Γράφει: η Δέσποινα Γρηγοριάδου

Η Λουμπλιάνα, το λέει τ’ όνομά της (=πολύ αγαπημένη) είναι η πρωτεύουσα της Σλοβενίας και… τι να πω, είναι γεμάτη Ιταλικό baroque και Art nouveau αρχιτεκτονήματα! Είναι δε η πιο μικρή πληθυσμιακά πρωτεύουσα της Ευρώπης. Σαν μικρογραφία της Βιέννης ή της Πράγας, αξίζει για τους καλλιτέχνες ή γενικότερα για τους ανθρώπους της Τέχνης! 

Τη διασχίζει ο ποταμός Ljubjlanica και JosePlenik τη μεταμόρφωσε σε μία καλαίσθητη πόλη. 

Οι κάτοικοι κυκλοφορούν πολύ χαρούμενοι με ποδήλατο λόγω των μικρών αποστάσεων! 

Δυτικά του ποταμού είναι η σύγχρονη πόλη, αριστερά  δε είναι η παλιά πόλη με το κάστρο και τα τείχη του! Η πλατεία Preseren έχει την ωραία εκκλησία baroque των Φραγκισκανών. Πολύ κοντά δε βρίσκεται η υπαίθρια αγορά που είναι γεμάτη καλλιτέχνες και αντίκες. 

Στη γέφυρα MajskiMost υπάρχουν οι 4 δράκοι και ο δράκος είναι το έμβλημα της Λιουμπλιάνα. 55 χιλιόμετρα από τη πόλη είναι η λίμνη Bled με ένα νησάκι-ζωγραφιά μέσα όπου υψώνεται το πιο παλιό κάστρο της Σλοβενίας. Με μια pletna =βάρκα κάνουμε τη βολτούλα μας! 

Ο θρύλος λέει ότι ο Ιάσων ήταν ο ιδρυτής  της πόλης με τους Αργοναύτες του που βρέθηκε εκεί κατά τύχη. Μετά εγκαταστάθηκαν οι Κέλτες και μετά οι Ρωμαίοι έδωσαν αστική μορφή στη πόλη. Μέχρι δε το 1918 ήταν υπό την κυριαρχία των Αμψούργων. Τώρα η πόλη έχει έναν νεανικό παλμό. 

Πηγαίνετε απαραιτήτως στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου. Το πάρκο Tivoli είναι από τα ωραιότερα πάρκα της Ευρώπης, έχει ποδηλατοδρόμους, συντριβάνια, μονοπάτια, αγάλματα και ο κατασκευαστής ήταν Γάλλος Γεωτεχνικός Περιβαλλοντολόγος. Ο άνδρας μου… δεν ξεκολλούσε από το Tivoli. 

Η Λιουμπλιάνα έχει 70.000 φοιτητές διότι το πανεπιστήμιο της είναι εξαιρετικό και η ζωή πολύ φθηνή. Αν δεν τρώτε αλογίσιο κρέας που είναι κάπως υπόξινο να τους το πείτε στο εστιατόριο. Θα αγοράσετε δε καταπληκτικά χειροποίητα κοσμήματα, κεντήματα, ξυλόγλυπτα, αντίκες, κρύσταλλα και δαντέλες. Αν έχετε δε κουράγιο πηγαίνετε μέχρι την Τεργέστη και τη Βενετία, ονειρεμένη εκδρομή!

Λίγα λόγια για το συντάκτη του άρθρου

Author: Δέσποινα ΓρηγοριάδουEmail:dgrigoriadou@neoikairoi.gr

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στην Ανάληψη.

Κόρη του Φωκίωνος και της Χριστίνας Γρηγοριάδη εκ Κωνσταντινουπόλεως.

-Φοίτησε στο Ελληνοελβετικό δημοτικό Αγλαΐας Σχοινά και στη συνέχεια στο Ελληνογαλλικό κολλέγιο Calamari. Αυτό ήσαν δύο ιστορικά σχολεία της Θεσσαλονίκης.

