Γράφει: η Δέσποινα ΓρηγοριάδουΗ Μικρασία (η Αζιμινερία, όπως έλεγαν οι Ρωμηοί, απ’ το: Asie Mineure) μου ήταν πολύ οικεία πολύ πριν πατήσω τα χώματά της, από αφηγήσεις Μικρασιατισών που ήσαν φίλες της γιαγιάς μου, άσχετα αν η ίδια ήταν Πολίτισσα! Τις… ένωνε ο αέρας, η … Εγγύς Ανατολή!Έτσι ένα καλοκαίρι έφθασα σε… τσιμεντοποιημένα θέρετρα που αποκρύπτουν την ομορφιά των παραλίων και την αδικούν!Ακολουθήσαμε τη διαδρομή από τα Δαρδανέλια ως τη Λυκία!Μαγεύτηκα στα 2.400 χλμ. της διαδρομής σε 14 ημέρες. Είχαμε νοικιάσει πουλμανάκι από πρακτορείο στη Πόλη. Περάσαμε τα Δαρδανέλια μέχρι τη Μάκρη. |
Περάσαμε Καλλίπολη, θαυμάζοντας τον Ελλήσποντο. Τα Δαρδανέλια (Τσανάκαλε- Canakkale) είναι μία πόλη με άπλα όπου ψώνισα ωραιότατα χρωματιστά κεραμικά που το χαρακτηριστικό τους είναι τα γεωμετρικά σχέδια και βεβαίως δεν παρέλειψα να φάω τυροχαλβά (peynir helvasil). Μετά πήγαμε στη Τροία που σαγηνεύει τη φαντασία του δυτικού κόσμου.
Ο Heinrich Schlieman έκανε ανασκαφές φέροντας τη Τροία από τον μύθο, στην ιστορία.
Ο οικισμός της Άσσου κατοικείται από την εποχή του Χαλκού και εκεί θαυμάζουμε τα ελληνιστικά τείχη! Την Ακρόπολη στολίζει ο δωρικός ναός της Αθηνάς με πανοραμική θέα της Λέσβου. Μετά επισκεφτήκαμε το Αϊβαλί (Κυδωνίες) που πάντα θα μας θυμίζει τους Ηλία Βενέζη και Φώτη Κόντογλου.
Το Αϊβαλί άνθησε οικονομικά και πολιτιστικά χάρη στους Ρωμηούς και ήταν δεύτερη τη τάξει μετά τη Σμύρνη. Χάρηκα ωραιότατα νεοκλασικά Ρωμηών με τριανταφυλλένια πέτρα! Μετά επισκεφθήκαμε το Μοσχονήσι, όπου ο Ταξιάρχης είναι ακόμα λαβωμένος από το σεισμό του 1944 με τις υπέροχες τοιχογραφίες.
Μετά πήγαμε στη Πέργαμο (Bergama), στη Παλαιά Φώκαια (Eski Foca)και τέλος φθάσαμε στη Σμύρνη (Izmir) που η Ρωμαϊκή αγορά, ο Πύργος του Ωρολογιού, ο ναός του Αγίου Πολυκάρπου, η εκκλησία των Ιησουιτών, η προκυμαία, το μέγαρο Καπετανάκη, το Καρατάσι και βεβαίως το Αρχαιολογικό μουσείο μας ενθουσίασαν. Μετά επισκεφθήκαμε τα Βουρλά (Urla), τον Κιρκιντζέ (Sirince),την Έφεσο (Efes), τη Λυκία και τη Μάκρη!
Όλα αυτά τα μέρη μυρίζουν Ρωμιοσύνη, Ελλάδα! Μήπως θα’ πρεπε μία τέτοια εκδρομή να οργανωθεί και από την πόλη μας; Προσωπικά μου’ μεινε αξέχαστη!
Ιωνία, αλησμόνητη αγαπημένη!
Δέσποινα Γρηγοριάδου
Λίγα λόγια για το συντάκτη του άρθρου
Author: Δέσποινα Γρηγοριάδου Email:[email protected]
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στην Ανάληψη.
Κόρη του Φωκίωνος και της Χριστίνας Γρηγοριάδη εκ Κωνσταντινουπόλεως.
-Φοίτησε στο Ελληνοελβετικό δημοτικό Αγλαΐας Σχοινά και στη συνέχεια στο Ελληνογαλλικό κολλέγιο Calamari. Αυτό ήσαν δύο ιστορικά σχολεία της Θεσσαλονίκης.
