Συντάχθηκε από Δέσποινα Γρηγοριάδου

Το κάθε οδοιπορικό που κάνω φίλοι μου, είναι και διαφορετικό, δηλ. διαφορετικού πολιτισμού και κουλτούρας ο τόπος που επισκέπτομαι, συνεπώς ανάλογα με τον πλούτο που διαθέτει στα παραπάνω και ανάλογα αν είναι προβεβλημένο το μέρος… είναι μακροσκελές ή μη το άρθρο μου! Τη προηγούμενη φορά που το οδοιπορικό ήταν στη πόλη του Zalzbourg της Αυστρίας,… ομολογώ πως δεν ήξερα τι να πρωτογράψω… με αποτέλεσμα το κείμενό μου να φθάσει τις 2 γεμάτες σελίδες!

Σήμερα που θα σας περιγράψω την Αδριανούπολη (Edirne), ………

που απέχει μόλις 320 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη, δεν έχω και πολλά πράγματα να γράψω παρ’ όλο που συναγωνιζόταν τη συμβασιλεύουσα Θεσσαλονίκη (Selanik) την τότε Βυζαντινή Αυτοκρατορία.

Συνήθως οι Έλληνες μαζεύονται τη Παρασκευή στην Αδριανούπολη όπου γίνεται το μεγάλο παζάρι, όπου ομολογουμένως βρίσκεις πράγματα όμορφα σε πολύ χαμηλές τιμές, δηλ. από υφαντά, ασημικά, μέχρι μπακίρια, μέχρι πλεκτά! Ένα ζευγάρι πλεκτά χειροποίητα παπουτσάκια που πήρα της εγγονής μου (φωτό) τα πήρα από μία γλυκιά γιαγιά μόλις 4euros!

Είναι μια ήσυχη πόλη όπου ακόμα βλέπεις Ελληνικά σπίτια ρημαγμένα και οι άνθρωποι όπως είναι φυσικό πολύ εξοικειωμένοι με το ελληνικό στοιχείο.

Το αξιολογότερο μνημείο της πόλης βεβαίως που είναι και προστατευμένο από την Unesco είναι το Σελιμιγιέ Τζαμί (Selimiye), που χτίστηκε κατόπιν εντολής του Σουλτάνου Σελήμ το 1569, πρόκειται περί εξαιρετικού αρχιτεκτονήματος και ο Αρχιτέκτων του έργου ήταν ο Μιμάρ Σινάν ο καλύτερος Οθωμανός Αρχιτέκτονας της εποχής. Ήταν Ελληνικής καταγωγής που εξισλαμίστηκε στο σώμα των Γενίτσαρων. Υπόψη ότι τα περισσότερα Αρχιτεκτονήματα στην Αδριανούπολη κτίστηκαν με υλικά γκρεμισμένων ρωμαϊκών και βυζαντινών κτιρίων!

Το EskiSeray ήταν το παλάτι του Σουλτάνου, το οποίο επίσης είναι καλοδιατηρημένο, αλλά το μόνο που δεν βλέπουν οι τουρίστες είναι τα κατώγια- φυλακές του!

Επίσης αξίζει τον κόπο να επισκεφθεί κανείς τη Πύλη στα τείχη της Αδριανούπολης, η οποία συναγωνίζεται αυτή της Κωνσταντινούπολης.

Υπάρχουν επίσης πολλά Εβραϊκά σπίτια πολύ περιποιημένα, μία σκεπαστή αγορά και το Καραβάν σαράι.

Το Αρχαιολογικό μουσείο το άφησα τελευταίο, διότι έχει και πολλά Λαογραφικά ευρήματα, αλλά φωτογραφίες δεν μας άφησαν να βγάλουμε. Αξίζει να πάτε και ημερήσια εκδρομή στην Αδριανούπολη, εμείς προτιμήσαμε να κάνουμε μία διανυκτέρευση. Οι ημερήσιες εκδρομές από Θεσσαλονίκη με πούλμαν κοστίζουν 50  €

Έχετε την αγάπη μου !

Δέσποινα Γρηγοριάδου

Λίγα λόγια για το συντάκτη του άρθρου

Author: Δέσποινα Γρηγοριάδου Email:[email protected]

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στην Ανάληψη.


Κόρη του Φωκίωνος και της Χριστίνας Γρηγοριάδη εκ Κωνσταντινουπόλεως.

-Φοίτησε στο Ελληνοελβετικό δημοτικό Αγλαΐας Σχοινά και στη συνέχεια στο Ελληνογαλλικό κολλέγιο Calamari. Αυτό ήσαν δύο ιστορικά σχολεία της Θεσσαλονίκης.

