Συντάχθηκε από Νέοι Καιροί εν Αιγίω

To Γκότζι Μπέρι, συναντάται εδώ και αιώνες στην Κίνα και στην περιοχή του Θιβέτ και έχει τον δικό του … θρόνο στις λαϊκές παραδόσεις από το 2.800 π.Χ. Ο λόγος είναι ότι κρατά στις…ρίζες του το μυστικό της μακροζωίας αλλά και τους μύθους που το συνοδεύουν καθώς λένε ότι ότι ο φημισμένος Li Qing Yuen ή Li Ching-Yun, που έζησε μέχρι την ηλικία των 252 ετών (1678-1930), κατανάλωνε Γκότζι Μπέρι καθημερινά.

Η ζωή του είναι η πιο καλά γνωστή και τεκμηριωμένη περίπτωση ακραίας μακροζωίας που έγινε ποτέ γνωστή.

Δεν γνωρίζω αν ο Li Ching-Yun έφτασε όντως τα 252 όπως λένε οι Κινέζοι, κατακτώντας το ρεκόρ όλων των εποχών, γνωρίζω όμως ότι το “μαύρο μούρο της ευτυχίας” κατακτά πλέον και την Αχαϊα με μπροστάρη της καλλιέργειας έναν

μαθηματικό που κάνοντας τις δικές του επιχειρηματικές πράξεις, βγάζει σύνολο 8 στρέμματα και 1.4000 δέντρα, τα οποία μεγαλώνουν τον μύθο του γκότζι μπέρυ σε μια έκταση στα Μανετέικα και έχουν προορισμό την αγορά της Πάτρας, η οποία μαθαίνει πλέον να γλυκαίνει τον ουρανίσκο της με αυτή την υπερτροφή που υπόσχεται δύναμη ενέργεια και πολλά χρόνια ζωής.

Ο κ. Ξενοφώντας Οικονόμου, συνταξιούχος μαθηματικός και δραστήριο μέλος της Μαθηματικής Εταιρείαςόταν πήρε σύνταξη δεν κάθισε στο…παγκάκι να κοιτάζει τον καιρό να περνάει. Έκανε την αγάπη του για τη φύση και τα δέντρα επικερδή δραστηριότητα. Τόσο σε οικονομικό, όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο. Ψάχνοντας κάτι νέο στην υπόθεση καλλιέργεια, ξεκίνησε με έναν δυναμίτη της υγείας όπως είναι το ιπποφαές και συνέχισε με το νέο “super food”, την αρώνια σε χωράφια του στο Παγκράτι της ορεινής Αχαϊαςστα σύνορα με την Αρκαδία, εκεί όπου δίπλα στις υπερτροφές, μπορείς να βρεις καστανιές, έλατα και καρυδιές.

Και μετά ήρθε το γκότζι μπέρι. O κ. Οικονόμου το πρωτοσυνάντησε στο ίντερνετ, και είπε να το μελετήσει.

Η καλλιέργεια ξεκίνησε πέρυσι. Φέτος είναι ο δεύτερος χρόνος και του χρόνου αναμένεται να έχει φτάσει στο επιθυμητό όριο παραγωγής.

Το δέντρο έχει καρποφορία από Ιούλιο έως Οκτώβρη και ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες δίνει καρπούς ακόμη και τον… Δεκέμβρη. «Πριν δέκα ημέρες υπήρχαν ακόμη καρποί» μου λέει ο κ. Οικονόμου, ο οποίος το διάθέτει φρέσκο στην αγορά της Πάτρας και σε καταστήματα με βιολογικά προιόντα καθώς πρόκειται για βιολογική καλλιέργεια.

Ωμό το γκότζι μπέρι μοιάζει με μια μικρή κόκκινη πιπερίτσα και είναι ιδανικό για σαλάτες, γιαούρτι, ακόμη και παγωτό!

Είναι μάλιστα η μόνη απο τις υπερτροφές που είναι γλυκιά.

Το γκότζι μπέρι είναι σχετικά ακριβό καθώς έχει πολλά εργατικά. Ο λόγος; Κάθε κλαράκι, έχει το άνθος, τον άγουρο και τον ώριμο καρπό.

«Πρέπει να μαζεύεις έναν έναν με το χέρι τους ώριμους καρπούς έτσι ώστε να μην επηρρεάζεται το άνθος και ο άγουρος καρπός» λέει ο κ. Οικονόμου που είναι ο πρώτος που καλλιέργησε γκότζι μπέρι και τώρα έχει βρει αρκετούς μιμητές.

«Στην χονδρική κοστίζει 25- 30 ευρώ το κιλό, αλλά πωλείται σε συσκευασίες των 100 γραμμαρίων. Στόχος είναι από του χρόνου που η παραγωγή θα είναι μεγαλύτερη, σε συνεργασία και με άλλους παραγωγούς, να το προωθήσουμε στο εξωτερικό ιδίως προς Ολλανδία, όπου έχει και μεγάλη ζήτηση.»

Συνολικά εκτιμάται ότι αυτή τη στιγμή στην Αχαϊα, καλλιεργούνται περί τα 20 στρέμματα με γκότζι μπέρι.

Ο καρπός είναι ευαίσθητος. Συνήθως απευθείας συσκευάζεται και πηγαίνει καυευθείαν στην αγορά ή γίνεται αποξήρανση. Το μαύρο μούρο μπορεί να μείνει όμως και στην κατάψυξη. Στο ψυγείο η ζωή του είναι μέχρι 15 ημέρες.

Τα Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) είναι φυλλοβόλα, πολυετή φυτά, με ξυλώδη κορμό και φτάνουν σε ύψος από 1 μέχρι 4 μέτρα.

