Συντάχθηκε από Νέοι Καιροί εν Αιγίω

Αγαπημένοι μου φίλοι!

Σήμερα θα σας γράψω για την πρωτεύουσα της Βαυαρίας το Μόναχο που καλώς ή κακώς η Ελλάδα έχει δεσμούς λόγω Όθωνος, που νεαρό παλικαράκι ήλθε στην Ελλάδα με πολλούς αξιωματούχους του συνοδεία, οι οποίοι παντρεύτηκαν Ελληνίδες και έτσι κάποιοι Έλληνες έχουν γερμανικά επίθετα όπως: Κάρτερ, Έβερτ κ.λ.π. 

 Βεβαίως δεν σας συνιστώ να πάτε τώρα στο Μόναχο, διότι γίνεται χαμός με την Octoberfest, που είναι η γιορτή της μπύρας και η πόλη γεμίζει με χιλιάδες κόσμο και όχι μόνο από τη Γερμανία και ας μη ξεχνούμε ότι το Μόναχο είναι μια πολύ κεφάτη και νεανική πόλη.

Κατά την εκτίμησή μου ότι ωραιότερο υπάρχει στο Μόναχο είναι ο Αγγλικός κήπος (EnglischerGarden), που είναι ένα απέραντο δημόσιο πάρκο, που κατασκευάστηκε το 1789 από τον Sir Benjamin Thompson. Η έκτασή του είναι… 370 εκτάρια, έκταση μεγαλύτερη από το Central Park της Νέας Υόρκης.

Το αστικό αυτό πράσινο (environment) του κήπου έχει καθαρά εγγλέζικο style πολύ δημοφιλές στη Βρετανία του 18ου αιώνα. Το Μόναχο που από τους Ευρωπαίους λέγεται «Παρίσι της Γερμανίας» διαθέτει πολλά πανεπιστήμια, Πολυτεχνείο και φυσικά Ακαδημία Καλών Τεχνών! Το Μόναχο επίσης (Münchenθεωρείται από τις καλύτερες πόλεις για να ζει κανείς και ιδανική όλες τις εποχές με τόσο πράσινο.

Ο επισκέπτης πρώτιστα αξίζει να επισκεφθεί την Alstadt που είναι η παλιά πόλη και βρίσκεις μπυραρίες, μαγαζιά. Η περιοχή του Schwabing βρίσκονται όλα τα πανεπιστήμια, τα μουσεία και χαίρεσαι τον ποταμό Isar που διασχίζει τη πόλη.

Όλοι ξεκινούν την περιήγηση από την πλατεία Marienplatzόπου βρίσκεται το Δημαρχείο.

Δεν θα σας συνιστούσα να πάτε στο Dahau και να ματώσει εύλογα η καρδιά σας, αλλά ούτε και στο Μουσείο της BMW για να… θυμώσετε! Θα σας συνιστούσα να πίνετε τη μπύρα σας και να απολαμβάνετε νοστιμότατα λουκάνικα, μη τολμήσετε όμως να ανάψετε τσιγάρο μέσα σε κλειστό χώρο.

Η καλύτερη μπυραρία είναι η Hofbräuhans και είναι ακριβώς πίσω από την Marienplatz.

Στην Viktualienmarkt (υπαίθρια αγορά) αγοράζετε ότι φαγώσιμο θέλετε, καλώς και τουριστικά είδη.

Επισκεφθείτε την Peterskirche που είναι η παλιότερη εκκλησία του Μονάχου, ο δε καθεδρικός ναός είναι η Frauenkirche.

Η Maximilianstrasse είναι η κεντρική λεωφόρος που γίνονται οι παρελάσεις και  οδηγεί στο ποτάμι, αξίζει να τη διασχίσετε!

Το πιο ολοκληρωμένο τεχνολογικό μουσείο είναι το DeutscherMuseum. Το βασικότερο είναι δε να πάτε στο Βασιλικό Ανάκτορο του Μιλάνου που χτίστηκε επί Μαξιμιλιανού, όπου οι νωπογραφίες είναι φανταστικές!

Κλείνοντας δεν θα’ θελα να σας κουράσω με τη Παλαιά Πινακοθήκη του Μονάχου, που οπωσδήποτε οφείλεται να επισκεφθείτε, δεδομένου ότι έχει άριστα έργα του Rebrandt, του Roubens, του Poussin, του Velasketh,  του Tintoreto, του Ticiano, του Dürrer, του Ραφαήλ που φιλοτεχνούσε ολόγλυκες Παναγίες, του Grunewalt και άλλων «Ιερών Τεράτων» της Τέχνης. Σκέπτομαι αργότερα να γράφω σε μία στήλη «Τα καλύτερα Μουσεία του Κόσμου»

Έχετε την αγάπη μου ! 

Δέσποινα Γρηγοριάδου

Υ.Σ.

Η ιστορία είναι επιστήμη Κοινωνική και κατ’ επέκταση Πολιτική. Η Τέχνη που μεταλάσεται είναι Ανθρωπιστική με στοιχεία της Μηχανικής επιστήμης.

Η Ιστορία της Τέχνης κατατάσσεται στις Ανθρωπιστικές επιστήμες και όσο περισσότερο ασχολείσαι με έναν τομέα αυτής, τόσο περισσότερο δένεσαι και την αγαπάς.

Λίγα λόγια για το συντάκτη του άρθρου

Author: Νέοι Καιροί εν Αιγίω Email:[email protected]

Προηγούμενο άρθροΟδοιπορικό στη Βενετία
Επόμενο άρθροΟδοιπορικό στην Βενετία……της Ελλάδας