-Από μικρή είχε μία ιδιαίτερη κλήση στον γραπτό λόγο και πήρε από την Εθνική Τράπεζα το Πρώτο βραβείο στη Θεσσαλονίκη για την έκθεση που έγραψε με θέμα: «Η Αποταμίευση».

-Είχε κλήση επίσης στην Ιστορία, στη Γεωγραφία, με αποτέλεσμα αργότερα να γίνει επίτιμο μέλος του National Geographic.

-Γνωρίζει άριστα Γαλλικά με δίπλωμα από τη Γαλλική Λαϊκή Αποστολή(Μission Laique Francaise).

-Γνωρίζει πολύ καλά Αγγλικά.

-Φοίτησε στο Γερμανικό Ινστιτούτο Goethe αλλά δεν ολοκλήρωσε το εντατικό τμήμα σπουδών, διότι παντρεύτηκε 19 ετών. Είναι αλήθεια ότι τη θλίβει πολύ το γεγονός ότι άφησε τη Γερμανική γλώσσα και το πιάνο που η μητέρα της(πολύ καλή πιανίστα) την εκπαίδευε.

-Από πολύ μικρή ζωγράφιζε, κεντούσε και έγραφε ποιήματα. Σκέπτεται να εκδώσει τη πρώτη ποιητική της συλλογή.

-Από βιώματα που έχει και λόγω της έφεσης της στις ξένες γλώσσες, καταλαβαίνει και Ιταλικά και Τουρκικά, αλλά δυσκολεύεται να μιλήσει! Στόχος της είναι να μάθει και πιστεύει φανατικά στη δια βίου μάθηση.

-Εργάσθηκε στη Γερμανική Καπνεμπορική Εταιρεία Intertab, S.A και στην Αμερικάνικη Καπνεμπορική Εταιρεία Gretoba, S.A, καθώς και στη ΔΕΗ με σύμβαση.

-Μετά διορίσθηκε στο Υπουργείο Δημοσίων Έργων σαν Μεταφράστρια-Διερμηνέας και συνταξιοδοτήθηκε με 22 χρόνια υπηρεσία.

-Είναι παντρεμένη με τον Γεωτεχνικό- Περιβαλλοντολόγο Ηλία Ασπρούκο, προϊστάμενο στο ΥΠΕΧΩΔΕ και έχει μία κόρη τη Χριστίνα, πτυχιούχο Γαλλικής Φιλολογίας, και μία εγγονή 4 ετών τη Μαριάννα.

-Εκλεγόταν επί σειρά ετών με τη ΔΑΚΕ που ήταν ιδρυτικό μέλος στην ΠΟΣΥΠΕΧΩΔΕ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημ. Έργων).

-Έλαβε μέρος ως εκλεγμένη σύνεδρος σε 3 συνέδρια της Νέας Δημοκρατίας περισσότερο για αλλαγή απόψεων και λιγότερο από «κομματικό χρέος», δεδομένου ότι διαφωνεί σε πολλά, ιδιαίτερα δε σε γυναικεία θέματα, περιβάλλοντος και εργασιακά!

-Σπούδασε και αποφοίτησε με άριστα Ιστορία Τέχνης, Ιστορία Τέχνης μη Δυτικών Χωρών, Ζωγραφική και Χρωματολογία, Επικοινωνία-Δημόσιες Σχέσεις και Εικαστικό Κόσμημα, στο ATHENS COLLEGE OF FINE ARTS(University of Bolton) και πήρε μέρος σε πολλά σεμινάρια που αφορούν τη Τέχνη. Κάνει συνέχεια οδοιπορικά που αφορούν τη Τέχνη των Λαών και αρθρογραφεί.

-Είναι συνεργάτης στο εφημεριδοπεριοδικό «ΝΕΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΕΝ ΑΙΓΙΩ» όπου εκδότρια είναι η κόρη της.

-Η κατασκευή του Εικαστικού Κοσμήματος ιδιαίτερα τη συγκινεί και ήδη έκανε μία επιτυχή έκθεση στη ΧΕΝ Γλυφάδας.

-Από μικρό παιδί δούλευε (παράλληλα με το σχολείο) στο δικηγορικό γραφείο του παππού της ποινικολόγου Εμμανουήλ Λεωνίδα.