Συντάχθηκε από Δέσποινα Γρηγοριάδου
Αγαπημένοι μου!
Σας προσφωνώ έτσι και το εννοώ γιατί το λιγότερο που’ χω να πω είναι ότι τιμάτε τα γραφόμενά μου σχεδόν μια 10ετία.
Παλαιότερα σε εφημερίδα του Αιγίου που πρόσκειται φιλικά απέναντί μας, σας έγραψα ένα εμπεριστατωμένο οδοιπορικό στην Αυστρία και εστιάστηκα εύλογα περισσότερο στη Βιέννη που έχει και τα περισσότερα ενδιαφέροντα και τη ξέρω καλά γιατί έμεινα πολύ καιρό.
Για το πανέμορφο όμως Ζάλτσμπουργκ δεν σας έγραψα κι’ ας είναι πόλη-μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
Λες και ο Θεός την ευλόγησε και όλη η ομορφιά της Δυτικής Αυστρίας έχει μαζευτεί εκεί, στη μικρή αυτή πόλη των 200.000 κατοίκων με τους φοιτητές, που ο επισκέπτης και να μη τη ξέρει… αποκλείεται να χαθεί, διότι όλοι οι δρόμοι της και όλα τα αξιοθέατά της οδηγούν στο πανέμορφο Ιστορικό της κέντρο!
Πληροφοριακά σας αναφέρω ότι η ονομασία της προέρχεται από το: salz, που είναι το ορυκτό αλάτι.… Όσο για το όνομα Amadeus είναι συνηθέστατο, λόγω του ότι γεννήθηκε εκεί ο Amadeus Mozart.
Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι ο μεγάλος μουσουργός σε πολλούς είναι γνωστός… από τα αγαπημένα σοκολατάκια και σοκολάτες Mozart και βεβαίως τονίζουμε πως οι βασικές γεύσεις της Αυστρίας είναι 4.-, της σοκολάτας, της μηλόπιτας (στρούγκελ), της μπύρας και του σνίτσελ! Στον Βιεννέζικο καφέ δεν αναφέρομαι, διότι η γεύση του καφέ είναι μεν ξεχωριστή, αλλά το θέμα… είναι υποκειμενικό!
Η παλιά πόλη στην οποία συμπεριλαμβάνεται και το Ιστορικό κέντρο είναι κατά 90% κτισμένο σε style Baroque.
Το Zalzburg θεωρείται η πύλη για τις Άλπεις και η διαδρομή ώσπου να φθάσουμε… με τις γραφικές λίμνες και τις κατωφέρειες από τις παρυφές μας παραπέμπουν στη Χάιντυ και στη γνωστή ταινία με την οικογένεια von Trapp που βλέπουμε τόσα χρόνια!
– Ξεκινώντας από το ιστορικό κέντρο, δηλ. από την πλατεία Residenzplatz, το πρώτο που θα δούμε είναι ο Καθεδρικός ναός όπου βαπτίστηκε ο Mozart.
Είναι ένας ναός (SalzburgerDom) σε καθαρά στυλ Baroque και άρχισε να χτίζεται το 1614.
Επίσης πρέπει να επισκεφθείτε οπωσδήποτε τα Ανάκτορα της πόλης (Ρεζιντέντσια), το Παλάτι Μιραμπέλ, να γυρίσετε με μαλακά παπούτσια τους κήπους του Μιραμπέλ… που ο άνδρας μου δεν σταματούσε να βγάζει φωτογραφίες! Δεν υπάρχει δημόσιος χώρος πρασίνου σε γνωστή ή και άγνωστη πόλη της Ευρώπης που να μην τον έχει αποθανατίσει και στη συνέχεια… να μην έχει προσπαθήσει να φτιάξει κάτι παρόμοιο και στην Ελλάδα, αν και εδώ δύσκολα καλλιεργείται η περιβαλλοντική συνείδηση… με αποτέλεσμα το κράτος να δίνει ελάχιστα χρήματα για το πράσινο ή να διαθέτει τεράστια ποσά με αποτέλεσμα σχεδόν μηδενικό που δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά.
Το αντικείμενό του το γνωρίζει θαυμάσια και αυτό ενοχλεί!
