Συντάχθηκε από Δέσποινα Γρηγοριάδου

Σήμερα φίλοι μου θα βρεθούμε στα Τίρανα, μία πόλη υπό ακμή μετά τη πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού. Το αποφασίσαμε ξαφνικά, ούτως ή άλλως είναι 40 λεπτά με το αεροπλάνο από τη Θεσσαλονίκη και βρίσκεις στο κέντρο της πόλης ξενοδοχείο από 30€ έως 60€ με ωραιότατο πρωινό.

Το νόμισμα τους είναι το Λεκ και το αεροδρόμιο των Τιράνων είναι η Nënë Tereza. Από πλευράς ιστορίας τα Τίρανα ιδρύθηκαν από τον Sulejman Bargjini, αλλά χτίστηκαν από τον Αυτοκράτορα Ιουστινιανό το 520 μ.Χ. ο οποίος ερχόταν συχνά στο Δυρράχιο και στα Τίρανα.

Οι Αλβανοί είναι απόγονοι των Ιλλυριών. Το όνομα tërrëna=πεσμένα… βγήκε από τις κατολισθήσεις από το βουνό που έδωσε το όνομα στη πόλη.

Το 1943 είναι υπό τη ναζιστική κυριαρχία του Μουσολίνι και το 1944 καταλαμβάνεται από τον Εβρέμ Χότζα και η χώρα έμεινε μισό αιώνα υπό πλήρη απομόνωση. Τώρα προοδεύουν με γοργούς ρυθμούς και ανταστηλώθηκαν οι προσόψεις (facades) των νεοκλασικών αρχιτεκτονημάτων.

Αυτά που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε είναι το βουνό Dajti, μόλις 15 λεπτά από το κέντρο της πόλης με ταξί, όπου με το Τελεφερίκ Express  και από ύψος 1230 μ. θα απολαύσετε μία απίστευτη ομορφιά και βέβαια μπορείτε να κάνετε πεζοπορία και ποδήλατο για 4 χιλιόμετρα. Στο τέλος αυτής της διαδρομής θα βρείτε ωραιότατες καφετέριες και εστιατόρια με καλό φαγητό.

Βόλτα επίσης μπορείτε να κάνετε στο Grand Park (Parku I Madh) όπου θα δείτε πολλές οικογένειες να κάνουν τον περίπατό τους και σίγουρα θα εντυπωσιαστείτε από τις όμορφες νεαρές Αλβανίδες που είναι πολύ προσεγμένα ντυμένες. Βεβαίως δεν θα’ χετε πρόβλημα γλώσσας, Ελληνικά και Αγγλικά μιλούν πολλοί.

Το κέντρο της πόλης είναι η Πλατεία Σκεντέρμπεη μία τεράστια πλατεία, μία πλατεία των αντιθέσεων. Στο Κέντρο θα δείτε το Μνημείο του Σκεντέρμπεη.

Επίσης αξίζει τον κόπο να επισκεφτείτε το νέο υπερσύχρονο γήπεδο του Κεμάλ Σταφά, το Τζαμί Ετχέμ Μπέη και στο πρόγραμμα σας βάλτε πρώτο το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο για να κάνετε μία εξαιρετική ιστορική αναδρομή από τα αρχαιολογικά ευρήματα.

Στη Κεντρική πλατεία Σκεντέρμπεη, πλάι στο τζαμί θα ανεβείτε οπωσδήποτε στον Πύργο του Ρολογιού (Clock Tower) και θα απολαύσετε από ψηλά τη πόλη. Έχετε υπόψη σας πως 15 χιλιόμετρα από τα Τίρανα, βρίσκεται το Κάστρο Πετρέλα που είναι ότι πρέπει για ημερήσια εκδρομούλα, αφού βέβαια πρώτα εξαντλήσετε τα αξιοθέατα της πόλης των Τιράνων.

Η Συνοικία Blokku είναι πολύ ενδιαφέρουσα, είναι υπέροχη και γεμάτη εστιατόρια, bars και καφετέριες.

Είναι η πιο δημοφιλής συνοικία για φοιτητές και νεολαία, για διασκέδαση και γεμάτη καταστήματα όπου θα βρείτε ότι θέλετε. Οι πολυκατοικίες που βρίσκονται εκεί έχουν καλυφτεί από γκράφιτι.

Σκεφτείτε πως κάποτε ήταν μπλοκ, όπου έμεναν μόνο στελέχη του κομουνιστικού καθεστώτος, τώρα είναι η πιο μοδάτη περιοχή!

Βρήκαμε ένα απίθανο εστιατόριο όπου φάγαμε Ελμπασάν Ταβά, οι Αλβανοί έμαθαν να το μαγειρεύουν από τους Μουσουλμάνους, είναι πολίτικο φαγητό και το μαγείρευε και η μητέρα μου!… Συγκινήθηκα! Είχα να το γευθώ πολλά χρόνια, είναι αρνάκι στο φούρνο με γιαούρτι και αυγά, ένα όνειρο!

Γυρίσαμε στη Θεσσαλονίκη πάλι με το αεροπλάνο γιατί είχαμε βγάλει και εισιτήριο γυρισμού. Θα’ θελα να γύριζα με το πούλμαν να δω το Δυρράχιο, το Αργυρόκαστρο, το Τεπελένι τη πατρίδα του Αλή Πασά και τέλος να κάνω ένα μπανάκι στους Αγίους Σαράντα!

Λέτε, να τα καταφέρουμε και να ξαναπάμε; Γιατί όχι!

