Συντάχθηκε από Δώρα Μπίτα

(με λεπτομερές φωτογραφικό υλικό)

Το Αίγιο είναι παράκτια πόλη της βόρειας Πελοποννήσου και αποτελεί την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αχαΐας, συνδυάζοντας με έναν μοναδικό τρόπο γαλαζοπράσινες ακρογιαλιές και καταπράσινες βουνοπλαγιές.

Μία πλήρως αναβαθμισμένη πόλη,  περιτριγυρισμένη από περιβόλια, από όπου πήρε το όνομά της, διατηρεί ακέραιη την κομψότητά της και περιμένει να την επισκεφθείτε!

Έχει ιστορία 4.000 χρόνων και πολυάριθμα αρχαιολογικά ευρήματα το αποδεικνύουν αυτό. Βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 2 ωρών από τους τρεις μεγαλύτερους αρχαιολογικούς χώρους της πατρίδας μας (αρχαία Ολυμπία, Δελφοί, Μυκήνες) με παγκόσμιο, πολιτισμικό και  τουριστικό ενδιαφέρον.

Η πρόσφατη παράδοση της Ολυμπίας Οδού έχει μετατρέψει το Αίγιο σε έναν σχετικά κοντινό προορισμό, τόσο από την Αθήνα (μόλις 90΄ αρκούν), όσο και από την Πάτρα (20΄), ενώ σύντομα αναμένεται και η νέα, υπερσύγχρονη σιδηροδρομική σύνδεσή του με την πρωτεύουσα.

Η γεωγραφική θέση του και η φυσική ομορφιά του έχουν γίνει  αιτία ώστε διάφοροι χαρακτηρισμοί να αποδίδονται στην πόλη του Αιγίου. Άλλοι το ονομάζουν «μπαλκόνι του Κορινθιακού»,εξαιτίας της εκπληκτικής θέας που έχει προς τη θάλασσα, άλλοι «αχαϊκή Ριβιέρα», 

λόγω της τεράστιας ακτογραμμής του και των δαντελωτών ακρογιαλιών του, άλλοι «κοσμοπολίτισσα της Αχαΐας», λόγω της διακριτικής ομορφιάς του και του «αρώματος» ιστορίας και τέχνης που αποπνέει σε πολλές γωνιές του και άλλοι «Τοσκάνη της Ελλάδας», εξαιτίας των κατάφυτων βουνοπλαγιών του με τους περίφημους αμπελώνες της Αιγιάλειας. Το ήπιο κλίμα του μάλιστα, σε συνδυασμό με τη θαλασσινή αύρα, δημιουργούν ένα εξαιρετικής ποιότητας κρασί, γνωστό τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. 

Το κλίμα του Αιγίου είναι εύκρατο, μεσογειακό, με ήπιους χειμώνες και δροσερά καλοκαίρια, γεγονός που το καθιστά ιδανικό προορισμό για όλες τις εποχές του χρόνου.

Έζησε μεγάλη οικονομική άνθιση τις προηγούμενες δεκαετίες, εξαιτίας κυρίως της παραγωγής σταφίδας, αλλά και άλλων προϊόντων, του λιμανιού του και της βιομηχανικής ζώνης του (χαρτοποιία κτλ). Η οικονομική άνθιση έφερε στη συνέχεια την πνευματική, πολιτική και πολιτιστική ανάπτυξη. Διακεκριμένες στο πανελλήνιο  προσωπικότητες, έχουν καταγωγή από το Αίγιο.

Είναι μια ιστορική πόλη γεμάτη διατηρητέα κτίρια που μαρτυρούν τη μακρά ιστορία του και μας ταξιδεύουν νοερά στους προηγούμενους αιώνες. Αποτέλεσε επίσης, σημαντικό σταθμό της ζωής του περίφημου Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλλερ, έργα του οποίου κοσμούν την πόλη και έχουν αποτελέσει σημείο αναφοράς στον κλασικό κινηματογράφο και όχι μόνο.

Από το Αίγιο μάλιστα θεωρείται πως ξεκίνησε η επανάσταση του 1821 με την περίφημη «μυστική συνέλευση της Βοστίτσας».


Το Αίγιο εκτείνεται σε τρία επίπεδα. Μπορείτε να ανεβείτε στο ανώτερο επίπεδο, όπου βρίσκεται το κέντρο της πόλης και  χτυπάει η εμπορική «καρδιά» της. Ξεκινήστε τη βόλτα σας από τα Ψηλά Αλώνια, μια κατάφυτη πλατεία με τον  πύργο στο κέντρο της, που είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης,  νεογοτθικού ρυθμού, περιτριγυρισμένο από φοίνικες.

Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε και το κοντινό πάρκο, την όμορφη λιμνούλα και το Ηρώο που συνθέτουν ένα από τα πιο γραφικά σημεία του Αιγίου με θέα στον Κορινθιακό.

Το πάρκο αυτό αποτελεί σημείο αναφοράς της ευρύτερης περιοχής, κυρίως τα Χριστούγεννα, καθώς μεταμορφώνεται σε ένα ολοζώντανο, διαφορετικό κάθε φορά,  χριστουγεννιάτικο παραμύθι, μαγεύοντας μικρούς και μεγάλους.

Καθίστε στα παγκάκια στην άκρη, ρεμβάστε τη θέα από ψηλά στη θάλασσα και στα βουνά της Ρούμελης, πιείτε τον καφέ σας και στη συνέχεια δοκιμάστε ιδιαίτερα παγωτά και νόστιμες κρέπες, παραδοσιακά γλυκά, φρέσκα ντόπια φρούτα και εδέσματα, νόστιμους μεζέδες  και φυσικά το ξακουστό σουβλάκι. Πιείτε το μυρωδάτο ούζο, τα περίφημα τοπικά κρασιά ή τα   πολύχρωμα λικέρ. 

Κατεβαίνοντας προς το ιστορικό και εμπορικό κέντρο της πόλης, θα συναντήσετε το Λαογραφικό Μουσείο (αρχοντικό Λόντου), το αρχοντικό Μεσσηνέζη (παλαιό Δημαρχείο, στην οδό Δεσποτοπούλου), για να καταλήξετε και να θαυμάσετε ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά κομψοτεχνήματα του Ερνέστο Τσίλλερ, τον Μητροπολιτικό Ναό της Φανερωμένης,  με τις αγιογραφίες του γνωστού Φανέλλη.

Στο κέντρο της πόλης, δεσπόζει επιβλητικά  το αρχοντικό μέγαρο του Παναγιωτόπουλου, ένα από τα σπουδαιότερα αρχιτεκτονικά μνημεία της νοτιοδυτικής Ελλάδας, με πλούσια ιστορία και μοναδικό διάκοσμο. 

Ιταλοί καλλιτέχνες προσκλήθηκαν για τη διακόσμησή του, το 1857. Ολόσωμα αγάλματα και περίφημες οροφογραφίες – τοιχογραφίες, μαρτυρούν τη παλιά του αίγλη,  ενώ σημαντικές προσωπικότητες της Ελλάδας, πρωθυπουργοί και βασιλείς φιλοξενήθηκαν στα δωμάτιά του, παλαιότερα, από τους ιδιοκτήτες του. Σήμερα, ανήκει στον Δήμο και  χρησιμοποιείται για να στεγάσει ξεχωριστές εκθέσεις (ζωγραφικής, φωτογραφίας, κοσμήματος), ενώ συναυλίες και θεατρικά δρώμενα λαμβάνουν χώρα κυρίως κατά τη χριστουγεννιάτικη περίοδο. Αποτελεί επίσης χώρο υποδοχής σημαντικών προσκεκλημένων του Δήμου. 

Κάντε τα ψώνια σας στον πεζόδρομο της οδού Ανδρέου Λόντου
με τα νεοκλασικά κτίρια και τις κρεμαστές γλάστρες
καθώς και στους άλλους κεντρικούς δρόμους. 

Στον περίπατό σας στην άνω πόλη, θα συναντήσετε επίσης το Μέγαρο της Αρχιεπισκοπής, με το εκκλησιαστικό μουσείο που εγκαινιάστηκε πρόσφατα, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, 

το πανέμορφο Δημαρχιακό Μέγαρο (αρχοντικό Γεωργίου),


την πλατεία Αγίας Λαύρας,  το πετρόχτιστο εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας 

καθώς και το παλαιό νοσοκομείο (νυν πολιτιστικό κέντρο «Αλέκος Μέγαρης»), με τους προσεγμένους κήπους του και το υπαίθριο, ξύλινο αμφιθέατρο «Γεώργιος Παππάς», χιλίων θέσεων.

Στο ιστορικό κέντρο δεσπόζουν και μερικά ακόμη αρχιτεκτονικά αριστουργήματα του Ερνέστο Τσίλλερ: το Γάτειο Κληροδότημα, όπου στεγάζεται πλέον το ταχυδρομείο, 

ο ναός των Εισοδίων

και το Αρχαιολογικό Μουσείο, που λειτουργούσε παλιά ως Δημοτική Αγορά.

Κατηφορίζοντας προς το δεύτερο επίπεδο της πόλης, θα συναντήσουμε τον πανέμορφο ναό του Αγίου Ανδρέα, ένα ακόμη έργο του Τσίλλερ, με ιδιαίτερο ξύλινο τέμπλο. Βρίσκεται στην πιο παλιά και γραφική συνοικία της πόλης, που ανακαινίσθηκε πρόσφατα και φωταγωγήθηκε εντυπωσιακά. 

Μονοκατοικίες, αυλές με βουκαμβίλιες, μικρά σπιτάκια και αρκετά 

αδιέξοδα ή στενά σοκάκια που θυμίζουν νησί, σας καλούν να τα εξερευνήσετε μέχρι να βρείτε τον δρόμο σας για την παραλία.

Μοναδική η θέα από τα «κάγκελα» στην οδό Κωνσταντινουπόλεως, τον ακριανό δρόμο της γειτονιάς, κοιτώντας προς την θάλασσα, όπου βρίσκεται στην άκρη του βράχου.

Διασχίζοντας τις σπηλιές που διαπερνούν το βράχο

ή ακολουθώντας το δρόμο της Τεμπελόραχης

ή κατεβαίνοντας τα σκαλοπάτια του Φιλοποίμενος, φτάνει κανείς στο τρίτο επίπεδο της πόλης, στην παραλία.

Τα 172 πέτρινα σκαλοπάτια του Φιλοποίμενος, γνωστά και ως «σκαλάκια», ενώνουν από το 1901 ως σήμερα το ιστορικό κέντρο της άνω πόλης, με την κάτω πόλη, στο ύψος του σιδηροδρομικού σταθμού.

Παράλληλα, υπάρχει ο λιθόστρωτος δρόμος της Τεμπελόραχης, προσφέροντας ασυναγώνιστη θέα στην παραλία,  ενώ μικρές διακλαδώσεις και καλντερίμια 

οδηγούν στον Πλάτανο του Παυσανία

και τις περίφημες 12 βρύσες.

Ο ιστορικός αυτός πλάτανος αναφέρεται τόσο από τον αρχαιολόγο Ερρίκο Σλίμαν, όσο και από τον Παυσανία, ο οποίος περιγράφει επίσης τις 12 πηγές που βρίσκονται γύρω του.

Το Αίγιο διαθέτει αρκετά μεγάλη παραλιακή ζώνη που ανακαινίσθηκε και αναδείχθηκε πρόσφατα. Προσεγμένες καφετέριες, μεζεδοπωλεία, εστιατόρια παντός είδους και bar αποτελούν πόλο έλξης για όλες τις ηλικίες, τόσο τις πρωινές ώρες με θέα το υπέροχο «μπλε» της θάλασσας, όσο και για νυχτερινή διασκέδαση. 

Μπορεί να περπατήσει κανείς με ασφάλεια, κατά μήκος της προβλήτας, να χρησιμοποιήσει τον ποδηλατόδρομο, να ψαρέψει ή να απολαύσει το όμορφο ηλιοβασίλεμα στα παγκάκια.

Υπάρχει υπαίθριος χώρος για συναυλίες το καλοκαίρι ή προβολή ταινιών στα πλαίσια θερινού σινεμά.

Εκεί θα βρείτε, επίσης και τις επιβλητικές πέτρινες σταφιδαποθήκες που «τραβούν» το μάτι, τον παλιό σταθμό που θυμίζει ρετρό εποχή και τις γραμμές του τρένου που βρίσκονται κυριολεκτικά δίπλα στην θάλασσα. Ένα σκηνικό, κυριολεκτικά βγαλμένο από ταινία, στο οποίο δικαιολογημένα, έχουν γυριστεί σκηνές από ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου και όχι μόνο.

Για μεγαλύτερη βόλτα, μπορείτε να κινηθείτε προς τα ανατολικά περπατώντας εντελώς παραλιακά στους δρόμους των ποδηλατών και των δρομέων όλων των ηλικιών. Περπατήστε ή νοικιάστε ποδήλατο και μετά από περίπου 3 χλμ.  όμορφης διαδρομής, θα συναντήσετε τον υδροβιότοπο της Αλυκής. Είναι ένας από τους σημαντικότερους της χώρας μας και είναι χαρακτηρισμένος ως περιοχή Natura καθώς φιλοξενεί πάνω από 120 είδη πουλιών, πολλά από αυτά σπάνια. 

Στη διαδρομή σας, θα συναντήσετε μια κλειστή μαρίνα,

έναν πετρόχτιστο φάρο, 

το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, με νησιωτικά χρώματα, 

καθώς και πολλές καφετέριες που σφύζουν από ζωή τους καλοκαιρινούς μήνες στην οργανωμένη παραλία της Αλυκής, με τα κατακάθαρα νερά, το μικρό βοτσαλάκι, τους φοίνικες και την «μπλε σημαία». 

Στη δυτική πλευρά της παραλιακής ζώνης, θα συναντήσετε το παλαιό και το νέο λιμάνι, τα κτίρια των ΤΕΙ Φυσικοθεραπείας και Οπτικής-Οπτομετρίας, το πάλαι ποτέ εργοστάσιο της Χαρτοποιίας, για το οποίο υπάρχουν σκέψεις μετατροπής του σε βιομηχανικό πάρκο-μουσείο, καθώς και το μεγαλόπρεπο, πανελλήνιο προσκύνημα της Παναγίας Τρυπητής. Η Πολιούχος  είναι χτισμένη σε μια τρύπα του βράχου που υψώνεται πάνω από το λιμάνι. 

Το σημείο επιλέχθηκε, σύμφωνα με την παράδοση, όταν ένας ναυαγός βρήκε εκεί την εικόνα της Παναγίας.

Η ίδια η εικόνα λέγεται ότι έχει φιλοτεχνηθεί από τον Ευαγγελιστή Λουκά και θεωρείται θαυματουργή, γι’ αυτό και προσελκύει πλήθος κόσμου.

Μεγάλος αριθμός  Μυστηρίων πραγματοποιείται όλο το χρόνο, ακόμα και από άλλα μέρη της Ελλάδας, εξαιτίας της ιδιαιτερότητας του Ναού, των υπέροχων, φροντισμένων κήπων του και των σιντριβανιών του και της μοναδικής θέας του προς τον Κορινθιακό.  

Γιορτάζει την Παρασκευή της Διακαινησίμου, αμέσως μετά το Πάσχα. Με μία υπέρλαμπρη πομπή και μέσα από μια πανέμορφη διαδρομή, γίνεται λιτάνευση της Ιερής Εικόνας από το ναό έως το κέντρο της πόλης, συνοδεία φιλαρμονικών, στρατιωτικών αγημάτων, σχολείων και επίσημων προσκεκλημένων.

Σχεδόν όλοι οι Πρόεδροι της Δημοκρατίας έχουν τιμήσει με την παρουσία τους την τόσο σημαντική αυτή ημέρα για τους απανταχού Αιγιώτες. 

Στη μία είσοδο για το Ιερό Προσκύνημα, πριν τον κυπαρισσώνα, συναντάμε τον εντυπωσιακό, απόκρημνο βράχο, ύψους 30 μέτρων, γνωστό και ως «του Μοίραλη τ’απήδημα», ενός αρματωλού ο οποίος, σύμφωνα με την παράδοση, πήδηξε με το άλογό του μέσα στην χαράδρα, προκειμένου να μην πέσει στα χέρια των Τούρκων. Κατά την χειμερινή περίοδο μάλιστα σχηματίζεται και ένας εποχικός καταρράκτης, καθώς εκεί καταλήγουν τα όμβρια ύδατα της περιοχής.

Το Αίγιο διαθέτει Γενικό Νοσοκομείο, 2 τμήματα Τ.Ε.Ι. (Φυσικοθεραπείας και Οπτικής – Οπτομετρίας), εθνικό στάδιο – γήπεδο, κλειστό γυμναστήριο, ανοιχτό κολυμβητήριο, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει προσεχώς και βιολογικό καθαρισμό. 

Πολιτιστική – αθλητική ζωή

Το Αίγιο είχε πάντα μια πλούσια πολιτιστική ζωή, με σωματεία καταξιωμένα τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Διαθέτει φιλαρμονική (μία από τις παλαιότερες τις χώρας, με έτος ίδρυσης το 1892), χορωδίες (ευρωπαϊκής μουσικής, παραδοσιακής, βυζαντινής, παιδική χορωδία, μαντολινάτα) χορευτικά, συγκροτήματα παραδοσιακής μουσικής και όχι μόνο, θεατρικές ομάδες, ιστορικό-λαογραφικό σύλλογο, ορχηστρικά σύνολα παντός είδους, πολυάριθμα αθλητικά σωματεία.

Οπερέτες όπως «ο Βαφτιστικός», «οι Απάχηδες των Αθηνών», «το κορίτσι της γειτονιάς» και άλλες, έχουν «ανέβει» από τη Χορωδία Αιγίου 1933 και το ορχηστρικό τμήμα της Φιλαρμονικής, ουκ ολίγες φορές, δημιουργώντας στην πόλη του Αιγίου ένα αξιοζήλευτο, μικρό λυρικό θέατρο.

Η σημαντικότερη αθλητική – ποδοσφαιρική ομάδα της ευρύτερης περιοχής είναι ο Παναιγιάλειος που εφέτος γιόρτασε τα 90 χρόνια από την ίδρυσή του, με έναν εμβληματικό φιλανθρωπικού χαρακτήρα αγώνα με τους βετεράνους της Barcelona F.C.. Ένας αγώνας που έλαβε πανελλήνια διάσταση, ενώ δεν έλειψαν και οι σχετικές αναφορές σε μεγάλα, τηλεοπτικά μέσα της Ευρώπης. 

Διάφορες αίθουσες θεάτρου, καθώς και η αίθουσα του κινηματογράφου, φιλοξενούν κάθε χειμώνα αξιόλογες θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, φεστιβάλ, ομιλίες και αφιερώματα, ως πνευματικά και καλλιτεχνικά προϊόντα, κυρίως της περιοχής. Το καλοκαίρι, επίκεντρο διαφόρων εκδηλώσεων αποτελεί το υπαίθριο, ξύλινο αμφιθέατρο «Γεώργιος Παππάς», χωρητικότητας 1000 θέσεων στο πολιτιστικό κέντρο. Στο ιδιαίτερο αυτό θέατρο, στον όμορφο κήπο με τα ψηλά πεύκα και τους φοίνικες και την καταπληκτική θέα προς τη θάλασσα, πραγματοποιούνται σχεδόν κάθε βράδυ, πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων, τόσο από τοπικά σωματεία όσο και από μεγάλους καλλιτέχνες της Ελλάδας και του εξωτερικού, δημιουργώντας μία αξιόλογη καλλιτεχνική attraction, για τους επισκέπτες και τους κατοίκους της πόλης του Αιγίου.

Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων αυτών αποτελούν τα «Οινοξένεια», το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου, ένα ταξίδι γεύσεων και αισθήσεων από τα τοπικά προϊόντα και το κρασί της περιοχής, σε διάφορα σημεία της όμορφης Αιγιάλειας. 

Ένας ακόμα κύκλος πολιτιστικών δράσεων, εκτυλίσσεται τον Μάιο μήνα, με τον τίτλο «Εν συρμώ» και με επίκεντρο το όμορφο δημοτικό διαμέρισμα του Διακοφτού και το ξακουστό τρενάκι του οδοντωτού που συνδέει το Διακοφτό με τα Καλάβρυτα. 

Αίγιο, μια πόλη που αξίζει να την επισκεφθεί κανείς όλο τον χρόνο.

To καλοκαίρι, κάντε τα μπάνια σας στις γαλαζοπράσινες παραλίες, με τα καθαρά νερά και απολαύστε τον καφέ σας ή το φαγητό σας στα πολυάριθμα ταβερνάκια που κυριολεκτικά είναι μέσα στο κύμα.

Το βράδυ, παρακολουθήστε χορούς, θέατρα, θερινό σινεμά, συναυλίες παντός είδους, σε διάφορους υπαίθριους χώρους της Αιγιάλειας. Κάντε τη βόλτα σας στα κοσμοπολίτικα περίχωρα και πιείτε το ποτό σας σε γραφικά μπαράκια.

Το φθινόπωρο, απολαύστε την όμορφη φύση, με τις εναλλαγές των χρωμάτων. Ο τρύγος είναι στην κορύφωσή του και οι πλαγιές της ορεινής Αιγιάλειας έχουν την τιμητική τους. Το μεθυστικό άρωμα του μούστου αναδύεται γύρω από τα πολυάριθμα οινοποιεία της περιοχής, ενώ σχεδόν όλα τα σπίτια φτιάχνουν την παραδοσιακή μουσταλευριά και τα νόστιμα μουστοκούλουρα.

Το χειμώνα, επισκεφθείτε το χριστουγεννιάτικο πάρκο στον κήπο των Υψηλών Αλωνίων, δοκιμάστε ζεστά ροφήματα και γλυκά, παίξτε με το καρουσέλ και άλλα παιχνίδια, παρακολουθήστε μαζορέτες, φιλαρμονικές, χορευτικά συγκροτήματα,  ορχήστρες, θεατρικές παραστάσεις και αφεθείτε για λίγο στη μαγεία των Χριστουγέννων. 

Την άνοιξη, η πόλη μοσχοβολάει από τις ανθισμένες λεμονιές. Ζήστε τη μυσταγωγία της Μεγάλης Εβδομάδας, στις όμορφες εκκλησίες της και στα μοναστήρια της. Παρακολουθήστε την περιφορά των επιταφίων στο κέντρο της πόλης και τη μεγαλειώδη λιτανεία της Παναγίας Τρυπητής. 
Διασχίστε το εκπληκτικό φαράγγι του Βουραϊκού.

Τοπικά προϊόντα

Η Αιγιάλεια, λόγω κλίματος και θέσης, είναι ένας πλούσιος τόπος που παράγει σχεδόν τα πάντα, ενώ η θάλασσα προσφέρει φρέσκο ψάρι. Δοκιμάστε τη σταφίδα της, τα εσπεριδοειδή και τα υπόλοιπα φρούτα της, γλυκά κουταλιού, μεζέδες, ζυμαρικά, κρασιά, ούζο, τσίπουρο. Μην παραλείψετε να γευθείτε την περίφημη ροδοζάχαρη, που παρασκευάζεται κυρίως στην Ιερή Μονή Ταξιαρχών, από τα ροδοπέταλα μιας ιδιαίτερης ποικιλίας τριαντάφυλλου.

Μοναστήρια της περιοχής

Κοντά στην πόλη του Αιγίου, υπάρχουν αξιόλογα μοναστήρια με μεγάλη ιστορία. Ξεχωρίζουμε την Ιερή Μονή Ταξιαρχών και την Ιερή Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στο Βερίνο.

Η Ιερή Μονή Ταξιαρχών βρίσκεται σε απόσταση περίπου 15 λεπτών από την πόλη του Αιγίου και φτάνει κανείς εκεί μέσα από μια μαγευτική διαδρομή στη φύση, στις καταπράσινες πλαγιές της Αιγιάλειας, δίπλα από το ποτάμι του Σελινούντα και τα πανύψηλα πλατάνια, με συνοδεία τη μυρωδιά του πεύκου.

Πρόκειται για ένα ιστορικό, αντρικό μοναστήρι, υστερο-βυζαντινής εποχής, όπου φυλάσσονται τα «Άχραντα Πάθη του Χριστού» (τεμάχια από το Τίμιο Ξύλο, το ακάνθινο στεφάνι, τη Χλαμύδα, τον Κάλαμο, τον Σπόγγο, τα καρφιά), πολύτιμο κειμήλιο – δώρο των Παλαιολόγων του Μυστρά προς τον ιδρυτή της Μονής.

Το μοναστήρι ανακαινίσθηκε πρόσφατα, διαθέτει όμορφη αυλή με λουλούδια εποχής και περίβολο με ψηλά δέντρα, πηγές με τρεχούμενο νερό και μία όμορφη λίμνη με πάπιες. 

Λίγο πιο πάνω, χωμένο μέσα στον απόκρημνο βράχο, βρίσκεται το ασκητήριο του ιδρυτή της Μονής, Οσίου Λεοντίου, ενώ αρχαιολογικά ευρήματα έχουν αποκαλυφθεί και αναδειχθεί εντυπωσιακά από την αρχαιολογική υπηρεσία.

Οι μοναχοί παρασκευάζουν κάθε Μάιο την πεντανόστιμη ροδοζάχαρη, βράζοντας σε μεγάλα καζάνια τα ροδοπέταλα μιας ιδιαίτερης ποικιλίας εκατοντάφυλλου που καλλιεργείται σε εκτάσεις της Μονής. 

Η γυναικεία,   Ιερή Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, στο Βερίνο, αποτελεί ένα εντυπωσιακό, μοναστηριακό συγκρότημα, σε υψόμετρο 900 μέτρων, με θέα τον Κορινθιακό και τη Ρούμελη. Απέχει περίπου 25 λεπτά από την πόλη του Αιγίου και είναι ένα εξαιρετικά φιλόξενο και περιποιημένο μοναστήρι, με μεγάλη επισκεψιμότητα από όλη την Ελλάδα. Μονάζουν περίπου 35 γυναίκες, οι περισσότερες μάλιστα υψηλής πανεπιστημιακής μόρφωσης.

 Παραλίες

Ο Δήμος Αιγιαλείας διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες ακτογραμμές της χώρας. Πανέμορφοι, γραφικοί κόλποι διαδέχονται ο ένας τον άλλον από το Λαμπίρι έως την Αιγείρα. Τα κρυστάλλινα, δροσερά νερά του Κορινθιακού προσφέρουν ένα απολαυστικό μπάνιο, το οποίο μπορεί να συνοδευτεί από καφέ ή νόστιμους μεζέδες στα προσεγμένα παραλιακά ταβερνάκια. Άλλες παραλίες με βότσαλο, άλλες με αμμουδιά, άλλες κοσμοπολίτικες και άλλες απομονωμένες ή βραχώδεις καλύπτουν όλα τα γούστα και τις ηλικίες. Οι περισσότερες οργανωμένες, με άνετο πάρκινγκ και ίσκιο από παρακείμενα δένδρα, προσφέρονται τόσο για οικογενειακές διακοπές, όσο και για μεσημεριανά πάρτυ που ανεβάζουν την αδρεναλίνη. Ο βυθός, δελεαστικός για εξερεύνηση και καταδύσεις, ενώ οι λάτρεις του camping θα βρουν τον απαραίτητο χώρο τους. 

Το βράδυ, καλαίσθητα μπαράκια μέσα στο κύμα, κρατούν την νυχτερινή διασκέδαση μέχρι αργά, προσελκύοντας πολύ κόσμο ακόμα και από γειτονικές πόλεις.

Αν είστε πιο τολμηροί, δοκιμάστε την εμπειρία ενός βραδινού μπάνιου ή απολαύστε την αυγουστιάτικη πανσέληνο στην ακροθαλασσιά με τους φίλους και την κιθάρα σας. 

Κοντινές εξορμήσεις

Μπορείτε να απολαύσετε πολλές διαδρομές με όμορφους προορισμούς γύρω από το Αίγιο. Δύο από αυτούς είναι τα Καλάβρυτα και η ορεινή Ακράτα.

Μέσα σε 45 λεπτά περίπου, μπορεί να βρεθεί κανείς στα Καλάβρυτα, είτε οδικώς, είτε με το περίφημο τρενάκι του οδοντωτού, που καλύπτει τη διαδρομή Διακοπτό – Καλάβρυτα, διασχίζοντας, το εξαιρετικής ομορφιάς φαράγγι του Βουραϊκού. Έχει χαρακτηριστεί, δίκαια, ως η θεαματικότερη διαδρομή με τρένο στα Βαλκάνια.

Στα Καλάβρυτα, μπορεί να επισκεφθεί κανείς την Ιερή Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου όπου φυλάσσεται η εικόνα της Παναγίας που φιλοτεχνήθηκε από τον Ευαγγελιστή Λουκά, από κερί και μαστίχα, καθώς και την Ιερή Μονή της Αγίας Λαύρας, όπου φυλάσσεται το λάβαρο της επανάστασης του 1821. Άλλα σημεία ενδιαφέροντος είναι το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, ο τόπος θυσίας όπου εκτελέστηκαν οι Καλαβρυτινοί το 1943, το χιονοδρομικό κέντρο, τα σπήλαια των λιμνών, το πανέμορφο Πλανητέρο και η γραφική Ζαχλωρού.

Στον δρόμο Αιγίου – Καλαβρύτων, μέσω Πτέρης, θα συναντήσετε την Πλατανιώτισσα. Δίπλα στην καταπράσινη κοιλάδα του Κερυνίτη, έχει προκύψει ένα τεράστιο κοίλωμα (κουφάλα) από την συνένωση τριών πλατάνων που στεγάζει ένα μικρό εκκλησάκι, χωρητικότητας 20 ατόμων, ενώ στο εσωτερικό του πλατάνου έχει αποτυπωθεί θαυματουργικά η εικόνα της Παναγίας.

Άλλη ενδιαφέρουσα διαδρομή είναι αυτή προς την ορεινή Ακράτα, αφού περάσουμε πρώτα μέσα από την κοσμοπολίτικη, παραλιακή πόλη της ανατολικής Αιγιάλειας. Ξαφνικά θα βρεθούμε σε ένα πραγματικά ελβετικό τοπίο, καθώς θα ξεπροβάλει μπροστά μας η λίμνη Τσιβλού με τα βαθυγάλανα νερά της, περιτριγυρισμένη από πλούσιο δάσος με έλατα, πεύκα και καστανιές. Ιδανικός προορισμός για περίπατο, ποδήλατο, κωπηλασία, δροσερό μπάνιο, πικ-νικ ή φαγητό σε παρακείμενα ταβερνάκια, με μοναδική θέα προς τη λίμνη.  

Λίγο πιο πάνω, σε υψόμετρο περίπου 1.100 μέτρων, υπάρχει το γραφικό χωριό της Ζαρούχλας, με πέτρινα σπίτια και πλακόστρωτα δρομάκια, ειδυλλιακά καταλύματα και παραδοσιακό φαγητό.

Λίγα λόγια για το συντάκτη του άρθρου

Author: Νέοι Καιροί εν Αιγίω Email:[email protected]


Προηγούμενο άρθροΟδοιπορικό στη Προύσα
Επόμενο άρθροΟδοιπορικό στη Σμύρνη