Επίσης πρέπει ασυζητητί να επισκεφτούμε το Μουσείο του Zalzburg, το θέατρο των Μαριονετών για τα παιδιά μας, τον Ζωολογικό Κήπο και το σπίτι του Amadeus Mozart που το συντηρούν με τόσο μεράκι!
Ιδανική εποχή είναι να επισκεφθείτε το Salzburg το καλοκαίρι στο Φεστιβάλ του Καλοκαιριού όπου γίνονται εξαιρετικές εκδηλώσεις. Η απόλυτη θέα της πόλης είναι από το Κάστρο Hohensalzburg που βρίσκεται στη κορυφή του λόφου και είναι μαγευτικά και από το Μοναστήρι των Καπουτσίνων.
Το Salzburg το αποκαλούν η Ρώμη των Άλπεων και οι Ιταλοί φοιτητές αρνούνται να εγκαταλείψουν τη πόλη που τους θυμίζει αλπική Ρώμη, ο δε Mozart έγραφε συνεχώς στον πατέρα του στη Βιέννη ότι… όλο και κάτι καινούργιο ανακαλύπτει σ’ αυτή τη πόλη. Υπάρχει εστιατόριο ανάμεσα στην φραγκισκανική εκκλησία και αυτή του Αγίου Πέτρου που λειτουργεί 1.200 χρόνια ένα εστιατόριο, όπου έτρωγε ο Καρλομάγνος (Charlemagne) .
Σήμερα ο κόσμος στέκεται στην ουρά για ένα πιάτο κρασάτο αγριόχοιρο και ψητό χοιρινό με ξινολάχανο.
3 πανεπιστήμια έχει η πόλη και τα cafés είναι γεμάτα φοιτητές ειδικά Ιταλούς που απολαμβάνουν café viennois ή σοκολάτα ζεστή με στρούντελ μήλου με κανέλα.
Ειδικά τον χειμώνα το Zalzburg είναι Ιταλοκρατούμενο και οι Ιταλοί κάνουν πιο ειδυλλιακή τη πόλη.
Το βράδυ είναι φανταστικά να περπατάς στη πόλη κι’ αυτό γιατί η βόλτα σου συνοδεύεται ανελλιπώς από τους ήχους της Μουσικής του Mozart.
Αξίζει να καθίσετε στο καφέ Tomaselli που λειτουργεί από το 1705, που καθόταν ο Amadeus, αλλά να επισκεφθείτε και το σπίτι που στη Makartplatz 8.
Αν αγαπάτε τον Klimt θα πάτε οπωσδήποτε στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης.
Το βασικότερο όμως είναι να ανεβείτε με teleferik το μεσαιωνικό κάστρο που θεωρείται το καλύτερο διατηρημένο όλης της Κεντρικής Ευρώπης.
Τα παραπάνω μέρη που σας ανέφερα είναι τα πιο σημαντικά και επειδή οι αποστάσεις στο αγαπημένο Salzburg είναι μικρές, προλαβαίνετε να τα δείτε σε 2 μέρες!
Τα δρομάκια μέσα στο ιστορικό κέντρο έχουν υπέροχα μαγαζιά με υπέροχες αντίκες, παλιά κοσμήματα από οικογένειες που εφτώχευσαν και βεβαίως είναι πανάκριβα. Στα δρομάκια περιπλανώμενος συναντάς ταβέρνες με υπέροχα σνίτσελ και γκούλας και στο εμπορικό κέντρο θα βρείτε ρούχα υπέροχα σε προσιτές τιμές!
Δεν χρειάζεται φίλοι μου να ταξιδεύουμε πολύ μακριά, η γηραιά Ευρώπη μας έχει πολλές ομορφιές και γι’ αυτούς που αγαπούν πολύ τη Τέχνη και γι’ αυτούς που την αγαπούν λιγότερο! Το Salzburg είναι παραμυθένιο!
Έχετε την αγάπη μου !
Δέσποινα Γρηγοριάδου
Λίγα λόγια για το συντάκτη του άρθρου
Author: Δέσποινα ΓρηγοριάδουEmail:[email protected]
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στην Ανάληψη.
Κόρη του Φωκίωνος και της Χριστίνας Γρηγοριάδη εκ Κωνσταντινουπόλεως.
-Φοίτησε στο Ελληνοελβετικό δημοτικό Αγλαΐας Σχοινά και στη συνέχεια στο Ελληνογαλλικό κολλέγιο Calamari. Αυτό ήσαν δύο ιστορικά σχολεία της Θεσσαλονίκης.