Προς το παρόν αποκόμισα ωραίες παραστάσεις, 2 υφαντές κουβέρτες του αργαλειού ολόμαλλες σε γήινα χρώματα και μία ξυλόγλυπτη θήκη για περιοδικά! Όπου και να πάω κάτι θα ψωνίσω, είναι κανόνας. Εξάλλου ποτέ δεν παίρνω ακριβά πράγματα, παίρνω ότι δεν βρίσκω στην Ελλάδα! 

Έχετε την αγάπη μου ! 

Δέσποινα Γρηγοριάδου

Λίγα λόγια για το συντάκτη του άρθρου

Author: Δέσποινα Γρηγοριάδου Email:[email protected]

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στην Ανάληψη.


Κόρη του Φωκίωνος και της Χριστίνας Γρηγοριάδη εκ Κωνσταντινουπόλεως.

-Φοίτησε στο Ελληνοελβετικό δημοτικό Αγλαΐας Σχοινά και στη συνέχεια στο Ελληνογαλλικό κολλέγιο Calamari. Αυτό ήσαν δύο ιστορικά σχολεία της Θεσσαλονίκης.

-Από μικρή είχε μία ιδιαίτερη κλήση στον γραπτό λόγο και πήρε από την Εθνική Τράπεζα το Πρώτο βραβείο στη Θεσσαλονίκη για την έκθεση που έγραψε με θέμα: «Η Αποταμίευση».

-Είχε κλήση επίσης στην Ιστορία, στη Γεωγραφία, με αποτέλεσμα αργότερα να γίνει επίτιμο μέλος του National Geographic.

-Γνωρίζει άριστα Γαλλικά με δίπλωμα από τη Γαλλική Λαϊκή Αποστολή(Μission Laique Francaise).

-Γνωρίζει πολύ καλά Αγγλικά.

-Φοίτησε στο Γερμανικό Ινστιτούτο Goethe αλλά δεν ολοκλήρωσε το εντατικό τμήμα σπουδών, διότι παντρεύτηκε 19 ετών. Είναι αλήθεια ότι τη θλίβει πολύ το γεγονός ότι άφησε τη Γερμανική γλώσσα και το πιάνο που η μητέρα της(πολύ καλή πιανίστα) την εκπαίδευε.

-Από πολύ μικρή ζωγράφιζε, κεντούσε και έγραφε ποιήματα. Σκέπτεται να εκδώσει τη πρώτη ποιητική της συλλογή.

-Από βιώματα που έχει και λόγω της έφεσης της στις ξένες γλώσσες, καταλαβαίνει και Ιταλικά και Τουρκικά, αλλά δυσκολεύεται να μιλήσει! Στόχος της είναι να μάθει και πιστεύει φανατικά στη δια βίου μάθηση.

-Εργάσθηκε στη Γερμανική Καπνεμπορική Εταιρεία Intertab, S.A και στην Αμερικάνικη Καπνεμπορική Εταιρεία Gretoba, S.A, καθώς και στη ΔΕΗ με σύμβαση.

-Μετά διορίσθηκε στο Υπουργείο Δημοσίων Έργων σαν Μεταφράστρια-Διερμηνέας και συνταξιοδοτήθηκε με 22 χρόνια υπηρεσία.

-Είναι παντρεμένη με τον Γεωτεχνικό- Περιβαλλοντολόγο Ηλία Ασπρούκο, προϊστάμενο στο ΥΠΕΧΩΔΕ και έχει μία κόρη τη Χριστίνα, πτυχιούχο Γαλλικής Φιλολογίας, και μία εγγονή 4 ετών τη Μαριάννα.

-Εκλεγόταν επί σειρά ετών με τη ΔΑΚΕ που ήταν ιδρυτικό μέλος στην ΠΟΣΥΠΕΧΩΔΕ(Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημ. Έργων).

-Έλαβε μέρος ως εκλεγμένη σύνεδρος σε 3 συνέδρια της Νέας Δημοκρατίας περισσότερο για αλλαγή απόψεων και λιγότερο από «κομματικό χρέος», δεδομένου ότι διαφωνεί σε πολλά, ιδιαίτερα δε σε γυναικεία θέματα, περιβάλλοντος και εργασιακά!

-Σπούδασε και αποφοίτησε με άριστα Ιστορία Τέχνης, Ιστορία Τέχνης μη Δυτικών Χωρών, Ζωγραφική και Χρωματολογία, Επικοινωνία-Δημόσιες Σχέσεις και Εικαστικό Κόσμημα, στο ATHENS COLLEGE OF FINE ARTS(University of Bolton) και πήρε μέρος σε πολλά σεμινάρια που αφορούν τη Τέχνη. Κάνει συνέχεια οδοιπορικά που αφορούν τη Τέχνη των Λαών και αρθρογραφεί.

-Είναι συνεργάτης στο εφημεριδοπεριοδικό «ΝΕΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΕΝ ΑΙΓΙΩ» όπου εκδότρια είναι η κόρη της.

-Η κατασκευή του Εικαστικού Κοσμήματος ιδιαίτερα τη συγκινεί και ήδη έκανε μία επιτυχή έκθεση στη ΧΕΝ Γλυφάδας.

-Από μικρό παιδί δούλευε (παράλληλα με το σχολείο) στο δικηγορικό γραφείο του παππού της ποινικολόγου Εμμανουήλ Λεωνίδα

Προηγούμενο άρθροΟδοιπορικό στην Αδριανούπολη
Επόμενο άρθροΟδοιπορικό στο Grasse (=Γκρας) της Προβηγκίας