-Από μικρή είχε μία ιδιαίτερη κλήση στον γραπτό λόγο και πήρε από την Εθνική Τράπεζα το Πρώτο βραβείο στη Θεσσαλονίκη για την έκθεση που έγραψε με θέμα: «Η Αποταμίευση».

-Είχε κλήση επίσης στην Ιστορία, στη Γεωγραφία, με αποτέλεσμα αργότερα να γίνει επίτιμο μέλος του National Geographic.

-Γνωρίζει άριστα Γαλλικά με δίπλωμα από τη Γαλλική Λαϊκή Αποστολή(Μission Laique Francaise).

-Γνωρίζει πολύ καλά Αγγλικά.

-Φοίτησε στο Γερμανικό Ινστιτούτο Goethe αλλά δεν ολοκλήρωσε το εντατικό τμήμα σπουδών, διότι παντρεύτηκε 19 ετών. Είναι αλήθεια ότι τη θλίβει πολύ το γεγονός ότι άφησε τη Γερμανική γλώσσα και το πιάνο που η μητέρα της (πολύ καλή πιανίστα) την εκπαίδευε.

-Από πολύ μικρή ζωγράφιζε, κεντούσε και έγραφε ποιήματα. Σκέπτεται να εκδώσει τη πρώτη ποιητική της συλλογή.

-Από βιώματα που έχει και λόγω της έφεσης της στις ξένες γλώσσες, καταλαβαίνει και Ιταλικά και Τουρκικά, αλλά δυσκολεύεται να μιλήσει! Στόχος της είναι να μάθει και πιστεύει φανατικά στη δια βίου μάθηση.

-Εργάσθηκε στη Γερμανική Καπνεμπορική Εταιρεία Intertab, S.A και στην Αμερικάνικη Καπνεμπορική Εταιρεία Gretoba, S.A, καθώς και στη ΔΕΗ με σύμβαση.

-Μετά διορίσθηκε στο Υπουργείο Δημοσίων Έργων σαν Μεταφράστρια-Διερμηνέας και συνταξιοδοτήθηκε με 22 χρόνια υπηρεσία.

-Είναι παντρεμένη με τον Γεωτεχνικό- Περιβαλλοντολόγο Ηλία Ασπρούκο, προϊστάμενο στο ΥΠΕΧΩΔΕ και έχει μία κόρη τη Χριστίνα, πτυχιούχο Γαλλικής Φιλολογίας, και μία εγγονή 4 ετών τη Μαριάννα.

-Εκλεγόταν επί σειρά ετών με τη ΔΑΚΕ που ήταν ιδρυτικό μέλος στην ΠΟΣΥΠΕΧΩΔΕ(Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημ. Έργων).

-Έλαβε μέρος ως εκλεγμένη σύνεδρος σε 3 συνέδρια της Νέας Δημοκρατίας περισσότερο για αλλαγή απόψεων και λιγότερο από «κομματικό χρέος», δεδομένου ότι διαφωνεί σε πολλά, ιδιαίτερα δε σε γυναικεία θέματα, περιβάλλοντος και εργασιακά!

-Σπούδασε και αποφοίτησε με άριστα Ιστορία Τέχνης, Ιστορία Τέχνης μη Δυτικών Χωρών, Ζωγραφική και Χρωματολογία, Επικοινωνία-Δημόσιες Σχέσεις και Εικαστικό Κόσμημα, στο ATHENS COLLEGE OF FINE ARTS(University of Bolton) και πήρε μέρος σε πολλά σεμινάρια που αφορούν τη Τέχνη. Κάνει συνέχεια οδοιπορικά που αφορούν τη Τέχνη των Λαών και αρθρογραφεί.

-Είναι συνεργάτης στο εφημεριδοπεριοδικό «ΝΕΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΕΝ ΑΙΓΙΩ» όπου εκδότρια είναι η κόρη της.

-Η κατασκευή του Εικαστικού Κοσμήματος ιδιαίτερα τη συγκινεί και ήδη έκανε μία επιτυχή έκθεση στη ΧΕΝ Γλυφάδας.

-Από μικρό παιδί δούλευε (παράλληλα με το σχολείο) στο δικηγορικό γραφείο του παππού της ποινικολόγου Εμμανουήλ Λεωνίδα.

Προηγούμενο άρθροΒίντεο “Οδοιπορικό στην Κωνσταντινούπολη”
Επόμενο άρθροΟδοιπορικό στα Τίρανα