Συντάχθηκε από Θεοδώρα Μπίτα, Ιατρό-Νεφρολόγο

Τιμητική εκδήλωση για τον αείμνηστο Δήμαρχο Αιγίου Γεώργιο Παναγόπουλο πραγματοποιήθηκε στις 25 Νοεμβρίου 2018, στο κινηματοθέατρο “Απόλλων” στο Αίγιο.

 Η πολιτική οξυδέρκεια και η ρεαλιστική διανόηση συναντήθηκαν με τρόπο μοναδικό στο πρόσωπο του αείμνηστου Δημάρχου, με αποτέλεσμα η πόλη να γνωρίσει μια λαμπρή περίοδο, ενώ ταυτόχρονα τέθηκαν οι βάσεις για μεγάλα έργα τα οποία ακόμα ξεπροβάλλουν.

 Υπήρξε νομικός, ιστορικός και συγγραφέας. Συγκέντρωσε μεγάλο ιστορικό υλικό για την πόλη του Αιγίου, το οποίο φυλάσσεται στο τοπικό Ιστορικό Αρχείο, ενώ βραβεύτηκε τιμητικά από την Ακαδημία Αθηνών για δύο από τα βιβλία του.

Κύριος στόχος του ήταν να αναδείξει την ιστορική, πνευματική και καλλιτεχνική παράδοση του Αιγίου από την εποχή της αρχαιότητας έως και σήμερα. Ως την “πόλη των Συνεδρίων και των Συνελεύσεων”, χαρακτήριζε ο ίδιος την πόλη του Αιγίου, κάνοντας έμμεση αναφορά στη Συνέλευση για την εκστρατεία της Τροίας που φαίνεται να έλαβε χώρα κοντά στο ναό του Ομαγυρίου Διός, στη σημερινή παραλία του Αιγίου, αλλά και στην προεπαναστατική Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας το 1821, για την οποία έδωσε μεγάλο αγώνα να καθιερωθεί ως επίσημη αργία της πόλης, κάτι το οποίο επετεύχθη μόλις πέρυσι.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, έθεσε τα θεμέλια για τη δημιουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αιγίου, αλλά και για τη Δημοτική Πινακοθήκη. Αξιοσημείωτο είναι μάλιστα πως χάρισε πίνακες της προσωπικής του συλλογής και αγόρασε και άλλους με δικούς του πόρους. Αναβίωσαν τα Ελίκεια-Ανθεστήρια και ιδρύθηκε η Εταιρεία των Φίλων της Αρχαίας Ελίκης, δείχνοντας με τον τρόπο αυτό τη σημασία που έδινε για την εύρεση και ανάδειξη της πόλης της αρχαίας Ελίκης, ως πυλώνα ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής.

Πρωτοστάτησε στην ίδρυση της Φιλοτελικής Εταιρίας, του Σκακιστικού Ομίλου και του Χορευτικού Ομίλου. Έθεσε τις βάσεις για την αναπαλαίωση δύο σημαντικών νεοκλασικών κτιρίων της πόλης: της παλαιάς Δημοτικής Αγοράς (έργο του Έρνεστ Τσίλερ) που σήμερα στεγάζει το Αρχαιολογικό Μουσείο και του Παλαιού Νοσοκομείου (σημερινού Πολιτιστικού Κέντρου).

Στα σχέδιά του ήταν επίσης η ανάπλαση της παραλιακής ζώνης του Αιγίου, έργο που ολοκληρώνεται και αυτό σταδιακά τα τελευταία χρόνια. Με τη συμβολή εξειδικευμένων επιστημόνων κατεδάφισε μερικές ερειπωμένες σταφιδαποθήκες και ονειρεύτηκε την αναβίωση του Άλσους του Ομαγυρίου Διός από τον σημερινό Σιδηροδρομικό Σταθμό έως το νέο λιμάνι, έργο που έμεινε μερικώς ανεκπλήρωτο και αμφιλεγόμενο για κάποιους.

Τέλος, με δικές του ενέργειες ανεγέρθηκε το 1955, είκοσι χρόνια (!) πριν γίνει Δήμαρχος, το κτίριο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, το θέατρο που στεγάζει και σήμερα τη Φιλαρμονική Αιγίου “Ευτέρπη”. Όντας και ο ίδιος μουσικός της Φιλαρμονικής, δεν έκρυψε ούτε στιγμή την αγάπη του για αυτή και μέχρι την τελευταία πνοή της ζωής του την ευεργέτησε με όποιο τρόπο μπορούσε.

Την ιδιαίτερη σχέση του με την “Ευτέρπη” περιέγραψε με τρόπο γλαφυρό ο τέως πρόεδρός της, μηχανικός κ. Νίκος Τσάνης, ενώ ιδιαίτερη αναφορά στον αγώνα του αείμνηστου Δημάρχου για την ανάδειξη της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας έκανε η πρόεδρος της ΙΛΕΑ, φιλόλογος κ. Βάνα Μπεντεβή.

Η όμορφη αυτή εκδήλωση έκλεισε μουσικά από τη Φιλαρμονική Αιγίου που τόσο αγάπησε ο Γεώργιος Παναγόπουλος. Οι νεαροί μουσικοί απέδωσαν με δεξιοτεχνία, επιτυχίες του ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου, υπό τη διεύθυνση των μαέστρων Λεωνίδα και Αντώνη Χαραλαμπόπουλου και καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό.

Αναμφισβήτητα, ο Δήμαρχος Γεώργιος Παναγόπουλος αποτέλεσε μία από τις σημαντικότερες μορφές, αν όχι τη σημαντικότερη, της μεταπολιτευτικής ζωής της πόλης του Αιγίου και άφησε πίσω του ένα όραμα που ακόμα ανθίζει και αποδίδει καρπούς. Η μη επανεκλογή του τον πίκρανε, όχι από προσωπική ματαιοδοξία, αλλά γιατί τον εμπόδισε να πραγματώσει το μεγαλόπνοο σχέδιό του που δεν ήταν άλλο από από την ανάδειξη του Αιγίου ως σημείου αναφοράς της σύγχρονης Ελλάδας.

Μακάρι να βρεθούν κάποια στιγμή ανάλογοι οραματιστές που με πάθος και γνώση να δώσουν στην πόλη μας την ώθηση που της αξίζει.

Λίγα λόγια για το συντάκτη του άρθρου

Author: Διαχειριστής Email:[email protected]

Προηγούμενο άρθροΗ ανάπλαση στο Αίγιο … και το γεφύρι της Άρτας !
Επόμενο άρθροΗ καφενειακή πολιτική εύκολη…