Το μέτωπο που άνοιξε ο Τζόρτζ Μπούς ο Νεότερος στο Αφγανιστάν το 2001 και στο Ιράκ το 2003 μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου το διόρθωσε ο Μάικ Πομπέο με τις ειρηνευτικές “Συμφωνίες του Αβραάμ” μεταξύ Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με του Μπαχρέιν για τις οποίες συμφωνούν Τραμπ και Μπάιντεν.

Με τις συμφωνίες αυτές οι ΗΠΑ δημιουργούν ένα ρήγμα στην καρδιά του σουνιτικού Ισλάμ και παράλληλα αποσταθεροποιούν την ηγεσία του Ερντογάν στο σύνολο των Μουσουλμάνων Αδελφών. Θα πρέπει δε να επισημάνουμε ότι ο μέγιστος κίνδυνος ασφάλειας για το Ισραήλ είναι ο άξονας Μόσχας-Άγκυρας-Τεχεράνης. Οι παραπάνω συμφωνίες ισχυροποιούν την θέση του Ισραήλ.

Το “ρήγμα” αυτό που δημιούργησαν οι ΗΠΑ πρέπει να το εκμεταλλευτεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αποδεχθεί το μοντέλο της Ελληνοτουρκικής προσέγγισης που επιδίωξαν μέχρι σήμερα οι ΗΠΑ. Ας ελπίσουμε ότι η επίσκεψη Πομπέο θα βοήθησε προς αυτήν την κατεύθυνση.

Πιστεύω ότι η επίσκεψη Πομπέο εντάσσεται στην προσπάθεια των Αμερικανών να προετοιμαστούν για τυχόν ανεπιθύμητες παρενέργειες της οργής του Ερντογάν που θα προκύψουν από τις συμφωνίες του Αβραάμ

Η βάση του Ιντσιρλίκ υπολείπεται κατά πολύ αυτής της Σούδας για τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το μεγαλοπρεπές αυτό “ρήγμα” επιτρέπει την οικοδόμηση όλων εκείνων των ικανών συμμαχιών που θα περιθωριοποιήσουν τον ρόλο της Τουρκίας. Για όλους αυτούς τους λόγους δίνεται μια μεγάλη ευκαιρία στον Κ. Μητσοτάκη να δρομολογήσει νέες “εθνικές κινήσεις”.

Προηγούμενο άρθροΤο Σταυρόλεξο του Παντογνώστη Σταυρόλεξο ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020
Επόμενο άρθροΜήπως κινδυνεύουμε να γίνουμε ένα προτεκτοράτο της Μέρκελ που επιδιώκει να γίνουμε δορυφόρος της Τουρκίας;