Συντάχθηκε από Degre

Το όνομά του προέρχεται από τη χημική του σύσταση, διότι περιέχει ασβέστιο.

Είναι μία πέτρα που αγαπήθηκε πολύ στη Βαβυλωνία, Ασσυρία, Αίγυπτο και Ρώμη και τη θαυμάζουμε σε γλυπτά και μωσαϊκά.

Θεωρείται πέτρα που ενεργεί στη καρδιά και στο νευρικό σύστημα.

Στις Η.Π.Α. βρίσκουμε τον όνυχα της Γιούτα.

Το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ έχει έναν επεξεργασμένο λίθο από τον Καναδά… 1260 καρατίων. Τον βρίσκουμε σε διάφορες ποικιλίες και χρώματα.

Πρέπει να προστατεύεται από χτυπήματα, αλλαγές θερμοκρασίας και τον καθαρίζουμε μόνο με νερό και σαπούνι.

Δεν χρησιμεύει στους ερωτευμένους διότι πιστεύεται πως δεν είναι πέτρα καλού οιωνού. Φορεμένος σε κολιέ γύρω από τον λαιμό, λένε πως πάγωνε την αγάπη.

Οι Πέρσες και οι Ινδιάνοι πίστευαν ότι το να φορά κανείς όνυχα προστατεύεται από το κακό μάτι και ότι μείωνε τους πόνους του τοκετού!

Είναι ημιδιαφανής σε διαφανή και χρησιμοποιείται για το Καμέο. Ο λεγόμενος «μαύρος όνυχας» που χρησιμοποιείται για κοσμήματα… δεν είναι όνυχας είναι Χαλκηδόνιος (μία ποικιλία του Κουάρτζ) βαμμένος σε μαύρο χρώμα.

Ας μη συγχέουμε το κουάρτζ με τον όνυχα του σπηλαίου, που βρίσκεται στους σταλακτίτες και στους σταλαγμίτες των σπηλαίων.

Ο όνυχας του σπηλαίου είναι διαφορετικό υλικό, πολύ μαλακότερος και πολύ πιο φθηνός!

Με την αγάπη μου

Degré

Δέσποινα Γρηγοριάδου 

Λίγα λόγια για το συντάκτη του άρθρου

Author: Δέσποινα Γρηγοριάδου Email:[email protected]

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στην Ανάληψη.


Κόρη του Φωκίωνος και της Χριστίνας Γρηγοριάδη εκ Κωνσταντινουπόλεως.

-Φοίτησε στο Ελληνοελβετικό δημοτικό Αγλαΐας Σχοινά και στη συνέχεια στο Ελληνογαλλικό κολλέγιο Calamari. Αυτό ήσαν δύο ιστορικά σχολεία της Θεσσαλονίκης.

-Από μικρή είχε μία ιδιαίτερη κλήση στον γραπτό λόγο και πήρε από την Εθνική Τράπεζα το Πρώτο βραβείο στη Θεσσαλονίκη για την έκθεση που έγραψε με θέμα: «Η Αποταμίευση».

-Είχε κλήση επίσης στην Ιστορία, στη Γεωγραφία, με αποτέλεσμα αργότερα να γίνει επίτιμο μέλος του National Geographic.

-Γνωρίζει άριστα Γαλλικά με δίπλωμα από τη Γαλλική Λαϊκή Αποστολή (Μission Laique Francaise).

-Γνωρίζει πολύ καλά Αγγλικά.

-Φοίτησε στο Γερμανικό Ινστιτούτο Goethe αλλά δεν ολοκλήρωσε το εντατικό τμήμα σπουδών, διότι παντρεύτηκε 19 ετών. Είναι αλήθεια ότι τη θλίβει πολύ το γεγονός ότι άφησε τη Γερμανική γλώσσα και το πιάνο που η μητέρα της (πολύ καλή πιανίστα) την εκπαίδευε.

-Από πολύ μικρή ζωγράφιζε, κεντούσε και έγραφε ποιήματα. Σκέπτεται να εκδώσει τη πρώτη ποιητική της συλλογή.

-Από βιώματα που έχει και λόγω της έφεσης της στις ξένες γλώσσες, καταλαβαίνει και Ιταλικά και Τουρκικά, αλλά δυσκολεύεται να μιλήσει! Στόχος της είναι να μάθει και πιστεύει φανατικά στη δια βίου μάθηση.

-Εργάσθηκε στη Γερμανική Καπνεμπορική Εταιρεία Intertab, S.A και στην Αμερικάνικη Καπνεμπορική Εταιρεία Gretoba, S.A, καθώς και στη ΔΕΗ με σύμβαση.

-Μετά διορίσθηκε στο Υπουργείο Δημοσίων Έργων σαν Μεταφράστρια-Διερμηνέας και συνταξιοδοτήθηκε με 22 χρόνια υπηρεσία.

-Είναι παντρεμένη με τον Γεωτεχνικό- Περιβαλλοντολόγο Ηλία Ασπρούκο, προϊστάμενο στο ΥΠΕΧΩΔΕ και έχει μία κόρη τη Χριστίνα, πτυχιούχο Γαλλικής Φιλολογίας, και μία εγγονή 4 ετών τη Μαριάννα.

-Εκλεγόταν επί σειρά ετών με τη ΔΑΚΕ που ήταν ιδρυτικό μέλος στην ΠΟΣΥΠΕΧΩΔΕ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημ. Έργων).

-Έλαβε μέρος ως εκλεγμένη σύνεδρος σε 3 συνέδρια της Νέας Δημοκρατίας περισσότερο για αλλαγή απόψεων και λιγότερο από «κομματικό χρέος», δεδομένου ότι διαφωνεί σε πολλά, ιδιαίτερα δε σε γυναικεία θέματα, περιβάλλοντος και εργασιακά!

-Σπούδασε και αποφοίτησε με άριστα Ιστορία Τέχνης, Ιστορία Τέχνης μη Δυτικών Χωρών, Ζωγραφική και Χρωματολογία, Επικοινωνία-Δημόσιες Σχέσεις και Εικαστικό Κόσμημα, στο ATHENS COLLEGE OF FINE ARTS (University of Bolton) και πήρε μέρος σε πολλά σεμινάρια που αφορούν τη Τέχνη. Κάνει συνέχεια οδοιπορικά που αφορούν τη Τέχνη των Λαών και αρθρογραφεί.

-Είναι συνεργάτης στο εφημεριδοπεριοδικό «ΝΕΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΕΝ ΑΙΓΙΩ» όπου εκδότρια είναι η κόρη της.

-Η κατασκευή του Εικαστικού Κοσμήματος ιδιαίτερα τη συγκινεί και ήδη έκανε μία επιτυχή έκθεση στη ΧΕΝ Γλυφάδας.

-Από μικρό παιδί δούλευε (παράλληλα με το σχολείο) στο δικηγορικό γραφείο του παππού της ποινικολόγου Εμμανουήλ Λεωνίδα. 

Προηγούμενο άρθροΗ Φεγγαρόπετρα (Moonstone) ή Σεληνόλιθος
Επόμενο άρθροΤο διαμάντι