Συντάχθηκε από Δέσποινα Γρηγοριάδου
Το ερέθισμα να σας γράψω για την κυριολεκτικά πανέμορφη Προύσα ήταν… μία Τούρκικη καλογυρισμένη σειρά που δυστυχώς σταμάτησε και λεγόταν: “Instanbullu gelin”… που σημαίνει: Νύφη από την Κωνσταντινούπολη.
Δυστυχώς δεν έχω πολλές παραστάσεις από αυτή την πανέμορφη και καθαρή πόλη, διότι μείναμε μόνο δύο μέρες και ο άντρας μου είχε πυρετό προφανώς από ίωση, την οποία αντιμετώπισε με χάπια που μας έδωσε ένας ευγενέστατος φαρμακοποιός, που …ομολογουμένως μόνο που τον έβλεπες σου ενέπνεε εμπιστοσύνη!
Του πήρε τον σφυγμό, τον θερμομέτρησε, μου έδωσε τα χάπια και μου είπε: «- Νέος άνδρας είναι, σε ένα εικοσιτετράωρο θα είναι απολύτως καλά!»
Ήταν καλοκαίρι του 1982 και από την Κωνσταντινούπολη πήγαμε στην Προύσα -Σμύρνη -Αϊβαλί και μετά … απέναντι στη Μυτιλήνη όπου μας είχε στείλει … με μετάθεση ο κύριος Τσοχατζόπουλος!
Τις δύο μέρες λοιπόν που μείναμε στην Προύσα ο Ηλίας την έβγαλε στη βεράντα του ξενοδοχείου, που ήταν κτισμένο σε ύψωμα μέσα στο δάσος με θέαση όλη την πόλη της Προύσας και εγώ προσπάθησα να τη γυρίσω μόνη μου όσο μπορούσα!
Τα ελαχιστότατα Τουρκικά που έχω από ακούσματα, αλλά βασικά τα Γαλλικά για τους πιο ηλικιωμένους και τα Αγγλικά για τους νεότερους με βοηθούν πάντα στις «εξερευνήσεις» μου στην Τουρκία.
Η Προύσα είναι ονειρεμένη με τόσα πάρκα και τόσο πολύ πράσινο που διαθέτει! Πράσινο συντηρημένο, περιποιημένο! Έχει γύρω στα 3 εκατομμύρια κατοίκους και είναι πληθυσμιακά η τέταρτη πόλη της Τουρκίας.
Οφείλω δε να τονίσω ότι … τα γαλανά μάτια που είδα ήταν πολλά και υπέροχα και αυτό κάτι λέει,… για σκεφτείτε το!
… Εννοώ από πλευράς καταγωγής!
Το πρώτο που έκανα ήταν να πάω στο «Σκεπαστό παζάρι» και ομολογώ πως τα είδη είναι πολύ καλύτερα από το Kapali Garci=σκεπαστή αγορά της Πόλης!
Είναι κρίμα να πάει κανείς στην Προύσα και να μην αγοράσει μπουρνούζια από φίνο Αιγυπτιακό βαμβάκι, είναι… βελούδο! Είναι κρίμα να μην αγοράσει έστω… ένα κομμάτι ολομέταξο ύφασμα για να ράψει μία μπλούζα.
Είναι κρίμα να μην αγοράσει μία παλιά αγκράφα ζώνης όπως εγώ ή ένα ασημένιο καλοδουλεμένα βραχιόλι. Δεν είναι ακριβά!
Είναι δε κρίμα να μη φάει κανείς στη Προύσα Iskender Kebap και Kestane Sekeri= γκλασαρισμένα κάστανα.
Ακολουθώντας έναν group επισκέφτηκα το Πράσινο τζαμί (Yesil Camii) και τα Μαυσωλεία των Σουλτάνων που θεωρούσαν οι Σουλτάνοι την Bursa (τουρκιστί) ιερή πόλη.
Δεν πρόφτασα να πάω στο Ουλού που είναι το χιονοδρομικό κέντρο.
Θα πήγαινα αλλά θα αργούσα πολύ και ο Ηλίας θα ανησυχούσε.
Η δικτατορία φαινόταν καθαρά με δυο –δυο τους στρατιώτες σαν τους Χιώτες να γυρίζουν τριγύρω από τους ξένους!
Είδα από μακριά την Πανεπιστημιούπολη Ουλουντάγ, η αυτοβιομηχανία δε είναι το νούμερο ένα του εμπορίου της Προύσας.
Έπρεπε να γυρίσω στο ξενοδοχείο, οι άλλοι στο γκρουπ συνέχισαν για τα Μουδανιά που είναι το επίνειο.
Από πλευράς ιστορίας… η λέξη (ονομασία) Προύσα βγήκε από τον βασιλιά Προύσιο και ίσως αξίζει να προσθέσω πως ο δημιουργός του Καραγκιόζη ήταν Προυσιώτης.
Επίσης Προυσιώτες ήταν οι αείμνηστοι: Μανώλης Ανδρόνικος και Κάρολος Κουν.