Τα φύλλα του σχηματίζονται επάνω στους βλαστούς και είναι είτε εναλλασσόμενα, είτε σε δέσμες των τριών ή περισσοτέρων.

Τα Γκότζι Μπέρι παράγουν φρούτα όπως τα μούρα σε έντονο πορτοκαλι-κόκκινο χρώμα και ελλειψοειδές σχήμα 1–3-cm μήκος και είναι πολύ τρυφερά και μαλακά. Ο κάθε καρπός Γκότζι Μπέρι περιέχει μεγάλο αριθμό από σπόρους. Σε κάθε Γκότζι Μπέρι ο αριθμός των σπόρων ποικίλει ανάλογα με την ποικιλία και το μέγεθος του καρπού, περιέχοντας 10-60 μικροσκοπικούς κίτρινους σπόρους, που βρίσκονται συμπιεσμένοι μέσα σε καμπύλο έμβρυο.

Τα Γκότζι Μπέρι θεωρούνται ως μια από τις πλουσιότερες φυσικές πηγές θρεπτικών συστατικών.

Περιέχουν βήτα-Καροτίνη, βιταμίνη C, βιταμίνη Β1 και Β2, καθώς και μια σειρά άλλων βιταμινών, μεταλλικά στοιχεία, αντιοξειδωτικά και αμινοξέα. Το Γκότζι Μπέρι περιέχει πολλούς υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λιπαρά και διατροφικές ίνες απαραίτητα για το σώμα.

Περιέχει διάφορες φυτοστερόλες, όπως την αντιφλεγμονώδη Β-σιτοστερόλη, η οποία περιορίζει την απορρόφηση της χοληστερόλης και συμβάλλει στη σεξουαλική ευρωστία.

Σε κλινική έρευνα σε ηλικιωμένους ασθενείς, βελτιώθηκε η σεξουαλική ικανότητα στο 35% των περιπτώσεων.

Περιέχει «ωφέλιμα» λίπη, όπως ω-6 και λινολεϊκό οξύ, που είναι ρυθμιστές της ορμονικής λειτουργίας.

Έχει αντιμικροβιακές και αντιμυκητιασικές ιδιότητες.

Οι καρποί του Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) θεωρούνται εκ παραδόσεως ως Υπέρ-Τροφή (Super Foods).

Είναι το πρώτο σε περιεκτικότητα άγριο φρούτο αντιοξειδωτικών ουσιών.

Συγκριτικά το πορτοκάλι περιέχει 750 μονάδες αντιοξειδωτικά, το σπανάκι 1260 μονάδες, το βατόμουρο 2400, το Γκότζι Μπέρι 25100 μονάδες αντιοξειδωτικές.

Ο χυμός του Γκότζι Μπέρι δυναμώνει την καρδιά και αποτρέπει τις ταχυπαλμίες. Καταπολεμά την αϋπνία και ενισχύει τη μνήμη.

Περιέχει πολυσακχαρίτες, που ρυθμίζουν τη λειτουργία της υπόφυσης και την έκκριση μιας ορμόνης που καθυστερεί τη γήρανση.

Ανακουφίζει τις εγκύους από την πρωινή ναυτία, ενισχύει το μεταβολισμό και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Χρησιμοποιείται με επιτυχία για την απώλεια βάρους, καθαρίζει το αίμα και βοηθά στην αποτοξίνωση του σώματος.

Χαρίζει αίσθημα ευεξίας και αισιοδοξίας.

Μελέτες σε χοιρίδια έχουν δείξει ότι έχει προστατευτική δράση για το συκώτι.

Τα εκατό γραμμάρια μεταποιημένου μούρου Γκότζι Μπέρι περιέχει 370 θερμίδες.

Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική χρησιμοποιούν τα φύλλα Γκότζι Μπέρι σε συνδυασμό με το φλοιό της ρίζας για να παρασκευάσουν ένα τσάι με θεραπευτικές επίσης ιδιότητες.

Κινεζικές μελέτες δείχνουν ότι αναστέλλουν ορισμένες από τις γονιδιακές μεταλλάξεις που οδηγούν σε καρκίνο, ενώ ο καρπός Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) έχει αντικαρκινικές και ανοσοτονωτικές ιδιότητες.

Επιπλέον, μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό με τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας ή θεραπείας με ακτινοβολία για τον καρκίνο.

Τα Γκότζι Μπέρι περιέχουν και γερμάνιο, ένα ορυκτό που θεωρείται ότι έχει ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες.

Τα ασιατικά αυτά φρούτα έχουν την ικανότητα να καταπολεμήσουν τους δύο βασικούς παράγοντες που προάγουν τις καρδιακές παθήσεις, την οξειδωμένη χοληστερόλη και την αυξημένη αρτηριακή πίεση.

Επίσης, εκτιμάται ότι τα Γκότζι Μπέρι εμπλουτίζουν το αίμα με θρεπτικά συστατικά και προάγουν την κυκλοφορία του, και αποτελούν εξαιρετικό βοήθημα στη διατήρηση της καλής όρασης και στη βελτίωσή της.

Το Γκότζι Μπέρι μπορεί να καταναλωθεί σε καθημερινή βάση, για να προσφέρει γενική ευεξία.

Πηγή : http://www.thebest.gr   Γιώτα Κοντογεωργοπούλου

Λίγα λόγια για το συντάκτη του άρθρου

Author: Νέοι Καιροί εν Αιγίω Email:[email protected]

Προηγούμενο άρθρο“Ιστορίες της Αιγιάλειας”
Επόμενο άρθροΗμερήσια Ενημέρωση Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων