Συντάχθηκε από Δέσποινα Γρηγοριάδου
Αυτό το ταξίδι ήταν πραγματικά αξέχαστο!
Είχαμε πάει με τη μητέρα μου στην Καζανμπλάνκα όπου έμενε μία παιδική της φίλη! (Για τις ομορφιές του Μαρόκου θα σας γράψω σε άλλο οδοιπορικό!)
Η κ. Έλλη είχε αγοράσει ένα διαμέρισμα στη Νίκαια (=Nice) όπου διέμενε ως φοιτητής ο γιος της!
Ήταν λοιπόν μεγάλη πρόκληση για μας να μη πεταχτούμε με το αεροπλάνο μέχρι τη Νίκαια. Εξ άλλου στη Γαλλική Ριβιέρα… δεν είχα πάει ποτέ και το είχα μεράκι!
Με «σύμμαχο» τη φίλη της μαμάς μου κλείσαμε 3 αεροπορικά εισιτήρια για τη Νίκαια, η δε «σύμμαχος» κ. Έλλη έλεγε πως με την ευκαιρία αυτή αξίζει να επισκεφτούμε και την Grasse, τη πόλη των Αρωμάτων, που την Άνοιξη είναι ένα όνειρο, λουσμένη στο φως της Κυανής Ακτής (=Cote d’ Azur) και έχει θέα όλη την ακτογραμμή της Γαλλικής Ριβιέρας.
Είναι σκαρφαλωμένη στους λόφους που βλέπουν τη Νίκαια, τις Κάννες (=Cannes) και το Σαιν Τροπέ (=Saint Tropez).
Από τις Κάννες… η Γκρας είναι μόλις 12 χιλιόμετρα.
Πήγα μόνη μου, αφήνοντας τη μαμά μου με τη φίλη της στη Νίκαια! … Το πολύ αν κουραζόμουν, θα έκανα μία διανυκτέρευση,… δεν θα βρισκόμουν στη ζούγκλα του Αμαζονίου, η Grasse είναι μικρούλα σαν το Αίγιο!
Νιώθεις αγαλλίαση να περπατάς στα στενά δρομάκια της, όπου οι κάτοικοι κυκλοφορούν με ποδήλατο ή μηχανάκι και όπου και να βρεθείς μοσχομυρίζεις άρωμα, καθότι είναι η πρωτεύουσα της Αρωματοποιίας στην Ευρώπη. Εξ άλλου όλη η Προβηγκία μοσχομυρίζει λεβάντα. Μέσα στη πόλη δε οι Grassois (=κάτοικοι της Grasse) κερνούν αρώματα σε μπουκαλάκια που’ χουν αραδιασμένα στους πάγκους για δείγματα ή αποξηραμένα λουλούδια, φλούδες από φρούτα και μπαχαρικά!
Στη Grasse βρίσκουμε τον Οίκο Jean-Honore Fragonard και τον οίκο Molinard που ήταν αρωματοποιός της Προβηγκίας όπου στα εργαστήριά του φτιάχνετε το δικό σας άρωμα και τέλος ο οίκος Galimard.
Δεν μπορεί ο επισκέπτης να μην επισκεφτεί αυτά τα εργαστήρια- μουσεία… που δελεάζεται και ο πλέον εγκρατής-καταναλωτής. Αρχίζουμε όμως από το Διεθνές Μουσείο Αρωματοποιίας.
Το μυστικό είναι ότι το κλίμα ευνοεί τις τεράστιες συγκομιδές λεβάντας και γιασεμιού, αλλά και τριαντάφυλλου (πέταλλα +φρούτα + αρωματικά βότανα+ μπαχαρικά).
Επίσης μία επίσκεψη στο σπίτι του ζωγράφου Fragonard με τους φοίνικες είναι απαραίτητη.
Η Grasse ήταν η γενέθλια πόλη του.
Στη Μεσαιωνική λοιπόν πόλη της Grasse, στα αποστακτήρια της Fragonard μας «τρελαίνουν» οι μυρωδιές, τα αρώματα και τα αποστάγματα.
Αγόρασα το άρωμα «Belle de nuit» ένα γλυκό άρωμα που μένει και μεταφράζεται: «Η ωραία της νύχτας».
Τελικά η πόλη της Κολωνίας (Cöln) της Γερμανίας είναι η πόλη με τις κολώνιες και η πόλη Grasse για τα αρώματα! Τα perfumeries (= αρωματοπωλεία) είναι στη σειρά και από τα δείγματα δεν ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις.
Το κέντρο της πόλης είναι σαν λαβύρινθος με καμάρες, σοκάκια και σπίτια παλιά καλοδιατηρημένα με βιολέτες, γιασεμιά, γαρύφαλλα, μιμόζες και τριαντάφυλλα ειδικά σε σπίτια που στέκουν αιώνες! Οπωσδήποτε πρέπει να επισκεφτούμε τον Καθεδρικό Ναό «Notre Dame du Petit-Puy του 12ου αι., όπου θα θαυμάσουμε ζωγραφικά έργα του Fragonard και του Roubens.
Στην οδό Jean Ossola έχει όλα τα αρωματοπωλεία και το Διεθνές Μουσείο Αρώματος. Υπάρχει επίσης και το Μουσείο Κοσμήματος το οποίο καταχάρηκα γιατί είδα πολύ Χειροποίητο- Εικαστικό Κόσμημα.
Το Άρωμα είναι κομμάτι του Πολιτισμού στη Γαλλία, στη Grasse λοιπόν ιδρύθηκε η Σχολή Αρωματοποιίας και από τη δεκαετία του ’40 και μετά αποφοίτησαν πολλές διάσημες «μύτες». Οι πτυχιούχοι είναι περιζήτητοι σε οίκους καλλυντικών και η διεύθυνση της Σχολής είναι Ecole Givuadan Roure, Pierre Semanrd 57, Grasse.
Σκεφτείτε το λοιπόν.
Έχετε την αγάπη μου!
Δ. Γ.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ : 1)Pinterest, 2)Infpimages, 3)Panoramio, 4),5)Tripadvisor, 6)Provence Beyond
Λίγα λόγια για το συντάκτη του άρθρου
Author: Δέσποινα Γρηγοριάδου Email:[email protected]
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στην Ανάληψη.
Κόρη του Φωκίωνος και της Χριστίνας Γρηγοριάδη εκ Κωνσταντινουπόλεως.
-Φοίτησε στο Ελληνοελβετικό δημοτικό Αγλαΐας Σχοινά και στη συνέχεια στο Ελληνογαλλικό κολλέγιο Calamari. Αυτό ήσαν δύο ιστορικά σχολεία της Θεσσαλονίκης.
-Από μικρή είχε μία ιδιαίτερη κλήση στον γραπτό λόγο και πήρε από την Εθνική Τράπεζα το Πρώτο βραβείο στη Θεσσαλονίκη για την έκθεση που έγραψε με θέμα: «Η Αποταμίευση».
-Είχε κλήση επίσης στην Ιστορία, στη Γεωγραφία, με αποτέλεσμα αργότερα να γίνει επίτιμο μέλος του National Geographic.
-Γνωρίζει άριστα Γαλλικά με δίπλωμα από τη Γαλλική Λαϊκή Αποστολή(Μission Laique Francaise).
-Γνωρίζει πολύ καλά Αγγλικά.
-Φοίτησε στο Γερμανικό Ινστιτούτο Goethe αλλά δεν ολοκλήρωσε το εντατικό τμήμα σπουδών, διότι παντρεύτηκε 19 ετών. Είναι αλήθεια ότι τη θλίβει πολύ το γεγονός ότι άφησε τη Γερμανική γλώσσα και το πιάνο που η μητέρα της(πολύ καλή πιανίστα) την εκπαίδευε.
-Από πολύ μικρή ζωγράφιζε, κεντούσε και έγραφε ποιήματα. Σκέπτεται να εκδώσει τη πρώτη ποιητική της συλλογή.
-Από βιώματα που έχει και λόγω της έφεσης της στις ξένες γλώσσες, καταλαβαίνει και Ιταλικά και Τουρκικά, αλλά δυσκολεύεται να μιλήσει! Στόχος της είναι να μάθει και πιστεύει φανατικά στη δια βίου μάθηση.
-Εργάσθηκε στη Γερμανική Καπνεμπορική Εταιρεία Intertab, S.A και στην Αμερικάνικη Καπνεμπορική Εταιρεία Gretoba, S.A, καθώς και στη ΔΕΗ με σύμβαση.
-Μετά διορίσθηκε στο Υπουργείο Δημοσίων Έργων σαν Μεταφράστρια-Διερμηνέας και συνταξιοδοτήθηκε με 22 χρόνια υπηρεσία.
-Είναι παντρεμένη με τον Γεωτεχνικό- Περιβαλλοντολόγο Ηλία Ασπρούκο, προϊστάμενο στο ΥΠΕΧΩΔΕ και έχει μία κόρη τη Χριστίνα, πτυχιούχο Γαλλικής Φιλολογίας, και μία εγγονή 4 ετών τη Μαριάννα.
-Εκλεγόταν επί σειρά ετών με τη ΔΑΚΕ που ήταν ιδρυτικό μέλος στην ΠΟΣΥΠΕΧΩΔΕ(Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημ. Έργων).
-Έλαβε μέρος ως εκλεγμένη σύνεδρος σε 3 συνέδρια της Νέας Δημοκρατίας περισσότερο για αλλαγή απόψεων και λιγότερο από «κομματικό χρέος», δεδομένου ότι διαφωνεί σε πολλά, ιδιαίτερα δε σε γυναικεία θέματα, περιβάλλοντος και εργασιακά!
-Σπούδασε και αποφοίτησε με άριστα Ιστορία Τέχνης, Ιστορία Τέχνης μη Δυτικών Χωρών, Ζωγραφική και Χρωματολογία, Επικοινωνία-Δημόσιες Σχέσεις και Εικαστικό Κόσμημα, στο ATHENS COLLEGE OF FINE ARTS(University of Bolton) και πήρε μέρος σε πολλά σεμινάρια που αφορούν τη Τέχνη. Κάνει συνέχεια οδοιπορικά που αφορούν τη Τέχνη των Λαών και αρθρογραφεί.
-Είναι συνεργάτης στο εφημεριδοπεριοδικό «ΝΕΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΕΝ ΑΙΓΙΩ» όπου εκδότρια είναι η κόρη της.
-Η κατασκευή του Εικαστικού Κοσμήματος ιδιαίτερα τη συγκινεί και ήδη έκανε μία επιτυχή έκθεση στη ΧΕΝ Γλυφάδας.
-Από μικρό παιδί δούλευε (παράλληλα με το σχολείο) στο δικηγορικό γραφείο του παππού της ποινικολόγου Εμμανουήλ Λεωνίδα.