Στο πρόγραμμα έχω τώρα… να επισκεφτώ την Καππαδοκία, να δούμε πότε θα καταφέρω να πάω!
Έχετε την αγάπη μου!
Δ. Γ.
Λίγα λόγια για το συντάκτη του άρθρου
Author: Δέσποινα Γρηγοριάδου Email:[email protected]
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στην Ανάληψη.
Κόρη του Φωκίωνος και της Χριστίνας Γρηγοριάδη εκ Κωνσταντινουπόλεως.
-Φοίτησε στο Ελληνοελβετικό δημοτικό Αγλαΐας Σχοινά και στη συνέχεια στο Ελληνογαλλικό κολλέγιο Calamari. Αυτό ήσαν δύο ιστορικά σχολεία της Θεσσαλονίκης.
-Από μικρή είχε μία ιδιαίτερη κλήση στον γραπτό λόγο και πήρε από την Εθνική Τράπεζα το Πρώτο βραβείο στη Θεσσαλονίκη για την έκθεση που έγραψε με θέμα: «Η Αποταμίευση».
-Είχε κλήση επίσης στην Ιστορία, στη Γεωγραφία, με αποτέλεσμα αργότερα να γίνει επίτιμο μέλος του National Geographic.
-Γνωρίζει άριστα Γαλλικά με δίπλωμα από τη Γαλλική Λαϊκή Αποστολή(Μission Laique Francaise).
-Γνωρίζει πολύ καλά Αγγλικά.
-Φοίτησε στο Γερμανικό Ινστιτούτο Goethe αλλά δεν ολοκλήρωσε το εντατικό τμήμα σπουδών, διότι παντρεύτηκε 19 ετών. Είναι αλήθεια ότι τη θλίβει πολύ το γεγονός ότι άφησε τη Γερμανική γλώσσα και το πιάνο που η μητέρα της (πολύ καλή πιανίστα) την εκπαίδευε.
-Από πολύ μικρή ζωγράφιζε, κεντούσε και έγραφε ποιήματα. Σκέπτεται να εκδώσει τη πρώτη ποιητική της συλλογή.
-Από βιώματα που έχει και λόγω της έφεσης της στις ξένες γλώσσες, καταλαβαίνει και Ιταλικά και Τουρκικά, αλλά δυσκολεύεται να μιλήσει! Στόχος της είναι να μάθει και πιστεύει φανατικά στη δια βίου μάθηση.
-Εργάσθηκε στη Γερμανική Καπνεμπορική Εταιρεία Intertab, S.A και στην Αμερικάνικη Καπνεμπορική Εταιρεία Gretoba, S.A, καθώς και στη ΔΕΗ με σύμβαση.
-Μετά διορίσθηκε στο Υπουργείο Δημοσίων Έργων σαν Μεταφράστρια-Διερμηνέας και συνταξιοδοτήθηκε με 22 χρόνια υπηρεσία.
-Είναι παντρεμένη με τον Γεωτεχνικό- Περιβαλλοντολόγο Ηλία Ασπρούκο, προϊστάμενο στο ΥΠΕΧΩΔΕ και έχει μία κόρη τη Χριστίνα, πτυχιούχο Γαλλικής Φιλολογίας, και μία εγγονή 4 ετών τη Μαριάννα.
-Εκλεγόταν επί σειρά ετών με τη ΔΑΚΕ που ήταν ιδρυτικό μέλος στην ΠΟΣΥΠΕΧΩΔΕ(Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημ. Έργων).
-Έλαβε μέρος ως εκλεγμένη σύνεδρος σε 3 συνέδρια της Νέας Δημοκρατίας περισσότερο για αλλαγή απόψεων και λιγότερο από «κομματικό χρέος», δεδομένου ότι διαφωνεί σε πολλά, ιδιαίτερα δε σε γυναικεία θέματα, περιβάλλοντος και εργασιακά!
-Σπούδασε και αποφοίτησε με άριστα Ιστορία Τέχνης, Ιστορία Τέχνης μη Δυτικών Χωρών, Ζωγραφική και Χρωματολογία, Επικοινωνία-Δημόσιες Σχέσεις και Εικαστικό Κόσμημα, στο ATHENS COLLEGE OF FINE ARTS(University of Bolton) και πήρε μέρος σε πολλά σεμινάρια που αφορούν τη Τέχνη. Κάνει συνέχεια οδοιπορικά που αφορούν τη Τέχνη των Λαών και αρθρογραφεί.
-Είναι συνεργάτης στο εφημεριδοπεριοδικό «ΝΕΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΕΝ ΑΙΓΙΩ» όπου εκδότρια είναι η κόρη της.
-Η κατασκευή του Εικαστικού Κοσμήματος ιδιαίτερα τη συγκινεί και ήδη έκανε μία επιτυχή έκθεση στη ΧΕΝ Γλυφάδας.
-Από μικρό παιδί δούλευε (παράλληλα με το σχολείο) στο δικηγορικό γραφείο του παππού της ποινικολόγου Εμμανουήλ Λεωνίδα.