-Από μικρή είχε μία ιδιαίτερη κλήση στον γραπτό λόγο και πήρε από την Εθνική Τράπεζα το Πρώτο βραβείο στη Θεσσαλονίκη για την έκθεση που έγραψε με θέμα: «Η Αποταμίευση».
-Είχε κλήση επίσης στην Ιστορία, στη Γεωγραφία, με αποτέλεσμα αργότερα να γίνει επίτιμο μέλος του National Geographic.
-Γνωρίζει άριστα Γαλλικά με δίπλωμα από τη Γαλλική Λαϊκή Αποστολή(Μission Laique Francaise).
-Γνωρίζει πολύ καλά Αγγλικά.
-Φοίτησε στο Γερμανικό Ινστιτούτο Goethe αλλά δεν ολοκλήρωσε το εντατικό τμήμα σπουδών, διότι παντρεύτηκε 19 ετών. Είναι αλήθεια ότι τη θλίβει πολύ το γεγονός ότι άφησε τη Γερμανική γλώσσα και το πιάνο που η μητέρα της(πολύ καλή πιανίστα) την εκπαίδευε.
-Από πολύ μικρή ζωγράφιζε, κεντούσε και έγραφε ποιήματα. Σκέπτεται να εκδώσει τη πρώτη ποιητική της συλλογή.
-Από βιώματα που έχει και λόγω της έφεσης της στις ξένες γλώσσες, καταλαβαίνει και Ιταλικά και Τουρκικά, αλλά δυσκολεύεται να μιλήσει! Στόχος της είναι να μάθει και πιστεύει φανατικά στη δια βίου μάθηση.
-Εργάσθηκε στη Γερμανική Καπνεμπορική Εταιρεία Intertab, S.A και στην Αμερικάνικη Καπνεμπορική Εταιρεία Gretoba, S.A, καθώς και στη ΔΕΗ με σύμβαση.
-Μετά διορίσθηκε στο Υπουργείο Δημοσίων Έργων σαν Μεταφράστρια-Διερμηνέας και συνταξιοδοτήθηκε με 22 χρόνια υπηρεσία.
-Είναι παντρεμένη με τον Γεωτεχνικό- Περιβαλλοντολόγο Ηλία Ασπρούκο, προϊστάμενο στο ΥΠΕΧΩΔΕ και έχει μία κόρη τη Χριστίνα, πτυχιούχο Γαλλικής Φιλολογίας, και μία εγγονή 4 ετών τη Μαριάννα.
-Εκλεγόταν επί σειρά ετών με τη ΔΑΚΕ που ήταν ιδρυτικό μέλος στην ΠΟΣΥΠΕΧΩΔΕ(Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημ. Έργων).
-Έλαβε μέρος ως εκλεγμένη σύνεδρος σε 3 συνέδρια της Νέας Δημοκρατίας περισσότερο για αλλαγή απόψεων και λιγότερο από «κομματικό χρέος», δεδομένου ότι διαφωνεί σε πολλά, ιδιαίτερα δε σε γυναικεία θέματα, περιβάλλοντος και εργασιακά!
-Σπούδασε και αποφοίτησε με άριστα Ιστορία Τέχνης, Ιστορία Τέχνης μη Δυτικών Χωρών, Ζωγραφική και Χρωματολογία, Επικοινωνία-Δημόσιες Σχέσεις και Εικαστικό Κόσμημα, στο ATHENS COLLEGE OF FINE ARTS(University of Bolton) και πήρε μέρος σε πολλά σεμινάρια που αφορούν τη Τέχνη. Κάνει συνέχεια οδοιπορικά που αφορούν τη Τέχνη των Λαών και αρθρογραφεί.
-Είναι συνεργάτης στο εφημεριδοπεριοδικό «ΝΕΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΕΝ ΑΙΓΙΩ» όπου εκδότρια είναι η κόρη της.
-Η κατασκευή του Εικαστικού Κοσμήματος ιδιαίτερα τη συγκινεί και ήδη έκανε μία επιτυχή έκθεση στη ΧΕΝ Γλυφάδας.
-Από μικρό παιδί δούλευε (παράλληλα με το σχολείο) στο δικηγορικό γραφείο του παππού της ποινικολόγου Εμμανουήλ Λεωνίδα.