και τη πόλη αυτή την αποκαλούμε Ιερή Πόλη, γιατί οι θυσίες που έγιναν από τους ελεύθερους πολιορκημένους είναι μοναδικές! 

Πλάι από τη Πύλη των Τειχών είναι ο Κήπος των Ηρώων όπου υπάρχει ένας τύμβος με τα οστά των αγωνιστών και ο τάφος του Μάρκου Μπότσαρη και η Προτομή του Σπύρου Κοντογιάνη

Τη Κυριακή των Βαΐων στον κήπο τελειώνει η παρέλαση και είναι το σημείο όπου γίνεται η αναπαράσταση της ανατίναξης του Καψάλη που προτίμησε να ανατιναχθεί μαζί με άλλους που δεν άντεχαν την έξοδο, αντί να πέσει στα χέρια των Τούρκων.

 

Έξω από τον κήπο υπάρχει το Μνημείο με την απόφαση για την έξοδο. 

Εκτός από τη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου που αξίζει και  θα επισκεφθεί οπωσδήποτε κάποιος, όπως και τον Κήπο των Ηρώων, πρέπει να επισκεφθεί το Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης που στεγάζεται σ’ ένα νεοκλασικό, τη Πινακοθήκη Χρήστου και Σοφίας Μοσχανδρέου, καθώς και τη Βυρωνική Εταιρεία που έχει σαν σκοπό την ανάδειξη του Λόρδου Βύρωνα. 

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε πως πάνω από τον τάφο του Μάρκου Μπότσαρη στον κήπο των Ηρώων θα θαυμάσουμε το αγαλματίδιο της κόρης της Ελλάδος, πολύ κοντά είναι το Μνημείο των Γάλλων Φιλελλήνων και στο σύνολο των 71 μνημείων του Κήπου ξεχωρίζει ο αδριάντας του Λόρδου Βύρωνα.

Η έξοδος του Μεσολογγίου υπήρξε τραγική και θα μείνει για πάντα στην ιστορία μιας πόλης τόσο όμορφης και τόσο ανθρώπινης, με ολόφρεσκα ψάρια, αυγοτάραχο και υπέροχα ποτά. Επίσης πρέπει να επισκεφθεί κανείς το Στρατιωτικό και Λαογραφικό Μουσείο και από τους πρόποδες του Αράκυνθου να δει το Μεσολόγγι από ψηλά! 

Καλά να περάσετε φίλοι μου!

Δ. Γ.

Λίγα λόγια για το συντάκτη του άρθρου

Author: Δέσποινα ΓρηγοριάδουEmail:[email protected]

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στην Ανάληψη.


Κόρη του Φωκίωνος και της Χριστίνας Γρηγοριάδη εκ Κωνσταντινουπόλεως.

-Φοίτησε στο Ελληνοελβετικό δημοτικό Αγλαΐας Σχοινά και στη συνέχεια στο Ελληνογαλλικό κολλέγιο Calamari. Αυτό ήσαν δύο ιστορικά σχολεία της Θεσσαλονίκης.

-Από μικρή είχε μία ιδιαίτερη κλήση στον γραπτό λόγο και πήρε από την Εθνική Τράπεζα το Πρώτο βραβείο στη Θεσσαλονίκη για την έκθεση που έγραψε με θέμα: «Η Αποταμίευση».

-Είχε κλήση επίσης στην Ιστορία, στη Γεωγραφία, με αποτέλεσμα αργότερα να γίνει επίτιμο μέλος του National Geographic.

-Γνωρίζει άριστα Γαλλικά με δίπλωμα από τη Γαλλική Λαϊκή Αποστολή(Μission Laique Francaise).

-Γνωρίζει πολύ καλά Αγγλικά.

-Φοίτησε στο Γερμανικό Ινστιτούτο Goethe αλλά δεν ολοκλήρωσε το εντατικό τμήμα σπουδών, διότι παντρεύτηκε 19 ετών. Είναι αλήθεια ότι τη θλίβει πολύ το γεγονός ότι άφησε τη Γερμανική γλώσσα και το πιάνο που η μητέρα της (πολύ καλή πιανίστα) την εκπαίδευε.

-Από πολύ μικρή ζωγράφιζε, κεντούσε και έγραφε ποιήματα. Σκέπτεται να εκδώσει τη πρώτη ποιητική της συλλογή.

-Από βιώματα που έχει και λόγω της έφεσης της στις ξένες γλώσσες, καταλαβαίνει και Ιταλικά και Τουρκικά, αλλά δυσκολεύεται να μιλήσει! Στόχος της είναι να μάθει και πιστεύει φανατικά στη δια βίου μάθηση.

-Εργάσθηκε στη Γερμανική Καπνεμπορική Εταιρεία Intertab, S.A και στην Αμερικάνικη Καπνεμπορική Εταιρεία Gretoba, S.A, καθώς και στη ΔΕΗ με σύμβαση.

-Μετά διορίσθηκε στο Υπουργείο Δημοσίων Έργων σαν Μεταφράστρια-Διερμηνέας και συνταξιοδοτήθηκε με 22 χρόνια υπηρεσία.

-Είναι παντρεμένη με τον Γεωτεχνικό- Περιβαλλοντολόγο Ηλία Ασπρούκο, προϊστάμενο στο ΥΠΕΧΩΔΕ και έχει μία κόρη τη Χριστίνα, πτυχιούχο Γαλλικής Φιλολογίας, και μία εγγονή 4 ετών τη Μαριάννα.

-Εκλεγόταν επί σειρά ετών με τη ΔΑΚΕ που ήταν ιδρυτικό μέλος στην ΠΟΣΥΠΕΧΩΔΕ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημ. Έργων).

-Έλαβε μέρος ως εκλεγμένη σύνεδρος σε 3 συνέδρια της Νέας Δημοκρατίας περισσότερο για αλλαγή απόψεων και λιγότερο από «κομματικό χρέος», δεδομένου ότι διαφωνεί σε πολλά, ιδιαίτερα δε σε γυναικεία θέματα, περιβάλλοντος και εργασιακά!

-Σπούδασε και αποφοίτησε με άριστα Ιστορία Τέχνης, Ιστορία Τέχνης μη Δυτικών Χωρών, Ζωγραφική και Χρωματολογία, Επικοινωνία-Δημόσιες Σχέσεις και Εικαστικό Κόσμημα, στο ATHENS COLLEGE OF FINE ARTS (University of Bolton) και πήρε μέρος σε πολλά σεμινάρια που αφορούν τη Τέχνη. Κάνει συνέχεια οδοιπορικά που αφορούν τη Τέχνη των Λαών και αρθρογραφεί.

-Είναι συνεργάτης στο εφημεριδοπεριοδικό «ΝΕΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΕΝ ΑΙΓΙΩ» όπου εκδότρια είναι η κόρη της.

-Η κατασκευή του Εικαστικού Κοσμήματος ιδιαίτερα τη συγκινεί και ήδη έκανε μία επιτυχή έκθεση στη ΧΕΝ Γλυφάδας.

-Από μικρό παιδί δούλευε (παράλληλα με το σχολείο) στο δικηγορικό γραφείο του παππού της ποινικολόγου Εμμανουήλ Λεωνίδα.

Προηγούμενο άρθροΜνημεία πόλεων στον Ελλαδικό χώρο! … στην Νάουσα!
Επόμενο άρθροΜνημεία πόλεων στον Ελλαδικό χώρο! Στην Ζάκυνθο