-Από μικρή είχε μία ιδιαίτερη κλήση στον γραπτό λόγο και πήρε από την Εθνική Τράπεζα το Πρώτο βραβείο στη Θεσσαλονίκη για την έκθεση που έγραψε με θέμα: «Η Αποταμίευση».
-Είχε κλήση επίσης στην Ιστορία, στη Γεωγραφία, με αποτέλεσμα αργότερα να γίνει επίτιμο μέλος του National Geographic.
-Γνωρίζει άριστα Γαλλικά με δίπλωμα από τη Γαλλική Λαϊκή Αποστολή(Μission Laique Francaise).
-Γνωρίζει πολύ καλά Αγγλικά.
-Φοίτησε στο Γερμανικό Ινστιτούτο Goethe αλλά δεν ολοκλήρωσε το εντατικό τμήμα σπουδών, διότι παντρεύτηκε 19 ετών. Είναι αλήθεια ότι τη θλίβει πολύ το γεγονός ότι άφησε τη Γερμανική γλώσσα και το πιάνο που η μητέρα της(πολύ καλή πιανίστα) την εκπαίδευε.
-Από πολύ μικρή ζωγράφιζε, κεντούσε και έγραφε ποιήματα. Σκέπτεται να εκδώσει τη πρώτη ποιητική της συλλογή.
-Από βιώματα που έχει και λόγω της έφεσης της στις ξένες γλώσσες, καταλαβαίνει και Ιταλικά και Τουρκικά, αλλά δυσκολεύεται να μιλήσει! Στόχος της είναι να μάθει και πιστεύει φανατικά στη δια βίου μάθηση.
-Εργάσθηκε στη Γερμανική Καπνεμπορική Εταιρεία Intertab, S.A και στην Αμερικάνικη Καπνεμπορική Εταιρεία Gretoba, S.A, καθώς και στη ΔΕΗ με σύμβαση.
-Μετά διορίσθηκε στο Υπουργείο Δημοσίων Έργων σαν Μεταφράστρια-Διερμηνέας και συνταξιοδοτήθηκε με 22 χρόνια υπηρεσία.
-Είναι παντρεμένη με τον Γεωτεχνικό- Περιβαλλοντολόγο Ηλία Ασπρούκο, προϊστάμενο στο ΥΠΕΧΩΔΕ και έχει μία κόρη τη Χριστίνα, πτυχιούχο Γαλλικής Φιλολογίας, και μία εγγονή 4 ετών τη Μαριάννα.
-Εκλεγόταν επί σειρά ετών με τη ΔΑΚΕ που ήταν ιδρυτικό μέλος στην ΠΟΣΥΠΕΧΩΔΕ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημ. Έργων).
-Έλαβε μέρος ως εκλεγμένη σύνεδρος σε 3 συνέδρια της Νέας Δημοκρατίας περισσότερο για αλλαγή απόψεων και λιγότερο από «κομματικό χρέος», δεδομένου ότι διαφωνεί σε πολλά, ιδιαίτερα δε σε γυναικεία θέματα, περιβάλλοντος και εργασιακά!
-Σπούδασε και αποφοίτησε με άριστα Ιστορία Τέχνης, Ιστορία Τέχνης μη Δυτικών Χωρών, Ζωγραφική και Χρωματολογία, Επικοινωνία-Δημόσιες Σχέσεις και Εικαστικό Κόσμημα, στο ATHENS COLLEGE OF FINE ARTS(University of Bolton) και πήρε μέρος σε πολλά σεμινάρια που αφορούν τη Τέχνη. Κάνει συνέχεια οδοιπορικά που αφορούν τη Τέχνη των Λαών και αρθρογραφεί.
-Είναι συνεργάτης στο εφημεριδοπεριοδικό «ΝΕΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΕΝ ΑΙΓΙΩ» όπου εκδότρια είναι η κόρη της.
-Η κατασκευή του Εικαστικού Κοσμήματος ιδιαίτερα τη συγκινεί και ήδη έκανε μία επιτυχή έκθεση στη ΧΕΝ Γλυφάδας.
-Από μικρό παιδί δούλευε(παράλληλα με το σχολείο) στο δικηγορικό γραφείο του παππού της ποινικολόγου Εμμανουήλ Λεωνίδα